LNK žinios primena, kad birželį buvo pranešta apie Baltarusijoje sulaikytą Latvijos pilietį. Jo telefone buvo rastos žinutės, kritikuojančios Aliaksandrą Lukašenką. Tą kartą vyras buvo uždarytas į psichiatrijos ligoninę, tačiau tai lietuvių nuo kelionių į priešiškas valstybes neatbaido.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) trečiadienį pranešė, kad Rusijoje buvo suimtas lietuvis vadybininkas, kuris neapdairiai elgdamasis pažeidė buvimo Rusijos pasienio zonoje tvarką.

„Apie tai, kad buvo suimtas, jis spėjo pranešti savo artimiesiems, vėliau jo telefonas buvo išjungtas. O artimieji šią informaciją pranešė Lietuvos pareigūnams“, – LNK pasakojo VSD atstovė Aurelija Vernickaitė.

Lietuvoje po tokio įvykio greičiausiai būtų apklausa ir bauda. Tačiau Rusijoje – visai kitaip. Jis buvo surakintas antrankiais ir užrištomis akimis išvežtas neaiškia kryptimi.

„Jie darosi piktesni, nuotaikos tokios, žinote, labiau revanšistinės, į provokacijas linkusios“, – sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Vyras išbuvo suimtas dvi savaites, baugindami pareigūnai nuolat demonstravo ginklus.

„Žmogus buvo klausinėjamas tai apie jo šeimą, draugus, darbovietę, apie požiūrį į Rusiją, apie požiūrį į karą Ukrainoje, apie žmogaus seksualinę orientaciją, religinius įsitikinimus. Taip pat apie jo socialiniuose tinkluose esančius draugus“, – pasakojo VSD atstovė.

Rusijos pareigūnams užkliuvo ir vyro įrašai socialiniuose tinkluose. Viename iš jų jis palaikė Ukrainiją, kitame – ragino rinkti pinigus „Bayraktar“ dronui.

„Jeigu jūs palaikote Ukrainą, smerkiate Rusijos agresiją, jeigu esate Rusijoje – tai gali interpretuojama kaip terorizmo rėmimas arba karo kurstymas. O už tai Rusijoje gresia ilgi metai kalėjimo“, – sakė VSD atstovė A. Vernickaitė.

NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas teigė, jog šis įvykis tik patvirtina jo dažnai sakomus žodžius.

„Kiekvienas iš mūsų esame įdomus. Negali savęs nuraminti, galvodamas, kad nesu įdomus. Tu esi įdomus, tai yra įrodymas. Manau, kad tai bus gera pamoka visiems“, – sakė politikas.

Vien klausimais rusų pareigūnai neapsiribojo. Už neįtinkančius atsakymus lietuvis esą sulaukdavo smūgio į galvą.

„Šis asmuo vienos apklausos metu buvo išrengtas nuogai, jam reikėjo aiškinti, ką reiškia tatuiruotės ant jo kūno“, – pasakojo VSD atstovė.

L. Kasčiūnas tikino, jog toks Rusijos pareigūnų elgesys neturėtų stebinti.

„Kad Rusija taip gali elgtis, tai tikrai nėra netikėta. Mes ne vieną kartą esame perspėję – galvokite, ką darote, kai važiuojate į Rusiją, ar Baltarusiją“, – kalbėjo Seimo narys.

Bet kad ir kiek raginimų nevykti į šias šalis bebūtų, eilės pasienio postuose kaip buvo, taip ir liko. Nuo balandžio vidurio, A. Lukašenkai nusprendus lietuvius įsileisti be vizų, sieną su Baltarusija į priekį ir atgal lietuviai kirto daugiau nei 300 tūkst. kartų.

„Reikėtų gerai pamąstyti, ar tikrai verta vykti į Baltarusiją. Vykti vien dėl to, kad užsipilti pigesnių degalų tikrai nėra labai stiprus argumentas“, – LNK sakė Padvarionių pasienio užkardos vadas Sigitas Valainis.

VSD atstovė A. Vernickaitė savo ruožtu ragino suprasti, kad tiek Rusija ir Baltarusija nėra demokratinės valstybės.

„Tai nėra teisinės valstybės. Kartais galima žmonėms padėti, bet kartais gali būti, kad ir nebus tokių galimybių padėti Lietuvos piliečiams“, – sakė ji.

Į Rusijos pareigūnų nemalonę patekęs tautietis turėjo sumokėti 2 tūkst. rublių baudą, taip pat penkerius metus nevykti į Rusijos Federaciją. Bet vargu ar ir po penkerių metų toks noras atsiras.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

„Scenarijai įvairūs“

Padvarionių pasienio užkardos vadas S. Valainis teigė, jog ir patys pasieniečiai perspėja žmones.

„Būna, kad žmonės klausia, ar ten nuvykęs žmogus neturės problemų. Mes negalime garantuoti, bet mes pasakom, kad yra grėsmės, kad jeigu kelionė nėra būtina, gal jos galima atsisakyti“, – sakė jis.

S. Valainis pasakojo, jog ir po paskutinio VSD paviešino incidento, lietuvius, keliaujančius į Baltarusiją, įspėja, kad nedraugiškos valstybės pareigūnai gali išprovokuoti kokį nors incidentą.

„Ir tada prie žmogaus prisikabinti kažkokie „pareigūnai“. Neva, kažkokį pažeidimą padaręs, prie žmogaus bandys jį „prikabinti“ ir tada gal reikės kažkokius darbus atlikti“, – LNK sakė Padvarionių pasienio užkardos vadas.

Jis pasakojo, jog pretekstu problemoms gali būti paprasčiausias kelių eismo taisyklių pažeidimas.

„Tame pačiame pasienio kontrolės punkte – ištisinės juostos kirtimas, ženklo pravažiavimas, pastatymas po ženklų. O jau už pasienio kontrolės punkto, miesto teritorijose irgi labai daug kelių eismo taisyklių pažeidimų. Įvairiausi scenarijai gali dėstytis“, – sakė jis.

Pasienietis S. Valainis dar kartą pabrėžė, jog jei Lietuvos piliečiams nėra būtinybės keliauti į priešiškas valstybes, to daryti ir nereikėtų, nes ten padėti jiems niekas negalės.

Paaiškino kelionės motyvus

Nors VSD ir pasienio pareigūnai praneša apie ne tik gresiančius, bet kaip girdime ir realiai įvykstančius pavojus, tačiau ir toliau vykstantys į Baltarusiją piliečiai dėsto savo motyvus ir supratimą kodėl jie negali nevažiuoti.

„Man jau tas pats, toks jau mano amžius“, – LNK sakė į Baltarusiją keliaujantis Antanas. Jis teigė, jog keliauja į svečius. Jis teigė, jog politika nesidomi, negirdėjo ir galimų grėsmių.

„Daugiausiai liaudies į Baltarusiją važiuoja pervarinėti lengvuosius automobilius. Kas į Kazachataną, kas į Uzbekistaną“, – teigė Gintautas. Jis sakė, kad dažnai keliauja į Baltarusiją darbo reikalais.

Paklaustas, ar nebijo Baltarusijos pareigūnų provokacijų, vyras teigė, jog apie galimas grėsmes išgirdo tik iš LNK žurnalisto.

„Neteko girdėti, oficialiai neteko. Mes tik sienas dažniausiai kertame, gal tai galioja tiems, kurie važiuoja per visą Baltarusiją“, – sakė vyras.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: