Pirmadienį E. Muskas įsivėlė į ginčus „Twitter“ paskyroje, pasiūlęs taikos susitarimą, pagal kurį Maskvos okupuotuose Ukrainos regionuose, prižiūrint Jungtinėms Tautoms, būtų iš naujo surengti aneksijos referendumai, pripažintas Rusijos suverenitetas Krymo pusiasalyje, o Ukrainai būtų suteiktas neutralitetas.

Anot K. Budrio, E. Muskas daugeliui žmonių asocijuojasi su aukštesniais vertybiniais standartais. Tačiau pasisakymai, remiantys Rusijos poziciją, nėra suderinami su E. Muskui visuomenės keliamais lūkesčiais.

„Jis (E. Muskas – ELTA) absoliučiai klaidingas tiek savo teiginiais, kalbant apie rusiškas propagandos klišes, apie Chruščiovo sprendimus dėl Krymo, tiek pačiu būdu, kaip tai buvo pateikta“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė prezidento patarėjas.

„Tai buvo smarkiai šūvis pro šalį, nelabai iki galo suprantant konteksto ir kokia yra problema. Atrodytų, toks iš popieriaus pasiūlytas sprendimas – paimsiu, čia perbraižysiu, padalinsiu – kai eina kalba apie pamatinius vertybinius dalykus“, – pridūrė jis.

Į E. Musko įrašus sureagavo eilė pasaulio lyderių – tarp jų ir prezidentas G. Nausėda.

„Gerbiamas E. Muskai, kai kažkas bando pavogti tavo Teslos ratus, tai nepadaro jo teisėtu automobilio ar ratų savininku. Net jeigu tie ratai tikina balsavę už vagystę“, – „Twitter“ rašė šalies vadovas.

K. Budrys teigia, kad „Tesla“ įkūrėjo reakcija į kritiką jį ir nustebino, ir nuliūdino,

„Jis pasijuto auka, nepelnytai (sulaukęs – ELTA) didelės bangos pasipiktinimo ir galbūt kokie tai troliai ir botai jį užpuolė. Ne – būtent tai sužadino labai stiprią emociją ir turbūt ir tų sekėjų tarpe, kurie su jo asmeniu sietų tokius aukštesnius vertybinius dalykus“, – sakė prezidento patarėjas.

ELTA primena, kad į E. Musko idėjas „Twitter“ sureagavo ir Volodymyras Zelenskis. Savo ruožtu jis sukūrė apklausą, kurioje klausė: „Kuris Elonas Muskas jums labiau patinka?“, su atsakymų variantais „Tas, kuris palaiko Ukrainą“ ir „Tas, kuris palaiko Rusiją“.

Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Andrijus Melnikas atsakė tiesiai šviesiai: „Mano labai diplomatiškas atsakas (Muskui) – dingti iš akių“.

Ukrainos prezidento padėjėjas Michaylas Podoliakas pasiūlė „geresnį taikos planą“, pagal kurį Ukraina atsiimtų savo teritorijas, įskaitant Krymą, Rusija būtų demilitarizuota ir denuklearizuota, o „karo nusikaltėliai“ stotų prieš tarptautinį tribunolą.

Vėliau E. Muskas sakė, kad Maskva gali paskelbti visuotinę mobilizaciją ir sukelti „visuotinį karą“, kuriame „žūtys abiejose pusėse būtų katastrofiškos“, nes Rusijos gyventojų skaičius yra daug didesnis.

„Ukrainos pergalė visuotiniame kare mažai tikėtina. Jei jums rūpi Ukrainos žmonės, siekite taikos“, – rašė jis tviteryje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)