Šias aplinkybes išsiaiškino patys skrydžių valdymo įmonės „Oro navigacija“ darbuotojai – peržiūrėję vaizdo įrašus jie pamatė, kad į generalinio direktoriaus kabinetą pateko įmonės Saugos ir saugumo departamento vadovas Marius Beliūnas.

Jis anksčiau ėjo įmonės generalinio direktoriaus pareigas, bet praėjusių metų sausį susisiekimo ministras Marius Skuodis jį atleido iš šių pareigų, tuomet jam buvo patikėta vadovauti už saugumą atsakingam įmonės padaliniui.

Kodėl slapta pateko į „Oro navigacijos“ generalinio direktoriaus kabinetą, M. Beliūnas nesako, bet kitą dieną, kai įranga buvo surasta, tuo metu laikinai įmonei vadovaujančiai direktorei Redvitai Četkauskienei, kuri buvo Teisės ir dokumentų valdymo vadovė, atsiuntė SMS žinutę, siūlydamas šiai „atlikti išpažintį“.

Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjai Daliai Ulianskaitei-Zabulionienei nagrinėjant baudžiamąją bylą, kurioje dabar jau buvusiam „Oro navigacijos“ darbuotojui M. Beliūnui yra pateikti kaltinimai dėl neteisėto techninių priemonių įrengimo informacijai rinkti.

Marius Beliūnas
Teismui perduotoje baudžiamojoje byloje nurodoma, kad M. Beliūnas, būdamas valstybės įmonės „Oro navigacija“, kuri priskirtina Pirmos kategorijos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbioms įmonėms, Saugos ir saugumo departamento vadovu, dar 2021 m. balandžio 30 d., prieš valdybos posėdį, kuriame buvo sprendžiami įmonės struktūros pakeitimo klausimai, laikinai einančios generalinio direktoriaus pareigas R. Četkauskienės kabinete po spintele paliko įjungtą rašiklio tipo diktofoną su daugiakrypčiais stereo mikrofonais, kurie leidžia įrašyti garso įrašus pasirinktu formatu iki 27 val.

Taip, įtariama, M. Beliūnas „rinko informaciją apie nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbios įmonės struktūros pokyčius“.

Ne kartą apie savo darbą viešai pasakojęs M. Beliūnas jam pateiktų kaltinimų Delfi.lt nekomentavo, o tuo metu laikinai „Oro navigacijai“ vadovavusi R. Četkauskienė teismo posėdyje atskleidė ne tik, kaip generalinio direktoriaus kabinete buvo surasta garso įrašymo įranga, bet ir ko, jos nuomone, siekė įrašymo įrangą galėjęs palikti įmonės darbuotojas.

Pasak R. Četkauskienės, ne viename 2021 m. vykusiame „Oro navigacijos“ valdybos posėdyje buvo svarstomi įmonės struktūros pokyčiai, o balandžio 30 d. buvo suplanuota šią struktūrą patvirtinti. Vienas iš pokyčių – Saugos ir saugumo departamento naikinimas.

„Naujoji struktūra turėjo įsigalioti liepos 1 d., buvo nuspręsta atsisakyti M. Beliūno vadovaujamo padalinio, o tai reiškė ir jo paties atleidimą iš pareigų“, – teigė ji.

Po posėdžio, kai jau buvo sutvarkyti formalumai, R. Četkauskienė pasikvietė M. Beliūną pasikalbėti į generalinio direktoriaus kabinetą, bet prieš pat pokalbį pasiūlė savo telefonus pasilikti pas sekretorę – esą neseniai įmonėje buvo istorija, kai iš pareigų atleistas darbuotojas slapta įrašė pokalbį, o paskui jį panaudojo bylinėdamasis teisme.

„Pokalbio metu aš jam paaiškinau aplinkybes, kad yra patvirtinta nauja įmonės struktūra, nebus jo vadovaujamo padalinio, todėl bus atleistas, paaiškinau, kokias jis turi teises“, – kalbėjo tuo metu laikinai „Oro navigacijai“ vadovavusi R. Četkauskienė.

Pasak jos, po šio pokalbio buvo sutarta prie jo sugrįžti po savaitgalio.

„Tai buvo labai sunki diena, nes po to kitų padalinių vadovams pristačiau pokyčius, o baigiantis darbo dienai į mano kabinetą atėjo Saugumo skyriaus vadovas Žygimantas Jakonis, kuris buvo atsakingas už fizinio saugumo organizavimą įmonės pastate, – sakė R. Četkauskienė. – Šio pokalbio metu jis išsakė savo abejones dėl M. Beliūno keisto elgesio – pažymėjo, kad tą rytą neįprastai anksti, apie 6 val., atėjo į darbą.“

Marius Beliūnas
Abejonės ir liko abejonėmis, tuo pokalbis ir buvo baigtas, bet jau vakare, apie 19 val., laikinoji generalinė direktorė sulaukė Ž. Jakonio skambučio telefonu.

„Jis teigė, kad peržiūrėjo vaizdo kamerų įrašus ir jam kilo įtarimų, kad M. Beliūnas galėjo patekti į mano kabinetą panaudodamas kortelę, su kuria galima įeiti į visų darbuotojų darbo kabinetus, – sakė R. Četkauskienė. – Ir į mano kabinetą buvo patekta, o jame Ž. Jakonis už spintelės surado garso įrašymo įrenginį.“

Nors jau buvo penktadienio vakaras, viską metusi R. Četkauskienė atvyko į darbo vietą – įsitikino, kad darbuotojas kalba tiesą.

„Iš karto pasakiau, kad kviečiame policiją, apie tai iš karto buvo informuota įmonės valdyba, – teisme kalbėjo liudytoja. – Kol laukėme policijos pareigūnų, nurodžiau blokuoti M. Beliūno korteles, kuriomis jis gali patekti į darbo vietą, taip pat uždraudžiau jam patekti į pastatą.“

Pasak R. Četkauskienės, po savaitgalio į darbą atėjęs M. Beliūnas buvo nušalintas nuo pareigų, buvo pradėtas tarnybinis tyrimas.

„Tada jis įvardijo, kad įrangą paliko savo interesų apsigynimui, bet koks tikrasis tikslas, sunku pasakyti – juk vykstant reorganizacijai jam dėl atleidimo būtų išmokėta krūva pinigų“, – sakė tuo metu laikinoji „Oro navigacijos“ vadovė.

Ji svarstė, kad M. Beliūnas galėjo siekti įrašyti kuo daugiau pokalbių, kuriuos vėliau galbūt būtų bandęs paviešinti, nors įmonėje buvo sprendžiami „įvairiausi strateginiai klausimai“, aptarinėjama konfidenciali informacija.

„Man sunku pasakyti, kur jis ją būtų galėjęs panaudoti, – pažymėjo R. Četkauskienė. – Ir, žinote, liūdniausia yra tai, kad M. Beliūnas buvo vienas iš aukščiausių įmonės padalinių vadovų, atskingas už tokių atvejų neįvykimą, užkardymą, ne kartą vyko mokymai, kur pabrėždavo tokio pobūdžio veiksmų pasmerkimą – žmogus, atsakingas už tą sritį, dėl kurios vadovas buvo ramus, pats tai padarė.“

Teisme dabar jau „Oro navigacijoje“ nedirbanti, o Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui vadovaujanti R. Četkauskienė taip pat pabrėžė, kad dar prieš valdybos posėdį iš pavaldinių sužinojo, jog M. Beliūnas jau turi dokumentus, kurie yra pateikti svarstyti įmonės valdybai, nors tai tuo metu dar buvo konfidenciali informacija. Anot jos, M. Beliūnas juos galėjo gauti prisijungdamas prie valdybos nariams skirtos prieigos internete, nes anksčiau pats buvo įmonės generaliniu direktoriumi.

„Po visko pasakysiu spragą“ – R. Četkauskienė teisme citavo M. Beliūno žodžius, kai šio paklausė, ar jis turėjo dokumentus, susijusius su naująja įmonės struktūra. Anot jos, per klaidą M. Beliūnui nebuvo panaikinta prieiga prie dokumentų, jis „papiktnaudžiavo ir išsitraukė tą informaciją“.

Kad dar prieš valdybos posėdį žinojo apie planuojamus struktūrinius pokyčius „Oro navigacijoje“, M. Beliūnas neneigia ir dabar, tačiau nurodė, kad savo šaltinio „jokiais būdais“ neatskleis.

„Man nebuvo jokio tikslo rinkti informaciją, kuri man buvo žinoma“, – pabrėžė jis.

Vis dėlto, M. Beliūnas taip pat prisipažino, kad praėjus parai po gauto pranešimo, jog bus atleistas iš pareigų, laikinajai „Oro navigacijos“ vadovei parašė SMS žinutę.

„Savaitgalį jai parašiau žinutę, kad noriu atlikti išpažintį“, – teigė jis, tačiau neatsakė, ar tuo metu jau žinojo, kad laikinai generalinio direktoriaus pareigas einančios R. Četkauskienės darbo kabinete buvo surasta neteisėtai palikta garso įrašymo įranga.

Teisme taip pat paaiškėjo, kad M. Beliūnas iš darbo „Oro navigacijoje“ buvo atleistas dėl šiurkštaus tarnybos pažeidimo. Tuo metu, jeigu bus įrodyti M. Beliūnui pateikti kaltinimai, jam grės bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų – jis laikomas nekaltu, kol to nenustatė teismas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)