V. Juozapaitis į Seimą buvo išrinktas vienmandatėje Kauno Aleksoto–Vilijampolės apygardoje, Kaune jis pradėjo savo kūrybinį ir pedagoginį kelią kaip operos solistas.

Ketvirtadienį, skelbdamas apie savo norą siekti mero posto Kaune, V. Juozapaitis itin kritikavo dabartinį miesto vadovą Visvaldą Matijošaitį. Pastarasis, anot V. Juozapaičio, „neretai veikia iš uždarosios akcinės bendrovės savininko pozicijų“, kas iš esmės esą skiriasi nuo mero pareigų.

Kritika V. Matijošaičiui

V. Juozapaitis teigė, kad V. Matijošaičio valdymo metais Kaune padaryti tik kosmetiniai darbai.

„Be jokios abejonės aš neneigiu miesto išorei atliktų puikių kosmetinių operacijų: sutvarkytos centrinės miesto dalies gatvės, tvarkomi šaligatviai, apšvietimas ir kiti, civilizuotoje visuomenėje savaime suprantami dalykai ir procesai, kurie privalo tęstis.

Bet nepamirškime, kad mano paminėti atlikti miesto infrastruktūros darbai neiškrito iš dangaus ir tikrai ne iš vieno, kad ir labai turtingo politiko ir jo šeimos asmeninės malonės: šalia Lietuvos Respublikos biudžetinių lėšų liūto dalį šiems pokyčiams lėmė 2015 metais į Kauną atėjusios Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos, apie ką byloja ne tik dokumentai, bet ir elementariausios iškabos prie renovuojamų ar remontuojamų objektų“, – kalbėjo partijos kandidatas.

TS-LKD Kauno sueiga: kas bus kandidatas į Kauno merus?

Anot jo, su „kietąja galia“, visomis jos išraiškomis ir pavidalais Kaune viskas gerai, tačiau jam pačiam esą labiau rūpi „minkštoji galia“, sietina su paprastu Kauno gyventoju.

„Kuri kalba apie žmogų, taip vadinamą paprastą, eilinį Palemono, Petrašiūnų, Aleksoto, Šilainių, Vilijampolės (kur, deja apie miesto centre spindintį blizgesį gali tik pasvajoti) bei kitų miesto rajonų gyventoją ir jo dvasinę būseną.

Ar tik nebus persistengta su trinkelėmis, asfaltu ir betonu, po kurių sluoksniais dūsta galimai miestą bebaigiančių privatizuoti asmenų leisgyvė sąžinė, atjauta ir supratimas?“ – klausė V. Juozapaitis.

Sieks išguiti korupciją, keiksmažodžius

Iš Kauno, pasak jo, turi būti išguita ne tik korupcija, bet ir chamizmas.

„Esu tikras, kad Kaunas, visais laikais savo pavyzdžiu Lietuvą kvietęs į kovą už laisvę, yra vertas ne tik Europos kultūros, bet ir šviesos bei sąžinės sostinės vardo.

Miesto, kuriame būtų išguitos tokios sąvokos, kaip korupcija, nepotizmas, melas ir, kas labiausiai krenta į akis ir ausis – nežabotas chamizmas, palydimas niekinančio elgesio su gyventojais ir šlykščiais keiksmažodžiais, primenančiais gal ir nematomą, bet itin skaudžiai juntamą ryšį su iš rytų nešama antikultūra, niekaip nederančia su vakarietiška civilizacija ir tikrosiomis, neapsimestinėmis krikščioniškomis vertybėmis“, – dėstė V. Juozapaitis.

„Na, o įžūlumo ir cinizmo viršūnė – Kauno sąsajos su Lietuvos Respublikos Seimo pripažinta terorizmą remiančia ir tautos genocidą Ukrainoje vykdančia Rusija.

Taip, aš nesuklydau, sakydamas „Kauno sąsajos“, nes meras, susitapatinęs save su antruoju pagal dydį NATO ir Europos Sąjungos valstybės-narės miestu, visą Kauno bendruomenę pavertė įkaitais situacijos, kurioje kyla abejonė, ar jis yra laisvas priimti sprendimą: atsikratyti sąsajų su mirtį sėjančia valstybe bei pasitraukti iš politikos ir, drauge su šeimos nariais, užsiimti verslu, garbingai konkuruojant su kitais, ne mažiau dėmesio ir pagarbos vertais Kauno ir Lietuvos verslininkais“, – toliau komentavo politikas.

Rinkosi iš keturių pretendentų

Jo įsitikinimu, Kaunui atėjo metas ateities vektoriumi pasirinkti bendruomenės interesą, kurio šerdimi taptų garbės kodeksas.

Visvaldas Matijošaitis

Taip pat, pasak V. Juozapaičio, nereikėtų baimintis konservatorių sugrįžimo į Kauną.

„Taip, suprantu, kad dabartinis meras mūsų partijos bijo kaip velnias kryžiaus, bet skubu nuraminti tiek jį, tiek jo aplinkos žmones: jokio keršto, ar raganų medžioklės mūsų mintyse nėra. Atvirkščiai, skirtingai nuo dabartinės Kauno valdančiosios daugumos ir jos lyderio, atvirai niekinančio ir žeminančio oponentus, kviečiu vienybės ir santalkos visus, kuriems kauniečiai patikės savo balsus.

Tik bendras darbas Kauno ir tėvynės labui yra prasmingas, skirtingai nuo pastangų aptarnauti labai ribotą naudos gavėjų ratą“, – teigė konservatorius.

Ieškodami kandidato į merus, konservatoriai rinkosi iš kelių pretendentų: V. Juozapaičio, švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės, finansų ministrės Gintarės Skaistės ir konservatorių frakcijos Kauno miesto taryboje seniūno Pauliaus Lukševičiaus.

„Valstiečiai“ į Kauno merus iškėlė parlamentaro Aurelijaus Verygos kandidatūrą, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – Kauno skyriaus pirmininko Gintauto Labanausko kandidatūrą, socialdemokratai – Kauno miesto skyriaus pirmininko Dariaus Razmislevičiaus kandidatūrą.

Sklando gandai, kad Laisvės partija į Kauno merus siūlys parlamentarą Marių Matijošaitį.

Ar trečiosios kadencijos sieks dabartinis Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, dar nežinia. Anksčiau jis teigė, jog jaučia miestiečių pasitikėjimą, bet sprendimą dėl to, ar dalyvaus rinkimuose, esą priims tada, kai bus aišku, koks bus mero statusas po rinkimų.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks 2023 metų kovą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)