„Per paskutines, pavyzdžiui, tris savaites į Lietuvą bandė patekti beveik 2 tūkst. neteisėtų migrantų, kai tuo tarpu Lenkijoje šie skaičiai tris kartus mažesni, Latvijoje – net devynis kartus mažesni“, – Eltą informavo G. Mišutis.

VSAT atstovas svarsto, kad pagrindinį neteisėtų migrantų srautą į Lietuvą nukreipusios Baltarusijos tarnybos tokiu būdu nori parodyti, kad Lietuvos pasienyje su Baltarusija įrengtas fizinis barjeras neatlieka savo funkcijos.

„Galima sakyti, kad tai Baltarusijos noras parodyti, jog mūsų fizinis barjeras yra nieko vertas ir yra įveikiamas. Aišku, tai yra ir Baltarusijos ir ES, įskaitant ir Lietuvą, santykių rezultatas. Tai jie naudoja grynai kaip spaudimo priemonę, kaip bandymą parodyti, kad siena pažeidžiama, kaip bandymą paspausti Lietuvą, sukelti kuo daugiau problemų“, – sakė jis.

Nuo metų pradžios fiksuota 200 fizinio barjero pažeidimų

G. Mišutis atkreipia dėmesį, kad nuo šių metų pradžios jau buvo fiksuota daugiau nei 200 pasienyje su Baltarusija pastatyto fizinio barjero pažeidimų.

„Nuo metų pradžios atvejų, kai asmenys piktybiškai bandė pažeisti barjerą, yra daugiau nei 200. Pažeidimas, aišku, nelygus pažeidimui. Yra tokių atvejų, kai yra spėjama nukirpti vos vieną virbą, yra tokių atvejų, kai iš tiesų prasikerpa tvorą arba prasikerpa koncertiną ir įeina į Lietuvą. Yra atvejų, kai rastai ant koncertinos metami, yra atvejų, kai kopėčios naudojamos, yra atvejų, kai kasamasi po įrenginiais“, – atkreipė dėmesį jis.

VSAT atstovas taip pat akcentuoja, kad dažniausiai fizinio barjero gadinimo imasi Baltarusijos pareigūnai.

„Dažniausiai koncertina kerpama su žirklėmis. Nemaža dalimi tai daro tie žmonės, kurie atveda grupes prie sienos, praktiškai visada jie būna su kaukėmis, po 2-3. Migrantai pasakoja, kad tai yra Baltarusijos pareigūnai, atvežę juos prie sienos. (...) Faktas, kad Baltarusijos pareigūnai, organizuoja, reguliuoja, nukreipia neteisėtų migrantų grupes. Jie puikiai žino, kur to barjero dėl gamtinių sąlygų nėra ir nebus. Puikiai žino vietovę, žino situaciją ir tuo naudojasi“, – teigė G. Mišutis.

„Bet, aišku, yra ir tokių atvejų, kai patys migrantai aprūpinti žirklėmis bando praeiti. Per dieną po kelis atvejus pasitaiko, kai koncertiną ar tvorą bandoma kirpti“, – pridūrė jis.

G. Mišutis pažymi, kad dažniausiai į Lietuvą neteisėti migrantai bando patekti grupėmis. Pavienių keliautojų, bandančių neteisėtai kirsti Lietuvos teritoriją, pasak jo, mažuma.

Nuo šių metų pradžios į Lietuvą neteisėtai bandė patekti 1684 Afganistano, 881 Irano, 792 Sirijos, 555 Egipto, 441 Indijos piliečiais prisistatę asmenys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją