„Darbotvarkės pradžioje prašome įtraukti klausimą kodėl Rusijos piliečiai plūsta į Lietuvos Respubliką. Kontrolė vyksta, tačiau neefektyvi. Kodėl mes įsivedėme nepaprastąją padėtį būtent tokiu būdu“, – klausė parlamentaras D. Gaižauskas.

„Šiai dienai mes girdime, kad į Lietuvą iš Rusijos jau beveik pateko 10 tūkst. Rusijos piliečių. Neįleista vos 150. Investavome daugiau nei 150 mln. į tvorą, skyrėme dėmesį, kad sieną būtų saugi... Karas Ukrainoje vyksta, įsivedėme nepaprastąją padėtį... Kur yra nepaprastosios padėties vadovas? Jūs matėte jį. Bilotaitė, premjerė ar kas?“, – sakė D. Gaižauskas pažymėdamas, kad Seimo posėdžio nereikėtų pradėti kol į šiuos klausimus nebus atsakyta.

„Man atrodo, kad jūs supainiojote žanrus“, – į painų parlamentaro klausimą sureagavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis Seimo salėje niršusiam D. Gaižauskui paaiškino esamos situacijos specifiką.

„Kadangi buvo paskleista informacija dėl plūstančių Rusijos piliečių... Aš noriu paaiškinti, kad Lietuva turi tarptautinį įsipareigojimą, kuriuo per sieną yra praleidžiami traukiniu važiuojantys Rusijos piliečiai į Kaliningradą. Ir jie yra skaičiuojami taip pat kaip ir žmonės, kurie kirto sieną su Rusijos pasu bei supaprastinta tvarka išduodamu sienos kirtimo dokumentu.

Lietuva jį yra įsipareigojusi išduoti pagal trišalią sutartį: Lietuvos, ES ir Rusijos“, – Seimo salėje aiškino G. Landsbergis.

Politikas patikino, kad Lietuvos pasieniečiai dažniausiai neįleidžia turistiniais tikslais į Lietuvą ar į kitas ES šalis vykstančių Rusijos gyventojų.

„Turistiniais tikslais keliaujantys žmonės – Rusijos piliečiai su Šengeno vizomis į Lietuvą didžiąja dalimi yra neįleidžiami“, – teigė ministras.

„Per sieną yra praleidžiami Rusijos piliečiai su Šengeno vizomis, kurie vairuoja krovinines transporto priemones, priklausančias trečiosioms šalims: ne Rusijai, o, galbūt, Lietuvai ir kitoms valstybėms“, – pridūrė jis.

Tai, kad į Lietuvą atvykstančių Rusijos piliečių statistika kelia nerimą, „valstiečiai“ rašė ir antradienį išplatintame pranešime. Todėl, kaip tvirtina opozicinė politinė jėga, LVŽS frakcija kreipiasi į Vidaus reikalų ministrę Agnė Bilotaitę ir prašo paaiškinti, ar į šalį patenkantys rusai nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui.

ELTA primena, kad trečiadienį Vladimiras Putinas pasakė kreipimąsi į tautą, kuriame pareiškė, kad šalyje skelbiama dalinė mobilizacija.

Žinia apie mobilizaciją sukėlė gyventojų paniką – iš šalies ėmė masiškai bėgti Rusijos piliečiai. Kiek anksčiau, atsižvelgus į Rusijos vykdomą karinę invaziją į Ukrainą ir iš to kylančias grėsmes šalių nacionaliniam saugumui, Lietuva kartu su Latvija, Estija, Lenkija bei Suomija nusprendė griežtinti Rusijos piliečių atvykimo kontrolę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)