„Visi vidutinio greičio matuoklių sistemos priklauso Lietuvos Automobilių kelių direkcijai. Ir būtent pagal savo metodiką direkcija nusprendžia, kuriose vietose įrenginėti tokias matavimo sistemas. Dažniausiai jie įrengiami tose vietose, kurios yra avaringos, kur eismo nelaimes lemia greičio viršijimas ir nepasirinktas saugus greitis“, – sakė V. Grašys.

Didžiausios problemos, anot, jo teritorijos aplink didžiuosius miestus.

„Logiška, kad aplink tuos regionus ir įvyksta daugiau eismo nelaimių. Ir būtent tas greičio kontrolės sistemų atsiradimas tose vietose turėti daryti įtaką eismo dalyvių sąmoningumą, pasirinkti saugų, leistiną greitį“, – kalbėjo Lietuvos kelių policijos viršininkas.

V. Grašys juokavo, jog vairuotojų ausis žinia apie augantį greičio matuoklių keliuose skaičių pasiekia, bet smegenis – ne. Nes augant greičio matuoklių skaičiui, auga ir pažeidimai.

„Tie patys kelių eismo pažeidimai, kai viršijamas leistinas greitis yra dažni Lietuvos keliuose“, – aiškino V. Grašys.

Žuvusiųjų ir sužalotų statistika Lietuvos keliuose, anot jo, gerėja. Bet norėtųsi, kad tempai būtų spartesni.

„Bet reikia tikėtis, kad absoliučią daugumą vairuotojų pasiekia ta informacija, kad tokios sistemos veikia ir susilaukia jie atsakomybės už padarytus kelių eismo taisyklių pažeidimus. Tai turi sąlygas padaryti ir tam tikrą pokytį savo mąstyme ir dalyvavime eisme“, – aiškino Lietuvos kelių policijos viršininkas V. Grašys.

Lietuvos kelių policijos viršininkas V. Grašys priminė, jog nepaisant to, yra greičio matuoklis, ar ne – kelių eismo taisyklės galioja visoje šalyje, visose gatvėse.

„Jų paisyti privalu, nurodyto greičio reikia laikytis“, – pabrėžė jis.

V. Grašys LNK sakė besitikintis, kad reikiamu greičiu tam tikrą kelio atkarpą įveikęs vairuotojas ir toliau kelionę tęs tokiu pačiu greičiu.

„Turbūt suvoks, kad leistinas greitis pakankamai tenka vairuotoją. Tas sąmoningumas vairuotojų tikrai keičiasi, tik norėtųsi, kad tie tempai būtų greitesni“, – aiškino V. Grašys.

Visą LNK pokalbį su Lietuvos kelių policijos viršininku V. Grašiu žiūrėkite čia: