„Aš manau, kad žmogaus teises ginančios organizacijos turėtų pirmiausia rūpintis žmogaus teisių gynyba ten, kur jos yra iš tikrųjų pažeidžiamos – tai Ukrainoje, kuri šiuo metu kenčia nuo Rusijos agresijos, bandant kovoti okupuotas teritorijas, o ne senų rusų sovietinių kareivių atminimą menančių paminklų apsauga“, – trečiadienį žurnalistams teigė G. Landsbergis.

Ministras pažymi, kad Teisingumo ministerija šį sprendimą jau apskundė, kadangi laikinosios apsaugos priemonės buvo pritaikytos remiantis klaidinančia informacija.

„Teisingumo ministerija, kiek žinau, yra kaip tik skundžia šį sprendimą. Nagrinėjimas turėtų būti ganėtinai greitas ir tikiuosi išaiškinsime kolegoms, komisijai, kuri yra sprendimą pristabdžiusi, kokie yra Lietuvos argumentai“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad pirkimas dėl stelų Antakalnio kapinėse nukėlimo ir išvežimo bei atminimo demontavimo ir sumontavimo rugsėjo pabaigoje baigėsi – jo laimėtojas UAB „Vilniaus BDT“ pasirašė sutartį. Kaip praeitą savaitę teigė Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas, spalio 5 d. posėdyje turėtų būti sprendžiama, ar perimti paminklą savivaldybės nuosavybėn.

Vis tik, į JT ŽTK kreipęsi pareiškėjai, įvardijami kaip etniniai rusai, Kazimieras Juraitis, Dmitrijus Glazkovas, Tatyana Brandt ir Anastasiya Brandt, skundžiasi, kad Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas demontuoti stelas Antakalnio kapinėse pažeidžia jų tautinių mažumų teises ir teisę privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą.

Juos atstovauja – Stanislovas Tomas, kuriam 2016 m. Europos Žmogaus Teisių Teismas yra uždraudęs atstovauti pareiškėjams minėtame teisme.

Reaguodama į sprendimą pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones,
antradienį Teisingumo ministerija pateikė Lietuvos poziciją.

Teisingumo ministrės Ewelina Dobrowolskos teigimu, Lietuvos pozicijoje yra pažymima, kad laikinosios apsaugos priemonės buvo pritaikytos remiantis klaidinančia informacija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)