„Pabrėšiu nacionalinio saugumo užtikrinimo interesą. Turbūt, mes visi esame suinteresuoti, kad būtume tvirti šiuo klausimu. Ir čia reikia kelti klausimą, ar, pavyzdžiui, esame pajėgūs užtikrinti patikrą, ar tie žmonės, Rusijos Federacijos piliečiai, nekeltų tam tikrų lojalumo dilemų. Nes kalbama įvairiai, skaičiuojama, kad apie 30 tūkst. yra Kaliningrado srityje“, – žurnalistams Seime teigė L. Kasčiūnas.

Politikas akcentuoja, kad prieš priimant sprendimus dėl galimybės suteikti Rusijos Federacijoje gyvenantiems lietuvių kilmės asmenims galimybę teikti prieglobsčio prašymus Lietuvoje, reikalingas aiškus saugumo tarnybų patikinimas, jog yra galimybė užtikrinti efektyvią šių asmenų patikrą.

„Kai mūsų saugumo tarnybos pasakys, kad jos yra pajėgios užtikrinti patikrą ir duoti garantiją, kad tarp tų 30 tūkst. nebus Rusijai lojalių žmonių, kai prasidės čia kažkokie veiksmai, kai pakvies rusiškasis pasaulis ką nors veikti. Tai jeigu tokią garantiją gaučiau, tai aš svarstyčiau tokį variantą. Kol tokių garantijų neturiu, negaliu rizikuoti mūsų visų nacionaliniu saugumu“, – sakė L. Kasčiūnas.

Pasak jo, šiuo metu vyksta pokalbiai Europos Sąjungos tarpvyriausybiniame lygmenyje, kuriame dalyvauja ir Lietuvos saugumo tarnybos.

L. Kasčiūnas atkreipia dėmesį, kad šiuo metu į Lietuvą bandė patekti 6 nuo mobilizacijos bėgantys Rusijos Federacijos piliečiai.

„Ko aš noriu išvengti, kad mes dirbtinai nesukurtume kažkokio naujo šliuzo, kuris mūsų labai savalaikius sprendimus, kurie sustabdė galimą karavaną į Lietuvą, sugriautų tuos sprendimus. Tai kartais man atrodo, ypač, kai įvairūs veikėjai tokius klausimus kelia taip įnirtingai, kad kažkas turi planą, kad atidaryti dar vieną šliuzą ir pratestuoti, kaip ji reaguos į vieną ar į kitą problematiką“, – akcentavo jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prieš savaitę šalyje paskelbė dalinę mobilizaciją. Nuo tada daugelyje šalies vietų tvyro panika, nes vyrai šaukiami kariauti prieš Ukrainą. Dešimtys tūkstančių rusų jau pabėgo į užsienį arba dar ketina tai padaryti – todėl daugelis skrydžių bilietų išpirkti arba jie yra labai brangūs.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją