„Visuomenė, kad ir palaikė šį karą, ir gana aktyviai, bet įsivaizdavo, kad karas vyksta tik televizoriuje, tik tarp tų savanorių, kuriuos dažniau pasiturintys rusai laikė kone idiotais, kad jie žygiuoja į karą. Lyg tai jų nelietė.

Bet dabar į kiekvieną šeimą galimai pasibeldė kariniai komisariatai ir šaukimai vykti į kariuomenę. Be jokių sąlygų, be jokių ypatingų garantijų. Jie puikiai supranta, kad tai, ką jie girdėjo – visa tai buvo propaganda. Ir dabar privalo ja patikėti. Pasirodo, kad nelabai nori“, – sakė G. Mažeikis.

Jis teigė, jog prieš karą pasisakantys Maskvos ir Sankt Peterburgo gyventojai taikiais protestais nieko pasiekti negali.

„Jau tai matėme ir Baltarusijoje, Rusijoje ne vieną kartą. Šie protestai V. Putinu nekelia jokios grėsmės. Bet grėsmę kelia visai kita grupė, kurią mes vadiname ultra patriotais, arba ultra fašistais. Kurie taip pat piktinasi V. Putinu, tačiau dėl visai kitokių priežasčių – todėl, kad jis vis dar nesugeba laimėti karo, chaosas vyksta visose srityse.

Veikiausiai, kad bus pasipiktinimas ir dėl mobilizacijos chaoso. Ši grupuotė gali kelti didesnį susirūpinimą“, – įžvalgomis dalijosi filosofas G. Mažeikis.

Protestai Rusijos miestuose

LNK pašnekovo teigimu, pokyčiai Rusijoje gali įvykti, bet jie nebūtinai bus demokratiniai.

Filosofas G. Mažeikis teigė, jog dalinė mobilizacija Rusijoje yra situacijos eskalavimas, jos greitinimas.

„Štai, visos pusės nori pagreitinti šį karą, kad greičiau jis baigtųsi – ir Kinija, Indija, vakarai, JAV. Visi reikalauja šio karo pabaigos. Bet tą karo pabaigą visos pusės: Rusija, Ukraina ir vakarai – visos jos įsivaizduoja skirtingai. Ir V. Putinas veikiausiai suprato šituos reikalavimus, kad kuo greičiau reikia baigti karą ir mobilizuoti maksimumą žmonių. Ne tik 300 tūkst., bet gal ir 600 tūkst., gal ir visą milijoną – kiek reikės tam, kad nedelsiant užbaigti karą.

Tuo tikslu taip pat organizuojami ir referendumai, tuo tikslu veikiausiai bus grasinama atominiu ginklu. Tačiau vargu, ar pasirinktas kelias bus šio karo pabaiga. Kol kas ekspertai sako, kad tai bus tik dar didesnis eskalavimas, chaoso augimas, o ne pabaiga“, – sakė G. Mažeikis.

LNK pašnekovas, VDU profesorius G. Mažeikis teigė, jog mobilizacija nebus sklandi, ji ir užtruks kurį laiką. Todėl situacijos fronte, anot jo, šis sprendimas nepagerins, tik pablogins situaciją pačioje Rusijoje.

Šalies politikai labai aiškiai sako, kad bėgimas nuo mobilizacijos nėra priežastis patekti į Lietuvą. Filosofas G. Mažeikis teigė, jog kai kurie skaičiavimai rodo, kad iš Rusijos per pirmą dieną pabėgo apie milijoną gyventojų.

Rusijos piliečiai, kurie nenori žudyti ukrainiečių, nenori žūti patys – bėga visur, kur tik yra įmanoma. (…) Sunku suskaičiuoti, kiek jų yra. Rusijos įvairios išvykusios opozicinės tarnybos bando juos skaičiuoti, tai trečiadienio vakarą skaičius buvo arti milijono. Tai vyksta nepaprastai greitai, tiesiog sprogstamoji išvykstančiųjų banga. (…) Ko gero, bus tokių bėgančiųjų į Estiją, Latviją, kažkoks kiekis dėl gamtos apribojimų, bėgs ir į Lietuvą“, – sakė G. Mažeikis.

LNK pašnekovas priminė, jog dalis jų, tikėtina, turės užsienio pasus su Šengeno vizomis. Jis LNK eteryje taip pat aptarė ir dilemą Baltijos šalims ir Lenkijai.

„Tačiau didelė dalis neturi nieko kito, tik pasus vidaus naudojimui. Rusijos opozicija kviečia gyventojus pasienius kirsti visur, kur įmanoma – taip pat ir nelegaliai, visais būdais bėgti. Ir dabar štai Baltijos šalys sako, kad nelegalių bėglių nepriims.

Ir čia mes susiduriame su tokia moraline dilema – ar Baltijos šalys nori, kad šie asmenys pakliūtų į Rusijos kariuomenę, važiuotų ir žudytų ukrainiečius? Ar mes jaučiame atsakomybę už būsimus nužudytus ukrainiečius būtent dėl to, kad mes kažkurių rusų neįsileidome“, – svarstė VDU profesorius G. Mažeikis.

Visą LNK pokalbį su G. Mažeikiu žiūrėkite čia: