Pasak medikų, tai pirmas difterijos atvejis Lietuvoje per keletą pastarųjų metų, nes dėl vaikų skiepijimų bendras gyventojų sergamumas šia liga sumažėjo iki pavienių susirgimų.

Medikų teigimu, difterija plinta per orą ir ja galima užsikrėsti nuo ligonio ar šios ligos sukėlėjo -difterijos lazdelių - nešiotojo. Todėl medikai privalo tirti visus asmenis, kurie turėjo kontaktą su difterija sirgusiu asmeniu.

Vilniaus Visuomenės sveikatos centro Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus gydytoja Jolita Mareckienė BNS sakė, kad šiuo metu visi kontaktą su difterija sirgusiu ligoniu turėję asmenys yra medikų apžiūrimi ir laboratoriškai tiriami. Jau nustatyta, kad vienas asmuo yra difterijos sukėlėjų nešiotojas, todėl jis yra gydomas.

Užsikrėtus difterija dažniausiai po savaitės pakyla temperatūra, skauda gerklę, sunku ryti bei atsiranda tipinis pilkai balkšvas apnašas ant tonzilių. Medikai įspėja, kad ligą gali išgydyti tik gydytojai, todėl pastebėjus įvardintus požymius būtina skubiai kreiptis į gydytojus.

Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centro duomenimis, 1992-1995 metais Lietuvoje grėsė difterijos epidemija, todėl 1995 metais buvo Lietuvoje organizuota visuotinė suaugusių skiepijimo nuo difterijos kampanija, kurios metu paskiepyta daugiau nei 1,5 mln. Lietuvos gyventojų.

Pasak medikų, visi vaikai pagal skiepų kalendorių yra nuo difterijos skiepijami ir jie turi imunitetą. Suaugusiuosius rekomenduojama revakcinuoti kas 10 metų, tačiau Lietuvoje tai nedaroma.