Tai sakoma rezoliucijos projekte, kurį įregistravo Seimo Užsienio reikalų komiteto nariai.

Dokumento projekte tarptautinė bendruomenė raginama taikyti visas būtinas priemones, kad įspėtų valstybę agresorę – Rusijos Federaciją – ir jos aukščiausią politinę vadovybę „neorganizuoti ir nevykdyti laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose neteisėtų referendumų, kurie neturės jokios teisinės galios“.

Rezoliucijos projekto autoriai ragina nepripažinti ir Rusijos Federacijos pasų, išduodamų okupuotuose Ukrainos regionuose.

Seimas savo rezoliucijoje ketina paraginti taikyti sankcijas Rusijos Federacijai už neteisėtų referendumų organizavimą okupuotose Ukrainos teritorijose. Lietuvos parlamentarai žada siekti, kad asmenys, kurie aktyviai dalyvavo organizuojant ir vykdant neteisėtus referendumus ar vykdė kitą su tuo susijusią veiklą būtų patraukti atsakomybėn.

Seimo rezoliucijos iniciatoriai kviečia Šengeno erdvės valstybes prisijungti prie Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos sprendimo riboti Rusijos piliečių įleidimą į valstybių teritorijas ir imtis priemonių, padėsiančių ženkliai apriboti Rusijos Federacijos piliečių srautą į Europos Sąjungą ir Šengeno erdvę, „siekiant užtikrinti mūsų visuomenių saugumą ir vidaus saugumą Europos Sąjungoje“.

Rezoliucijos projektą įregistravo Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Andrikienė, jos pavaduotojas Giedrius Surplys, komiteto nariai Arminas Lydeka, Emanuelis Zingeris, Rūta Miliūtė, Žygimantas Pavilionis, Antanas Vinkus.

„Šia rezoliucija ieškome būdų įspėti Rusiją nerengti laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose neteisėtų referendumų, taip pat buriame užsienio partnerius nepripažinti okupanto planuojamų referendumų ir jokių kitų „liaudies valios“ išraiškos formų. Vis dėlto gali būti, kad Ukrainai sėkmingai pradėjus kontrapuolimą fronte, karo eiga ir be mūsų pastangų įspėti ir bausti agresorių privers pačią Rusiją persigalvoti ir atšaukti planuojamus referendumus“, – komentuoja A. Lydeka.

Seimo narys atkreipia dėmesį, kad Ukrainai kare perėmus iniciatyvą, okupantai perkėlė planuojamų referendumų datą iš rugsėjo 11 d. į lapkričio 4-ąją. „Tikėkimės, ir ši data bus perkelta į „niekada“, – sako Seimo narys.

Ar pasmerkti Rusijos referendumus laikinai okupuotose teritorijose, Seimas turėtų apsispręsti ketvirtadienį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją