Kaip BNS informavo VSAT atstovas Giedrius Mišutis, nuo ribojimų pradžios į Lietuvą buvo įleisti 23 tūkst. 978 Rusijos piliečiai. Daugiausiai tarp jų – supaprastintu tranzitu į Kaliningrado sritį ir atgal vykę asmenys.

VSAT duomenimis, mažiausias įleistų rusų skaičius fiksuotas spalio 5 dieną. Tada įleisti 852 Rusijos piliečiai.

Daugiausiai neįleistų rusų buvo rugsėjo 24 dieną – 34 asmenys.

G. Mišutis BNS yra nurodęs, jog pradėjus galioti ribojimams pasienyje su Baltarusija buvo fiksuoti keli incidentai, kai sprendimu neįleisti nepatenkinti rusai bandė likti Lietuvoje.

Pasak jo, nuo to laiko daugiau panašių atvejų nebuvo.

„Kai asmuo VSAT pareigūnų informuojamas, kad nebus įleistas į Lietuvą, pasitaiko nepasitenkinimo reiškimo žodžiu, tačiau tai nebūna daroma agresyviai ar įžeidžiančiai“, – nurodė jis.

Panaikintų vizų nebuvo

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, atsisakydami įleisti kriterijų neatitinkantį Rusijos pilietį į Lietuvos teritoriją, turi teisę panaikinti arba atšaukti jo vizą. G. Mišučio teigimu, iki šiol pareigūnai šia galimybe nesinaudojo.

VSAT vertinimu, nuo rugsėjo 19 dienos į Lietuvos teritoriją pareigūnai leidžia įvažiuoti maždaug dukart mažiau Rusijos piliečių nei jų patekdavo iki tol.

Pasak G. Mišučio, per laikotarpį nuo rugsėjo 19 dienos iki ketvirtadienio, lyginant su tokiu pat laikotarpiu prieš mėnesį, fiksuotas 54 proc. pasienyje patikrintų rusų sumažėjimas.

Anot VSAT, daugiausiai rusai vyksta per geležinkelio pasienio kontrolės punktus – 49 proc., per sausumos kelių pasienio kontrolės punktus – 48 proc., likę – per oro ir jūrų uostus.

49 proc. kerta Rusijos-Lietuvos sieną, 47 proc. – Baltarusijos-Lietuvos.

G. Mišučio teigimu. Rusijoje vykstančią mobilizaciją kaip motyvą norint patekti į Lietuvą nurodė 16 Rusijos piliečių. Jie įleisti nebuvo.

Latviai neįleido 189 rusų

Latvijos naujienų agentūra LETA, remdamasi savo šalies pasieniečių duomenimis, ketvirtadienį pranešė, jog Latvijos pareigūnai nuo ribojimų pradžios neįleido 189 rusų. Iš viso nuo rugsėjo 19 dienos į Latvijos teritoriją atvyko 4851 rusai.

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“ ketvirtadienį nurodė, jog ES sugriežtinus atvykimo tvarką Rusijos piliečiams, jų į sąjungą atvyko 20 proc. mažiau nei savaitę prieš.

Pasak agentūros, nuo rugsėjo 26 iki spalio 2 dienos į ES atvyko 53 tūkst. rusų.

Nuo rugsėjo 19 dienos į Baltijos valstybes ir Lenkiją įleidžiami tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys asmenys: Rusijos diplomatai, disidentai, pervežimo bendrovių darbuotojai, ES piliečių šeimų nariai, taip pat Šengeno zonos valstybių leidimus gyventi ar ilgalaikes nacionalines vizas turintys rusai.

Taip pat Rusijos piliečiai toliau gali per Lietuvą tranzitu traukiniais keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos.

Draudimas įleisti Rusijos piliečius numatytas Seimo priimtame nutarime dėl nepaprastosios padėties paskelbimo Rusijos ir Baltarusijos pasienyje. Jis galios mažiausiai iki gruodžio 16 dienos imtinai.

G. Mišučio teigimu, „sprendimas apriboti Rusijos piliečių patekimą nustatant konkrečias išimtis laikytinas pasiteisinusiu“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)