Anksčiau Seimo nariai kabinetuose šildydavosi oro kondicionieriais, bet dabar jie atjungti. Trindamas rankas opozicijos atstovas Kęstutis Mažeika nustato, kad temperatūra kabinete nesiekia 20 laipsnių.

Suglaudę delnus parlamentarai bus ir žiemą, nes Seimas nusprendė taupyti. Šildoma bus tik iki 19 laipsnių. Kitas sprendimas – į Seimą leidžiama grįžti alkoholiui.

„Tai gali suprasti žmogus, kad vietoje šildymo, bus šildomasi kitais būdais – alkoholiu“, – svarstė K. Mažeika.

Alkoholį į Seimą nuspręsta grąžinti po kanclerio prašymo, nes vis dar neatsiranda norinčių parlamentarus maitinti. Seimo nariai valgo tai, kas ką atsineša.

O jeigu alkoholis Seime bus leidžiamas, manoma, kad atsiras ir tiekėjas. Seimo valdyba į kanclerio prašymą atsižvelgė, balsuodamas susilaikė tik valstietis Jonas Jarutis.

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovas Aurelijus Veryga priimtą valdybos sprendimą įvertino gana paprastai: „nu ir durniai“. Jis klausia, kokį pavyzdį Seimas rodo visuomenei.

„Aš tada siūlau padaryti ir sekantį dalyką – prie durų įrengti alkotesterį. Įeinant ir išeinant prasipučiam“, – siūlė politikas.

Kai kurie pritaria ir mintį dar plėtoja, kaip tai turėtų atrodyti.

„Kai įeina Seimo nariai į salę, kurie turi savo korteles, galbūt galėtų būti ir kažkoks alkotesteris ar vamzdelis“, – svarstė opozicijos atstovas K. Mažeika.

Praeitą Seimo kadenciją alkotesterio prireikė, Linas Balsys žurnalistų jam duotu prietaisų pasitikrino girtumą, alkotesteris rodė 1,82 promilės.

Vis dėl to, alkotesterio greičiausiai nebus.

„Nemanau, kad reikia žaisti vaikų darželį“, – LNK sakė Laisvės partijos atstovas parlamente, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

Štai, 2008 metais socialdemokratas Gintautas Mykolaitis nuo žurnalistų klausimų – ar nėra girtas, nusprendė pasislėpti Seimo balkone, į kurį tie patys žurnalistai patekti gali.

„Vaistus nuo dantų naudoju“, – pasakojo jis.

Tuometis Seimo pirmininkės pavaduotojas Vydas Gedvilas sakė, kad jei tik turėtų alkotesterį, šį politiką tikrai patikrintų.

Tais metais alkoholis iš Seimo kavinių ir buvo išimtas, uždraudė tuometis Seimo pirmininkas A. Valinskas. Bet to tada pageidavo ir konservatoriai.

„Vienas yra visiškai girtas, pora, atrodo, su geru kvapu klauso Vyriausybės ataskaitos. Todėl Seimo vadovybės dar kartą kategoriškai prašau, frakcijos vardu prašau – uždrausti alkoholio prekybą visose Seimo kavinėse ir restoranuose“, – tada prašė konservatorius Antanas Matulas.

Po 14 metų prie alkoholio sugrįžimo prisidėjęs laisvietis sako, kad nereikia vaidintų šventųjų.

„Gal ir slystelės kas, bet manau, kad čia, Seime, visi pamatys, jeigu tokių dalykų tikrai atsitiks“, – sakė V. Mitalas.

Paklaustas, kurį politiką, ar kurią Seimo frakcija įtaria, kad taip ir atsitiks, parlamentaras neįvardijo.

„Liberalai, liberalai, jeigu ką, tai varykit ant liberalų. Nes čia mano mintis buvo, kad turi būti grąžintas alkoholis“, – teigė liberalas Eugenijus Gentvilas.

Anot jo, nenormalu, kad tokioje institucijoje kaip Seimas, nėra, kur pavalgyti ar išgerti taurės vyno. Dar daugiau, tai draudžiama.

„Pavyzdžiui, Viduržemio jūros kultūros šalyse įprasta pietų pertraukos metu vyno taurę ar alaus bokalą, tikrai yra įprasti dalykai“, – sakė liberalas E. Gentvilas.

„Tai tegul jie ten ir važiuoja, mes nesame tokia kultūra. Mes esame turėję labai liūdnų istorijų“, – argumentavo valstietis A. Veryga.

Seime bus leidžiama prekiauti alkoholiu tik iki 15 laipsnių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: