Atskleidė, kaip parengia mūšiams fronte

Higieniniai tamponai šautinėms žaizdoms užkamšyti, įklotai – drėgmei batuose sugerti, surūdiję automatai, apgyvendinimas tvartus primenančiuose statiniuose, visa tai socialinius tinklus apskriejusi į karą Ukrainoje siunčiamų Rusijos rezervistų realybė.

Nepriklausomas Rusijos naujienų portalas „Mediazona“ publikuoja į karą pašaukto kaliningradiečio pasakojimą, kuriame aprašoma kaip akistatai su Vakarų šalių mokymo centruose parengtais Ukrainos gynėjais ruošiami Rusijos rezervistai.

„Medicininis apmokymas truko pusvalandį: 15 minučių teorijos, tiek pat taktikos. Nušliaužėme dešimt metrų pirmyn, dešimt metrų atgal, štai ir viskas. Dar 15 minučių truko ryšio mokymai: parodė raciją, paaiškino, kur ką spausti. Praktiškoje nieko neišbandėme. Paskui 15 minučių rodė, kaip miną užtaisyti. To pakartoti niekas negalėjo, tiesiog nedavė tos minos. Štai ir visas apmokymas“, – pasakoja rezervistas.

Tiesa, jam pasisekė. Vyras turėjo galimybę pasitreniruoti poligone – iššovė 30 šūvių. Ginklai, kuriuos išdavė, sandėliuose laikyti seni „Kalašnikovo“ automatai.

Vaistinėlėje tik tvarstis ir turniketas

„Kai kurie – surūdiję. Jaunas vaikinukas nusprendė automatą išardyti, o spyruoklė ėmė ir sulūžo. Ką daryti, jeigu Ukrainoje taip nutiks, kur naujų ginklų gauti?

Gavome aulinius batus, kai kurie buvo apžėlę samanomis, vienam vaikinui šie batai jau antrą dieną suplyšo. Gavome žieminę aprangą: vatines kelnes ir striukę, dar ir vasarinę: kelnes ir paprastą švarką, dvi kepures: žieminę ir vasarinę, tai pat sovietinį maišą daiktams, kur viršuje užsiriša“, – pasakojo į frontą siunčiamas karys.

Jis akcentuoja, jog ekipuotę rezervistai už savo pinigus perka patys bei nurodo tam jau išleidęs 25 tūkst. rublių.

„Balaklavas, kepures – viską perkame patys. Vaistus perkame patys, mums davė tik mažą, prie diržo tvirtinamą vaistinėlę. Joje – tvarsčiai ir turniketas, daugiau nieko“, – teigia karys.

Mobilizuojami Rusijos rezervistai dalinasi jiems išdalintų surūdijusių ginklų nuotraukomis

Nė velnio aišku, kaip ir kada mus siųs į frontą, tam visi psichologiškai ruošėmės savaitę. Perskaitė sąrašą tų, kurie turėjo išvykti. Mes nuo 11 val. ryto sėdime paradinėje aikštelėje su savo daiktais. Galiausiai pasikeitė trys sąrašai, aš buvau dviejose, trečiajame – ne.

Tuos vaikinus, kurie buvo sąraše nuvežė į karinį aerodromą. O ten jiems buvo pasakyta: blogas oras, grįžkite atgal. Skrydis numatytas penktai valandai ryte, jie nemiegojo, ruošėsi. Bet ir tada neišskrido, atidėjo dešimtai ryto. Dabar jie yra paradinėje aikštelėje, nežinau, ar jie išvyko, ar ne“, – Rusijos kariuomenės organizacinio darbo ypatumus aprašo rezervistas.

Jis minėjo, kad karius į neviltį varo ne tik prastas aprūpinimas, perspektyva žūti Ukrainoje, bet ir idiotiška kariuomenės tvarka.

„Mus nuolatos be jokios prasmės išrikiuoja paradinėje aikštėje. Karininkai juk gali štabe pasikalbėti, tačiau mus išveda, išrikiuoja, be jokio tikslo stovime pusantros, dvi valandas, o prie tribūnos susispietę karininkai kažką aptarinėja“, – rašoma publikacijoje.

Publikacijoje akcentuojama, kad mobilizaciją ir rezervistų parengimą atliekantys karininkai rūpinasi tik tuo, kad dokumentacijoje viskas būtų tvarkinga, rengia gražias ataskaitas štabui. Visa kita karininkams visiškai nerūpi, į frontą siunčiami ne tik neparuošti rezervistai, net nesistengiama bent kiek išnaudoti anksčiau jų įsigytą patirtį.

Vairuoti šarvuoti paskyrė teisių neturintį rezervistą

„Kariuomenėje tarnavau prieš penkerius metus. Iš pradžių pusę metų buvau snaiperis, paskui paskyrė šauliu – granatsvaidininko padėjėju. Visur tampiausi tą granatsvaidį, šaudžiau iš jo, o dabar mane paskyrė paprasčiausiu šauliu.

Vaikinai, kurie niekada nešaudė iš granatsvaidžio, kažkodėl granatsvaidininkais. Kurie buvo granatsvaidininkai, tapo snaiperiais. Nežinau, kokiu būdu ir kaip jie skiria mus į pareigas. Vienas vaikinas buvo paskirtas vairuoti šarvuotį, bet jis neturi net vairuotojo pažymėjimo. Čia jau virš visko“, – kaliningradietį cituoja „Mediazona“.

BARS rezervistai

„Atvyksta vos 19 metų vaikinai, į kariuomenę pašaukti prieš du mėnesius, dar nei karto nešaudę. Čia jie šiek tiek pašaudo ir viskas, eina į karą.

Vienam vaikinui blogai su širdimi, kažkas su vožtuvu. Kariniame komisariae jam buvo pasakyta, kad medicinos komisija atvyks į padalinį. Jis atvažiavo, o čia jo klausia: „Kodėl nepraėjote medicininio patikrinimo?" Ir viskas - šiandien jis išvyko į Ukrainą“, – rašo rusų karys.

Rezervistas pasakoja, kad vienas karys jau mirė net nepatekęs į frontą. Rikiuotėje jį tris kartus ištiko epilepsijos priepuolis, karys kaskart buvo gabenamas į ligoninę, bet netrukus parsiunčiamas atgal į kareivines.

Gyvena po atviru dangumi: kūrena laužus ir girtauja

Socialiniuose tinkluose neseniai išplito rusų rezervisto darytas vaizdo įrašas, kuriame jis dalinasi savo įspūdžiais. Skelbiama, jog filmuota Omske, keli šimtai šauktinių atvežti prie karinio dalinio, tačiau vidun jų niekas neįleidžia.

„Trumpai tariant, mus „apgyvendino“ Omske, šalia desantininkų dalinio. Pasakė, gyvenkite kaip norite, kūrenkite laužus, ir miegokite gatvėje.

Štai, nusprendėme su vaikinais išgerti. Savaime suprantama, reikia sušilti, laužas, miegmaišiai. Visi iš Norilsko štai ten laužus kūrena, ten – iš kitų miestų, iš viso čia apie 500 žmonių.

Mobilizuotieji rusų rezervistai

Renkame malkas, netoli miškas, čia daugiau visiškai nieko nėra. Kas bus dar šaukiamas iš Norilsko, pasiimkite su savimi šiltų rūbų, miegmaišius ir kilimėlius. Pasiimkite dujinę viryklę ir dujų balionuose.

Niekas jūsų oro uoste netikrins, visiems ten... Nors ir automatą su savimi turėsite, visiems nusišikti.

Maisto pasiimkite, mes nežinome, apgyvendins mus, ar ne. Žadėjo rytoj, bet girdėjau, kitoje pusėje vaikinai jau savaitę taip gyvena. Tai, pagalvokite apie tai“, – pasakojo rusų karys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)