I. Balnanosienė LNK pasakojo, kad šiuo metu Lietuvoje jau dirba daugiau nei 17,7 tūkst. atvykusių Ukrainos piliečių.

„Kalbame apie 52 proc. Lietuvoje užimtumą suradusių atvykusių žmonių“, – paaiškino tarnybos direktorė.

Jos teigimu, kiekvienos valstybių situacijos skirtingos, bet, pasak I. Balnanosienės, yra šalių, kuriose dirba vos keli procentai atvykėlių karo pabėgėlių iš Ukrainos.

„Jei kalbėtume apie Lenkiją, tai yra 20-25 proc. dirbančių atvykusių ukrainiečių“, – pateikė pavyzdį pašnekovė.

I. Balnanosienė teigė, kad Lietuvoje rasti darbą ukrainiečiams palanku dėl kelių aspektų.

„Visų pirma, kas mums padėjo, tai, manau, bendras mentalitetas ir supratimas, kaip tie žmonės gyvena, kokie jie yra, nes mes tikrai žinome šią šalį. Tai nėra atvykę žmonės iš mums neįprasto aplinkos, tai yra su mūsų šalimi nuolat bendravę žmonės“, – pastebėjo Užimtumo tarnybos vadovė.

Taip pat, anot jos, svarbų vaidmenį vaidina ir visuomenės susitelkimas bei jos veiksmai.

„Mes pakvietėme darbdavius pirmosiomis karo dienomis registruoti laisvas vietas, siūlyti apgyvendinimo paslaugas, pavėžėjimo paslaugas, jeigu galima. Turėjome tokią situaciją, kad laisvų darbo vietų skaičiai per kelias dienas siekė arti 10 tūkst. – netgi tos įmonės, tie darbdaviai, kurie gal net neplanavo savo plėtros, naujų darbo vietų kūrimo, suvokė savo svarbą šioje situacijoje“, – sakė I. Balnanosienė.

Atvykstančiam į svetimą šalį žmogui, pasak jos, svarbus ne tik socialinis, bet ir ekonominis saugumas.

„Dar vienas ukrainiečių sėkmės rodiklių yra labai greitas prisitaikymas, atvirumas ir mokymasis – gebėjimas mokytis. Moterys puikiausiai derina darbinę veiklą su lietuvių kalbos mokymu, jos yra labai atviros pasiūlymams, aplinkybių vertinimui – net ir dirbusios aukštą kvalifikaciją savo šalyje reikalaujančiose darbo vietose, atvykusios į Lietuvą jos pradėjo nuo labai mažų žingsnelių: pradėjo dirbti įvairiausius pagalbinius darbus prekybos centruose, tada gavo dokumentus, patvirtinančius diplomus ir siekė pereiti nuosekliai iš vienos darbinės pozicijos į kitą“, – pasakojo tarnybos vadovė.

Ji ukrainiečius įvardijo kaip labai orią tautą.

„Jau nuo pirmų akimirkų registracijos centruose, kad ir kaip sudėtinga buvo tuo metu, nes žmonės atvyko žiemą su vaikais, kūdikiais ant rankų, bet jos kalbėjo apie tai, jog jos nenori būti išlaikytinėmis arba našta valstybei. Jos nuo pat pirmų minučių klausė, kaip ir kur gali dirbti“, – sakė I. Balnanosienė.

Užimtumo tarnybos duomenimis, nemažai ukrainiečių įsidarbino apgyvendinimo, maitinimo sektoriuose – čia priimta daugiau nei 2,3 tūkst. į Lietuvą atvykusių pabėgėlių. Taip pat jų nemažai, pasak I. Balnanosienės, dirba švietimo srityje.

Inga Balnanosienė

„Universitetuose – mokslinėje srityje, mokyklose dirba nemaža dalis atvykusių ukrainiečių, bet didžioji dalis sulaukė darbo pasiūlymų nekvalifikuotose pozicijose arba mažiau kvalifikuotose: prekybos centruose, valymo paslaugas teikiančiose įmonėse, mano minėtose apgyvendinimo įmonėse, viešbučiuose, maitinimo įstaigose“, – LNK vardijo pašnekovė.

„Yra įmonių, kurios įdarbino daugiau nei 300 ukrainiečių. Kalbame apie didžiuosius prekybos centrus, dideles maitinimo įstaigas. Yra tokių sėkmės istorijų, kai į mažus miestelius atvykusios ukrainietės labai sėkmingai įsitvirtino mūsų mažiau mėgstamose srityse – inžinerinėse, pramonės srityse ir dirba sėkmingai inžinierėmis. Kelios jų dirba aukštos kvalifikacijos programuotojomis. Manau, kad tai mūsų šaliai yra didžiulė pridėtinė vertė“, – tęsė I. Balnanosienė.

Jos teigimu, į Ukrainą iš Lietuvos grįžtančių asmenų skaičiai kol kas dar nėra dideli, nes situacija Ukrainoje vis dar nėra stabili.

„Užimtumo tarnyboje dirbo šešios kolegės iš Ukrainos, mes vieni pirmųjų buvome įdarbinę viešajame sektoriuje šešias koleges, tai šiuo metu iš jų dirba keturios. Dvi sėkmingai grįžo atgal į savo miestus, nes ten karinių veiksmų nėra, bet šiaip tų grįžtančių žmonių nėra daug ir, jei darbo vietos atsilaisvina, jos sėkmingai užsipildo“, – komentavo I. Balnanosienė.

Taip pat darbo vis labiau ima, pasak jos, ieškoti ir tos ukrainietės, kurios iškart po atvykimo negalėjo dirbti dėl mažų vaikų priežiūros, nes vaikai dabar pradėjo lankyti darželius.

Visą LNK pokalbį su Užimtumo tarnybos vadove žiūrėkite čia: