Kauniečių užfiksuotame vaizdo įraše – pirmyn-atgal šmirinėjančios žiurkės. Vaizdas filmuotas Kaune, Muitinės gatvėje, kuri yra vos už kelių šimtų metrų nuo miesto širdies – Rotušės aikštės.

Žmonės sako, kad žiurkių čia gyvena ir daugiau.

„Didelės. Senamiesčio žiurkės, natūralios, baisios“, – pripažino gyventoja.

„Čia yra labai blogai, nes žiurkės ir išmėto viską visur, ir katės, ir žmonės ištąso vis tiek tas šiukšles“, – piktinosi praeivė.

„Žiurkės čia, senamiestyje, žinokite, vaikšto, landžioja ir tos šiukšlės čia... Labai negražiai atrodo“, – antrino kita kaunietė.

Žiurkės senamiestyje užsiveisė, kai gretimo namo kaimynai per teismus išsireikalavo, kad „Kauno švara“ panaikintų čia anksčiau buvusius konteinerius, nes kieme trūksta vietų mašinoms statyti. Po to komunalininkai leido šiukšles dėti ant žemės specialiuose maišuose.

„Tuštiname kiekvieną dieną. Tai žinote, jie galėjo mesti atliekas kiekvieną vakarą arba kiekvieną rytą prieš išvežimo laiką ir palikti tik tuose maišuose, bet, be abejo, jie palieka ne tik savo komunalines atliekas, ne tik savo rūšiavimo kažkokias atliekas, o bet ką – stambiagabarites ar šiaip šiukšles ne maišuose“, – LNK komentavo „Kauno švaros“ atstovas Jonas Trumpa.

Taigi dabar čia tiek smarvė, tiek vaizdas baisus, o komunalininkai daro papildomus reisus rinkti šiukšlių.

„Mes vežame tarp 7-8, paskui vežame apie 9-10, kadangi visi, prieš eidami į darbus, išmeta tas atliekas, ir dažniausiai dar vakare atvažiuoja mūsų sunkvežimiai, kurie tvarko miestą“, – paaiškino J. Trumpa.

Kauno senamiesčio žiurkės

Tačiau žiurkės iš šiukšlių susirengia puotą, o po to tūno šiltai išgraužusios skyles Kauno kolegijos pastato sienoje, kuri iki konteinerių panaikinimo buvo renovuota.

„Čia skylė, ten skylė. Čia šviežiai po praeitos savaitės mūsų sienų skylių užtaisymo“, – LNK rodydamas sieną sakė Kauno kolegijos pastato valdytojas Gintaras Žukauskas.

Visi reportaže matomi pilkai uždažyti lopai sienoje – žiurkių išgraužtos skylės. Sako, kad nepadeda net nuodai.

„Joms čia labai gerai, nes ten vata ir jos šiltai gyvena. Ten dabar visur pilna, kiek įmanoma prikišta nuodų, tos skylės nuolat užtaisomos, bet ta problema... Žiurkės – gudrus gyvūnas“, – kalbėjo G. Žukauskas.

Kaimynystėje gyvenantys žmonės, kurie prašė panaikinti konteinerius, dabar sako supratę savo klaidą.

„Tada prašėm, o dabar jau nebenorim. Norime, kad jau būtų pastatyti tie konteineriai, kad jau būtų ramu, nes atvažiuoja ir su mašinomis verčia, prideda. Tiek bomžai, atsiprašau už išsireiškimą, eina čia, knisa“, – pripažino kaimynė Alma.

Konteinerių grąžinti niekas nebegali.

„Statyti konteinerius ant ratukų irgi, manau, nebūtų alternatyva, nes neatitinka higieninių normų – minimalių reikalaujamų atstumų dėl kvapo, taršos, tų pačių gyvūnų“, – paaiškino „Kauno švaros“ atstovas.

Komunalininkai sako, kad žiurkių šėlsmą Kauno centre suvaldyti gali pavykti, jei čia atsirastų privatūs konteineriai.

„Mes jau kelis metus primygtinai siūlome gyventojams, kad jie užsisakytų privačius konteinerius – kiekvienas butas turėtų savo ir pasistatytų savo kieme“, – paaiškino J. Trumpa.

Bet gyventojai sako, kad kiemuose nėra vietos.

„Kur juos laikyti? Ką, man į trečią aukštą tampyti? Kiemas tai atviras“, – teigė namo gyventojas.

Gyventojai nori požeminių konteinerių, bet jų čia įrengti negalima dėl daugybės po žeme esančių magistralinių vamzdžių. Komunalininkai sako su savivaldybe ieškantys aplinkinių vietų, kur būtų bent koks šansas įbrukti tokį konteinerį.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: