Naktį po V. Putino pareiškimas Rusijos ir Sakartvelo pasienis buvo pilnas mašinų su rusiškais numeriais. Daugybė rusų suskubo užsisakyti lėktuvų bilietus Maskva – Jerevanas, skrydžiai greitai prisipildė, o bilietų kainos pašoko iki dangaus.

„Taip, čia neplanuotas vizitas. Man 17 metų, dar negavau laiško iš karo prievolės centro, bet studijuoju internetu, todėl mano padėtis ginčytina. Todėl išvažiavome“, – oro uostė sakė Rusijos pilietis Nikolaj.

„Mano žmona – Ukrainos pilietė, dalis mano šeimos dabar Kyjive, kita dalis – Rusijoje. Todėl nenorėčiau dalyvauti šitoje mobilizacijoje vien dėl moralinio aspekto“, – kalbėjo kitas rusas Valerij.

Populiaria užuovėja tapo ir Serbija. Rusams čia nereikia net vizų. Bilietai Maskva – Belgradas artimiausioms kelioms dienoms yra iššluoti. Vien per pirmą parą nuo pareiškimo apie dalinę mobilizaciją skaičiuojama, kad į Serbija spėjo pabėgti per 50 tūkst. rusų.

„Kalbu su jumis ir bijau, nes mano Vyriausybė, policija gali tai pamatyti. Ir turėsiu problemų. Bet noriu pasakyti – laisvė Ukrainai. Prašau – kas nors sustabdykite V. Putiną“, – kalbėjo rusė.

Yra ir tų, kas tikrai tokių dilemų neturės. Tai Rusijos politinės grietinėlės atžalos.

Opozicionieriaus Aleksejaus Navalno bendražygiai įrodė – paskambino V. Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo sūnui Nikolajui.

„Rytoj dešimtą valandą aš aišku neatvyksiu. Jeigu žinote, kad aš esu ponas Peskovas, pats turite susiprasti – kiek tai neteisinga, kad aš būčiau. Trumpai kalbant, aš visą tai spręsiu kitame lygyje“, – priežastis kodėl į fiktyvų šaukimą nesureaguos vardijo jis.

Lietuvos ši rusų mobilizacijos problema – nejaudina. Nes karas prasidėjo ne su daline mobilizacija.

„Karas jiems buvo okei, kada į jį per televizorių, sėdėdamas ant sofos (žiūri, aut. p.). Bet pasidarė nebe okei, kai tavo Vyriausybė ir tavo Šoigu tave pakvietė į kariuomenę ir pakvietė tave tame kare sudalyvauti savo fiziniu kūnu“, – ketvirtadienį Seime sakė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Todėl Lietuva sako griežtai – bėgančių nuo mobilizacijos neįsileis. Taip pat nusprendė ir Latvija, Estija.

„Šaukimo į kariuomenę neužtenka. Kaip pagrindas turi būti visai kitas dalykas – tai yra politinis prieglobstis, kuris suteikiamas tiems žmonėms, kurie yra persekiojami“, – tikino krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Čia mes susiduriame su tokia moraline dilema – ar Baltijos šalys nori, kad šie asmenys pakliūtų į Rusijos kariuomenę ir važiuotų žudyti ukrainiečių“, – svarstė politologas Gintautas Mažeikis.

Bet ir opozicija akcentuoja ne moralinę dilemą, bet nacionalinio saugumo problemą. Sako, kad būtų rizika įsileisti ir specialiai paruoštų asmenų.

„Iš esmės 5 kolona, kuri galėtų po to, atsiradus dienai X nukreipti ginklus mums į nugaras, tai tikrai ne“, – sakė Seimo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

Teisininkas Dainius Žalimas sako, kad šalis turi teisę tokiems asmenims vizų neišduoti, bet jeigu nuo mobilizacijos bėgantis rusas čia vis tiek patektų, pagal tarptautinę teisę jo deportuoti jau vis tiek nebūtų galima.

„Mes turime valstybę agresorę, kurios ginkluotosios pajėgos vykdo ne ką kitą, o agresiją, kitus nusikaltimus. Tai jeigu asmuo nenori tame dalyvauti, jis tikrai pagrįstai bijo, kad jis bus dėl to persekiojamas“, – LNK sakė D. Žalimas.

Rusai bėga ir į Suomiją.

„Manau, kad tai blogas mūsų valdžios sprendimas, aš jam nepritariu. Buvau morališkai pasiruošęs, norėjau išvykti dar prieš pusmetį, maždaug nuo kovo 31 dienos. Bet vis atidėdavau. O dabar pavyko“, – sakė rusas iš Sankt Peterburgo Andrei.

Suomija atsisakė prisijungti prie Baltijos šalių ir Lenkijos, rusams sienos neuždarė. Bet po dalinės mobilizacijos Rusijoje paskelbimo, Suomija jau irgi paskelbė, kad ruošia tokį sprendimą. Anksčiau suomiai sakė, kad reikia atsiklausti Europos Komisijos (EK) ar tai galima daryti.

Lietuvos pasienyje – stabilu. Nuo pirmadienį įsigaliojusio sprendimo apgręžia po maždaug 20 rusų.

„Mes matome, kad tas srautas yra sumažėjęs, tai siejame su mūsų sprendimu“, – sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Krašto apsaugos ministras A. Anušauskas sako, kad jeigu oficialiai skelbiama, kad bus pašaukta 300 tūkst, tai iš tiesų šis skaičius bus kur kas didesnis. Šauks ir šauks tol, kol vyks karas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: