Pasak L. Kasčiūno, pasirašyti susitarimai realiai neveikia, nutraukus juos formaliai būtų pasakyta, kad Lietuva su Baltarusijos režimu neturi nieko bendro.

„Labai teisinga iniciatyva, ypač vertinant Baltarusijos oficialių struktūrų, ypač pasienio, tarnybų elgesį prie sienos, kai yra specialiai gadinama mūsų tvora, kai ir toliau yra organizuojami migrantų srautai. Susitarimai, kuriuos mes esame pasirašę, formaliai galioja, bet realiai neveikia, tai kam viso to reikia?“ – BNS pirmadienį sakė L. Kasčiūnas.

„Aš manau, kad reikia visa tai nutraukt ir pasakyt labai aiškiai, kad su šituo režimu mes neturime nieko bendro“, – per Valstybės gynybos tarybos (VGT) posėdį pateiktą ministerijos siūlymą komentavo Seimo komiteto vadovas.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė per VGT posėdį pirmadienį pateikė pasiūlymą nutraukti Vidaus reikalų ministerijos valdymo srityse sudarytas dvišales tarptautines sutartis ir tarpžinybinius susitarimus su Baltarusija.

„Baltarusijos režimas nesiliauja naudoti migrantų kaip politinio spaudimo įrankio, o Baltarusijos pareigūnai savo aktyviais veiksmais prisideda prie neteisėtos migracijos krizės organizavimo ir fizinio barjero gadinimo. Kadangi Baltarusija pažeidžia tarptautinės teisės principus ir nesilaiko dvišalių susitarimų, jie netenka prasmės ir siūlome juos nutraukti“, – pranešime sakė ministrė.

Pasak jos, atsižvelgus į tai, kad regione geopolitinių grėsmių nemažėja, o Baltarusija, būdama Rusijos sąjungininke, pasienyje ir toliau vykdo organizuotą hibridinę agresiją prieš Lietuvą, dvišaliai tarptautiniai susitarimai su Baltarusija nebetenka prasmės.

Anot vidaus reikalų ministrės, Baltarusijos režimo daromas hibridinis spaudimas valstybės sienos apsaugai nemažės, galima ir didesnių incidentų rizika pasienyje, taigi valstybės sienai saugoti bus ir toliau reikalinga Lietuvos kariuomenės ir kitų valstybės institucijų parama.

Lietuva nuo Nepriklausomybės atgavimo pradžios su Baltarusija yra pasirašiusi susitarimų dėl bendradarbiavimo atitinkamose vidaus reikalų ministerijos valdymo srityse, taip pat pasirašyti ir keli tarpžinybiniai susitarimai, kurių praktinis įgyvendinimas jau kurį laiką nevyksta.

Lietuva šiuo metu yra sustabdžiusi ir Europos Komisijos finansuojamų bendradarbiavimo per sieną programų su Baltarusija ir Rusija vykdymą.