„Sprendžiant iš ankstesnių rezultatų ir žinant, kad jis yra pasirengęs naudoti badą kaip ginklą, panašu, kad V. Putinas šią žiemą vėl bandys šantažuoti pasaulį blokuodamas Ukrainos grūdus“, – sekmadienį tviteryje paskelbė G. Landsbergis.

„Galime visam laikui apriboti V. Putino galimybes kelti grėsmę pasaulio maisto tiekimui. Mes galime suteikti Ukrainai teisę ginti savo jūras ir atkurti ekonomiką. Padarykime tai anksčiau nei vėliau“, – ragino ministras.

Jo teigimu, jau dabar veikia Europos Sąjungos karinė misija „Atalanta“, skirta apsaugoti laivybą nuo piratavimo Vakarų Indijos vandenyne. Šį modelį, anot G. Landsberio, būtų galima naudoti ir Juodojoje jūroje.

„V. Putino grūdų naudojimas kaip šantažo įrankis turi būti sustabdytas. Turime rimtai tai sustabdyti. Mes galime sukurti apsaugą nuo jo. Turime būti pasirengę apsaugoti Ukrainos eksportą ir pajamas“, – tviteryje rašė ministras.

„Tiesiog negalime pasitikėti Ukrainos grūdus vagiančiu okupantu, kad jis bus sąžiningas derybose dėl Ukrainos grūdų eksporto“, – pabrėžė G. Landsbergis.

Anot jo, didesnio nuotolio pakrančių gynyba Juodojoje jūroje kartu su karine palyda laivybai paskatintų Ukrainos ekonomiką, užtikrintų grūdų eksportą ir padėtų išvengti pasaulinės maisto krizės.

G. Landsbergio teigimu, anksčiau ar vėliau neišvengiamai teks stiprinti saugumą Juodojoje jūroje, „ypač jei V. Putinas lapkritį atsisakys atnaujinti „Grūdai taikai“ susitarimą, kuo jis jau grasina“.

Pasak ministro, Ukrainai taip pat reikia svertų, kad padidintų produktų, kuriuos galima eksportuoti, kategorijas, tai padėtų jai atgauti „ekonominį suverenitetą ir padidinti jos gebėjimą kovoti ir atstatyti.

„Mes galime pasiūlyti šį svertą“, – pabrėžė ministras.

Vasario pabaigoje prasidėjusi Maskvos karinė invazija buvo paralyžiavusi Ukrainos kviečių eksportą, nes jos uostai buvo užblokuoti ir užminuoti.

Ankarai tarpininkaujant liepos antroje pusėje buvo pasirašytas susitarimas padėjęs nutraukti Rusijos blokadą ir leidęs iš Odesos uosto pradėti gabenti grūdų krovinius. Tai padėjo sušvelninti pasaulinę apsirūpinimo maistu krizę, kai kuriose neturtingiausiose valstybėse smarkiai brangstant maisto produktams.

Pagal Ukrainos ir Rusijos susitarimą su Jungtinėmis Tautomis ir Turkija buvo oficialiai atidarytas Jungtinis koordinavimo centras, kuriam pavesta kontroliuoti Ukrainos grūdų eksportą per Juodąją jūrą ir prižiūrėti, kad laivais nebūtų plukdomi neteisėti kroviniai, pavyzdžiui, ginkluotė.

Vakarų lyderiai kaltina Kremlių ciniškai naudojantis maistu kaip ginklu ir kariaujant imperinio stiliaus grobikišką karą.