Jau daugiau nei mėnesį Rusija Ukrainoje gali skaičiuoti ne pergales, o pralaimėjimus. Iš pradžių Ukrainai pavyko atsikovoti didžiąją dalį Charkovo regiono, neseniai išlaisvintas ir Lymanas, o pastarosiomis dienomis rusams suduotas dar vienas skaudus smūgis – pietų fronte, šiaurinėje Chersono srities dalyje Ukrainos kariai prasiveržė pro priešo liniją ir per parą sugebėjo pasistūmėti maždaug 25 km į priekį. Kaip tokios Ukrainos pergalės keičia situaciją tiek karą, tiek jį pradėjusioje Rusijoje?

„Neseniai teko bendrauti su kai kuriais žmonėmis, kurie dalyvavo Lymano laisvinimo operacijoje, tai tas įspūdis ir buvo, kad greitai viskas vyksta, vyksta puolimas, Ukrainos kariai stengiasi kuo greičiau judėti – tai pagrindinis įspūdis, kurį susidariau. Ir dar susidariau įspūdį, kurį, beje, patvirtina rusų propagandininkai, rusų vadinamieji karo korespondentai, kad ukrainiečių kariai naudoja labai panašią taktiką ar strategiją kaip ir čečėnų modžahedai, atsiiminėdami Grozną 1996 metais rugpjūtį.

Tai ta garsioji operacija „Džihadas“, kuriai vadovavo buvęs Čečėnijos prezidentas Aslanas Maschadovas, kai mažomis mobiliomis grupėmis, jei sutinkamas pasipriešinimas aršesnis, tai Rusijos pozicijos yra staigiai apsupamos, paliekama tokia ugnies kontrolė, kad Rusijos pajėgos būtų sukaustytos, o kitos pajėgos juda kuo greičiau pirmyn, kuo giliau skverbiasi į rusų kontroliuojamą teritoriją, siekia susimaišyti su rusų pozicijomis ir supti jas iš visų pusių.

Tokia greitai mobili puolamoji taktika, kuri labai apsunkina padėtį besiginantiems, sukausto juos, artilerijos palaikymas, aviacijos palaikymas tampa problematiškas, nes gali ir savus bombarduoti. Tas toks greitas, mobilus, toks staigus skverbimasis, matosi, kad duoda rezultatų. Rusai niekaip nesugeba normaliai atsitraukti tiek, kad turėtų laiko įsikasti, stabilizuoti situaciją fronte. Ir tai ne tik Charkovo, Luhansko srityje, bet dabar jau ir Chersone. Tačiau supraskime, kad tai, ką dabar matome, yra didžiulio darbo, kuris vyko prieš tai kelis mėnesius, tikėkimės, kad tai yra finalinė jo stadija“, – DELFI TV laidoje „Iš esmės“ karo eigą įvertino naujienų agentūros ELTA vyriausiasis redaktorius Vytautas Bruveris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)