Prieš trejus metus D. Grybauskaitė naujam prezidentui Gitanui Nausėdai perdavė didįjį valstybės antspaudą ir šalies Konstituciją. Naujausia sociologinė apklausa rodo, kad visai realu, kad šalies vadovai per kitus rinkimus galėtų apsikeisti vietomis.

Dabartinė premjerė Ingrida Šimonytė lentelėje trečia, ją rinktųsi 8,4 procento apklaustųjų, Igną Vėgėlę – 6 procentai, buvusį premjerą Saulių Skvernelį – 5,6 procento. Apie 50 procentų kandidato nepasirinko arba pasirinko kitus kandidatus. Beje, birželio mėnesį atlikta apklausa buvo palankesnė dabartiniam šalies vadovui G. Nausėdai paklaidos ribose.

„Čia yra istorija, kuri ilgai truks. Nes daugeliui žmonių D. Grybauskaitė iš tiesų asocijuojasi su asmeniu, kuris vienu veiksmu sustabdo blogybes ir išsprendžia visas problemas“, – LNK sakė politologas Lauras Bielinis.

Jis patartų šalies vadovui G. Nausėdai šių reitingų nesureikšminti.

„Prezidentas prisiekė ne turėti aukštą reitingą, o vykdyti tam tikras funkcijas, kurias jis ir vykdo. Ir tų funkcijų vykdymas nėra paprastas, ypač tokioje sudėtingoje situacijoje, kokioje esame dabar. Karas, popandeminė savotiška suirutė“, – vardijo politologas L. Bielinis.

Tačiau kiti politologai pastebi, kad dabartinis šalies vadovas nėra abejingas reitingams ir bando gaudyti rinkėjų nuotaikas.

„Jau jis ir pats nustatinėja elektros kainas ir nurodinėja Vyriausybei, kokios jos turėtų būti. Nurodo ir kokias išmokas reikia jau pradėti planuoti ir mokėti žmonėms. Nors akivaizdu, kad tai nėra jo kompetencijos sritys“, – sakė politologė Rima Urbonaitė.

Gitanas Nausėda ir Dalia Grybauskaitė

Tauta prezidentus myli

Politologai atkreipia dėmesį, kad visi esame ir buvę prezidentai gali pasigirti gerais reitingais. Tauta juos myli ir myli ilgam.

„Prezidentė D. Grybauskaitė buvo tikrai puiki prezidentė. Tai yra lyderystė, kurią ir dabar ji demonstruoja“, – LNK sakė vienas šiaulietis.

„Drąsi, ryžtinga“, – sakė kita Šiaulių miesto gyventoja. Ji neneigė galimybės, jog D. Grybauskaitė būtų geresnė šalies vadovė, nei dabar yra G. Nausėda.

„D. Grybauskaitei jau ne tas amžius“, – svarstė kitas vyras.

„G. Nausėda man kažkoks be stuburo toks yra“, – kalbėjo kitas.

Dar viena šiaulietė sutiko, jog labiau pasisakytų už D. Grybauskaitę.

Kadenciją baigusios šalies vadovės D. Grybauskaitės pasiilgo ir kai kurie kauniečiai.
„Jos tvirtumo gal tokio, G. Nausėda toks minkštas, bijo sugadinti savo reitingus“, – svarstė vienas LNK kalbintas Kauno gyventojas.

Kitas teigė, jog rinktųsi G. Nausėdą.

„Gal jis turi mažiau sąsajų su kitomis politinėmis partijomis“, – argumentavo jis.

„G. Nausėda per silpnas truputį, jeigu lyginam su D. Grybauskaite“, – sakė kitas.

D. Grybauskaitės gerbėjų netrūksta ir Vilniuje.

„Tai tiesiog dirbantis ir daug žinantis žmogus“, – LNK sakė viena vilnietė.

„Jeigu lygintume su G. Nausėda, D. Grybauskaitė gal ir būtų variantas. Bet neaišku, kaip tai būtų“, – kalbėjo kita.

Vilnietis teigė, jog jei reikėtų rinktis, tai balsuotų už G. Nausėdą.

„Jis atviresnis žmogus, D. Grybauskaitė buvo daugiau uždara“, – sakė jis.

Gitanas Nausėda ir Dalia Grybauskaitė

„Pasitraukiu iš aktyvios politikos“

Pati D. Grybauskaitė socialiniame tinkle liepos mėnesį leido suprasti, kad kandidatuoti dar vienai kadencijai nesiruošia.

„Dėl ateinančių Prezidento rinkimų 2024 metais diskusijos įsibėgėja. Tai pasikartosiu dar kartą, kad po antros kadencijos pabaigos pasitraukiu iš aktyvios politikos“, – liepos viduryje feisbuke rašė D. Grybauskaitė.

Pasak politologų, tai yra gera žinia prezidentui G. Nausėdai.

„Štai D. Grybauskaitė yra ta, kuri galėtų tą konkurenciją sudaryti. Bet jos atsisakymas prezidentui yra labai parankus šiuo atveju. Iš kitos pusės, nereiškia, kad neatsiras dar kažkas“, – svarstė politologė R. Urbonaitė.

Prezidento rinkimai vyks 2024 metais.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: