Karo ekspertai mano, kad R. Kadyrovo ir J. Prigožino kaltinimai Rusijos Generaliniam štabui ir generolams gali būti pirmieji artėjančių permainų Gynybos ministerijoje ir Generaliniame štabe ženklai.

Kova Kremliuje aštrėja, tačiau ji kol kas neturi perspektyvų išvirsti į permainas, kurios paskatintų karo pabaigą. Greičiau atvirkščiai – kovojančios grupuotės siekia save parodyti kaip efektyvesnes „telkiant rusus kovoje prieš fašizmą.“

Tikėtina, šią savaitę agresorius visomis išgalėmis bandys demonstruoti pagerėjusį mobilizuotųjų aprūpinimą ir kovinį rengimą, tačiau mažai tikėtina, kad realybėje bus esminių pakitimų.

„Gali būti, kad sustiprės „Didžiojo tėvynės karo“ naratyvas, vedant paraleles su 1941 metais bei akcentuojant, kad kaip tada, taip ir dabar „pergalė prieš fašizmą yra neišvengiama“, – svarsto jie.

Ekspertai neatmeta, kad kitą savaitę ukrainiečiai pabandys sugriauti ir antrąją rusų gynybos liniją Svatovė – Kremina (ji dar nėra iki galo suformuota).

Agresoriaus vienetų sudėtis (reguliarų, „mobikų“, „savanorių“ kratinys), pajėgumas (išblaškyti, neturi artilerijos ir aviacijos pranašumo), motyvacija (arba sumušti vienetai, arba nemotyvuoti mobilizuotieji) yra palankus faktorius tokioms operacijoms.

Tiesa, labai svarbu, kiek jėgų ir resursų turi ukrainiečių vienetai.

„Neatmestina, kad pagrindinėmis ukrainiečių pajėgomis čia taps šviežesni Kupjansko veikiantys vienetai, o Lymano sektoriuje veikę ukrainiečių vienetai gali juos remti“, – teigia jie.

Anot karybos žinovų, jei nuo Bilohorivkos link Kreminos veikę ukrainiečių vienetai išvystys sėkmę, labai tikėtina, kad suintensyvės ukrainiečių operacijos iš šiaurės ir vakarų Rubižnės–Lisičiansko–Sjeverodonecko link.

Tokiu atveju agresoriaus puolamosios operacijos Bachmute gali būti nutrauktos, „Vagner“ pėstininkai, turbūt labiausiai motyvuoti iš to, kas rusams liko, gali būti permesti į Lisičianską ar vėl atnaujinti kontratakas prie Spirnės.

Tikėtina, kad ukrainiečiai šią savaitę bandys užimti Davidiv Bridą ir pasistūmėti keliu Osokorivka–Bersylavas.

Pasak ekspertų, chaosas vykdant mobilizacines priemones Rusijoje tęsiasi.

„Mobilizuojami ir tie, kurių formaliai sąrašuose neturėtų būti, neaiški įgūdžių formavimo ir/ar atnaujinimo programa, mokymams neparuošta infrastruktūra, didelis ekipuotės ir aprūpinimo trūkumas – mobilizuotieji neretai miega ant žemės, maitinasi kuo turi, arba tuo, ką surenka vietiniai gyventojai“, – teigia jie.

Mobilizuojamieji raginami patys apsirūpinti pirmos pagalbos priemonėmis ir ekipuote.

„Turtingesnių Rusijos regionų parduotuvėse ima trūkti žgutų (taip, ne turniketų, o būtent žgutų), turistinių kilimėlių, miegmaišių, karinės aprangos ir avalynės“, – teigia jie.

Pirmieji mobilizuotieji jau pasiekė frontą. Jais papildyti vienetai formuoja gynybos liniją Svatovėje–Kreminoje, taip pat mobilizuotieji siunčiami į Pietų sektorių. Anot ekspertų, apie kažkokį efektyvumą kalbėti neįmanoma – žmonės nemotyvuoti ir neparengti.

Rusija bando glaistyti situaciją išleisdama įsaką, kad formaliai į mobilizuotųjų sąrašus neturėję patekti asmenys būtų paleisti namo, plečia pareigybių, kurioms mobilizacija atidedama, sąrašą.

Be retų išimčių, pasak ekspertų, tai nepakeitė aukščiau įvardintų tendencijų. Mobilizacijos data neatsitiktinai sutapo su rudeniniu šaukimu į ginkluotąsias pajėgas.

Nuo lapkričio 1 d. ginkluotųjų pajėgų gretas papildys nauji šauktiniai, kurių dalis tikrai bus mesta į frontą (juk „puolama Rusijos teritorija“).

Nors rusų pareigūnai tikina, kad šauktiniai bus išleisti į atsargą, tačiau ekspertai neabejoja, kad bus rasta kaip įtikinti juos „savanoriškai“ pasirašyti kontraktą.

Be to, jau anksčiau Rusijoje buvo priimti įstatymai palengvinantys užsieniečių jungimąsi į ginkluotąsias pajėgas (daugiausia turimi omenyje Vidurinės Azijos gyventojai).

„Vis dažniau socialiniuose tinkluose svarstoma, kaip sukurti „rusišką“ svetimšalių legioną – be juoko priepuolių to skaityti negalima“, – teigia jie.

Karas Ukrainoje

Rusijoje nežymiai įsisiūbuoja pasipriešinimas mobilizacijai, daugėja bandymų padegti karinius komisariatus. Nuo vasario 24 d. iš viso įvykdytos 54 akcijos, o 17 iš jų – nuo mobilizacijos pradžios. Protestuodamas prieš mobilizaciją nusižudė rusų reperis Walkie.

Protestai Rusijoje nėra gausūs, turi labai mažą poveikį sprendimų priėmimui. Anot ekspertų, išimtis galėtų būti situacija Dagestane, kur kokteilyje su istorinėmis nuoskaudomis, regioninėmis ambicijomis (susierzinimas dėl čečėnų bandymų dominuoti) ir didžiulėmis socialinėmis problemomis tai gali turėti potencialo išaugti į rimtas bėdas rusams.

Bandoma malšinti visuomenėje kylančią įtampą: pajungti propagandistai, kurie visą įsiūtį išlieja ant karinių komisarų ar valdininkų.

„Neva jie kalti, kad genialus Vladimiro Putino mobilizacijos planas eina „šiek tiek ne taip kaip planuota.“ Apsireiškė ir „opozicionierė“ Ksenija Sobčak, kuri ragina maskviečius eiti į mobilizaciją, nes „viskas labai gerai parengta“. Kaip tikra „opozicionierė“ ji nepamiršta ir kitaip mąstančių – tiems kurie dėl kažkokių priežasčių abejoja, siūlo teisybės ieškoti teisme“, – rašo jie.

Artimiausias tikslas aiškus

Komentuodami situaciją fronte praėjusią savaitę, „Locked N’ Loaded“ rašo, kad ukrainiečiai išlaikė placdarmą prie Talvižankos, bei puldami nuo Kupjansko į šiaurę sugebėjo sujungti čia veikiančias savo pajėgas.

Tuo pačiu perkirto kelią Kupjanskas–Svatovė bei pasistūmėjo į pietryčius, taip grasindami agresoriaus Borovos grupuotei.

Vertinimas: ukrainiečiai sugriovė agresoriaus gynybos sistemą rytiniame Oskilo krante, o taktinių veiksmų visuma artina prie artimiausio operacinio tikslo – Svatovės blokavimo iš šiaurės ir vakarų.

Susikūrę persvarą ugnimi ir oro gynyboje, o atskiruose puolimo ruožuose ir manevriniais vienetais, ukrainiečiai perėmė Lymano sektoriaus kontrolę.

Ukrainiečiai siekia vystyti sėkmę į rytus (Kremina), šiaurės rytus (Svatovė), šiaurę (kelias Borova–Svatovė). Prasidėję vieši R. Kadyrovo ir J. Prigožino kaltinimai generaliniam štabui ir generolams dėl šio pralaimėjimo demonstruoja ne tik operacinį, bet ir strateginį šios ukrainiečių pergalės efektą.

Vertinimas: ukrainiečiai pasiekė operacinį tikslą – perėmė Lymano sektoriaus kontrolę, o taktinių veiksmų visuma artina prie artimiausio operacinio tikslo – kelio Svatovė–Kremina perkirtimas.

Ukrainiečiams pavyko įsitvirtinti Bilohorivkoje. Tai lėmė jų sėkmingas operacijas šiauriniame Severskyj Doneco krante ir smarkiai prisidėjo prie sėkmės Lymano sektoriuje.

Tuo pačiu agresorius buvo priverstas atsitraukti Zolatarivkos–Verchnokamjankos ruože, kuris virto „niekieno žeme“. Tai įgalina ukrainiečius vystyti operacijas Lisičiansko link, jei tai leistų taktinės aplinkybės.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Pirmoje savaitės pusėje agresorius suintensyvino puolimą, siekdamas susikurti tvarų placdarmą Bachmuto pietuose bei pagerinti savo taktinę situaciją rytinėse miesto prieigose. Tiesa, antros savaitės pusėje jų atakos sumenko nepasiekus didelių laimėjimų.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Centre vyko sunkios pozicinės kautynės. Tiesa, agresorius vis bandė pralaužti ukrainiečių gynybą prie Pervomaiskės, ukrainiečiai atsakė kontratakomis Marijinkos–Krasnohorivkos ruože.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Ukrainiečiai pritraukė papildomas pajėgas į Zaporižios sektoriaus Orihvivo ruožą, rusai stiprina savo gynybą prie Tokmako ir Melitopolio, tačiau mūšių aktyvumas išlieka nedidelis. Lokalios grumtynės Vuhledaro ruože nei vienai pusei neatnešė sėkmės.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Atsinaujino lokalūs susidūrimai prie Chersono sektoriuje esančios Pravdinės, mūšiai intensyvėja prie Ternovy Podų. Tačiau tai jokių taktinių ar tuo labiau operacinių pranašumų nei vienai pusei neatnešė.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Agresoriaus intensyvios pastangos atakuoti Bezimenę ir taip suardyti ukrainiečių placdarmą kairiajame Inhuleco upės krante baigėsi nesėkme. Savo ruožtu ukrainiečiai atnaujino lokalias atakas Davidiv Bride, tačiau kol kas jos nebuvo sėkmingos.

Vertinimas: ukrainiečių taktinių laimėjimų visuma priartina prie artimiausio operacinio tikslo – Davidiv Brido pasiekimo.

Ukrainiečiai suintensyvino artilerijos ir raketų smūgius Beryslavo–Nova Kachovkos komunikaciniam mazgui.

Susilpninę priešo logistines galimybes, šeštadienį ukrainiečiai perėjo į kontratakas rytiniame ruožo flange palei kelią Osokorivka–Beryslavas, galbūt pasiekė Zolota Balką.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Karas Ukrainoje

Pasak ekspertų, sėkminga puolamoji operacija Lymane lėmė stipriai išaugusius agresoriaus manevrinių vienetų nuostolius.

Prie to prisidėjo ir tvirta gynyba Bachmuto sektoriuje. Išaugo nuostoliai šiose kategorijose:

Gyvosios jėgos – 1,5 karto (2220 ir 3410), šarvuotose technikos – 1,3 karto (179 ir 246), oro gynybos priemonių – 1,6 karto (3 ir 5).

Sumažėjo agresoriaus artilerijos nuostoliai (75 ir 48), tačiau ukrainiečiai sėkmingai pasidarbavo anksčiau, tad praėjusią savaitę liko mažiau darbo. Ukrainiečių artilerijos aktyvumą rodo ir aukščiau minėtas rusų oro gynybos priemonių nuostolių išaugimas.

Įdomi agresoriaus orlaivių nuostolių dinamika. Užpraeitą savaitę jis neteko 8 lėktuvų ir 3 sraigtasparnių, praėjusią – 3 lėktuvų ir 6 sraigtasparnių.

Tai rodo, kad agresorius atsargiau naudojo aviaciją, prioritetą bandė teikti sraigtasparniams.

„Kaip matome – nepadėjo“, – pastebi jie.

Karinių dronų nuostoliai išliko panašūs (48 ir 49). Tad panašu, kad rusai nerado gudresnių taktinių sprendimų, kaip sėkmingiau naudoti iranietiškus dronus savižudžius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)