„Didysis klausimas, ar Rusijos pajėgumas yra sumažėjęs jau tiek, kad galėtume skirti mažiau dėmesio gynybai, ar kad galėtume nekreipti dėmesio į tam tikrus skaičius, kiek jų dar ten sumažėjo ir padaugėjo. Tai atsakymas yra – ne“, – „Žinių radijui“ antradienį teigė K. Budrys.

„Jis nėra tiek sumažėjęs, kad mes galėtume strategiškai vertinti, kad esame saugesni ar kad Rusija neturi pakankamų pajėgumų vykdyti riboto masto karines operacijas čia regione. Yra tie pajėgumai pakankami kalbant apie Baltijos šalis“, – paaiškino jis.

Prezidentas atkreipia dėmesį, kad kitas klausimas – ar Rusijos pajėgumai prieš NATO yra pakankami.

„Jie nebuvo pakankami ir prieš karą, kad prieš NATO, kaip prieš visą aljansą, vykdytų kokią nors karinę operaciją. Čia labai priklauso nuo sąlygų, ką ir kokiu atveju mes skaičiuojame“, – sakė jis.

Visgi K. Budrys pabrėžia, kad pastaruoju metu smarkiai išaugo Rusijos agresyvumo lygis, vis dažniau girdima apie ketinimus panaudoti karines pajėgas prieš kaimynines valstybes, siekiant politinių tikslų.

„Tai čia mes matome, kad yra smarkiai išaugęs tas ketinimas iš V. Putino pusės. Na ir eiti vis tolyn ir tolyn, kalbant apie grasinimus ginklus ir panašiai. Tai mes neturėtume kažkaip numoti ranka, į tai, kas vyksta regione. Vakarų karinė apygarda yra prioritetinė kryptis ir Vakarų kryptis visada buvo prioritetinė kryptis Rusijai plėtojant pajėgas“, – sakė K. Budrys.

ELTA primena, kad reaguojant į Rusijos pradėtą karą prieš Ukrainą ir iš to kylančias grėsmes, Lietuva kartu su Latvija, Estija, Lenkija bei Suomija nusprendė griežtinti Rusijos piliečių atvykimo kontrolę. Nuo rugsėjo 19 d. į Lietuvos Respublikos teritoriją per visus pasienio kontrolės punktus atvykstantiems Rusijos piliečiams nepaprastosios padėties galiojimo metu taikomas individualus sugriežtintas patikrinimas.

Visgi pastarąją savaitę buvo priimtas sprendimas padaryti išimtį ir į Lietuvos teritoriją įleisti lietuvių kilmę patvirtinantį ar teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybės pažymėjimą turinčius Rusijos Federacijos piliečius bei nelydimus nepilnamečius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją