Klaipėdoje esančioje „Ąžuolyno“ gimnazijoje dalis mokinių per ilgąją pertrauką skuba į valgyklą. Bet čia traukia savo maisto davinius, atsineštus iš namų, šildosi mikrobangų krosnelėje, arbatą verda kabinetuose, kur yra virduliai, kiti gimnazistai bėga į parduotuves, kepyklas.

„Šalia picerija yra, tai atsinešėm maisto. Dar iš namų nešamės maistą, šalia – ir bandelinė yra. Perkame maistą ir ten. Bet dažniausiai iš namų atsinešam“, – LNK sakė viena gimnazistė.

Kita mokinė sakė, kad per ketverius metus gimnazijoje nė karto nevalgė valgyklos maisto.

„Man skaniau maistas iš namų“, – sakė ji.

Mokiniai sutinka, kad norėtų, jog maitintų ir valgykla.

„Juk neatsineši šilto maisto“, – kalbėjo mokinė.

Šioje „Ąžuolyno“ gimnazijoje valgykla nedirba. Konkursą maitinti mokinius laimėjusi įmonė atsisakė dirbti gimnazijoje.

„Vienas argumentas yra – didelis nuomos mokestis. Nes mūsų gimnazijoje yra taikomas didesnis įkainis, kaip miesto centre esančiai mokyklai. Nėra mokinių, kurie gautų nemokamą maitinimą, praktiškai nėra, šiuo metu turime tik du. Visi bijo tų padidėjusių energijos sąnaudų, elektros, šildymo“, – sakė gimnazijos direktorė Vilija Prižgintienė.

Maitintojai pabūgo elektros kainų, nes visa maisto ruošimo įranga – elektrinė. Ir net vandenį valgykloje tenka šildyti elektra. Netekusi maitintojo gimnazija ieško sprendimų.

„Vakar suderinome, kad galėtų mus maitinti Sendvario progimnazija, padarėme online apklausą, turėsime šios rezultatus – ar vaikai norėtų. Nes tokiu atveju mums reikėtų pasidaryti valandos pietų pertrauką viduryje dienos, kad spėtume nueiti pavalgyti ir tada, aišku, užsitęstų pamokų pabaigos laikas“, – kalbėjo gimnazijos direktorė.

Klaipėdos savivaldybė sako, kad kol kas tokių bėdų kitose mokyklose nekilo. Bet nežino, ar ilgam.

„Dabar esame gavę kelis pranešimus iš mūsų bendrojo ugdymo mokyklų, gimnazijų, kad maitinimo organizatoriai kelia klausimą dėl tolimesnio sutarčių vykdymo. O kitose mokyklose konkursai paprasčiausiai neįvyksta“, – LNK sakė savivaldybės turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Maitintojai grasina netęsti sutarčių ir tikina, kad konkursuose nedalyvaus ne tik dėl milžiniškų energijos kainų, bet ir dėl didelių reikalavimų dėl mokinių maitinimo. Tad valdžia pasišovė padėti mokinių maitintojams – mokyklų valgyklas svarsto nuomoti už vieną eurą per mėnesį.

„Tai tikrai padėtų maitinimo organizatoriams. Aišku, priklauso nuo mokyklos, kurioje miesto dalyje tai yra. (…) Ir dar atsiranda punktas, kad tuo metu, kai mokykla neveikia, moksleivių atostogų metu, yra galimybė nuomos sutartis sustabdyti“, – teigė savivaldybės turto valdymo skyriaus vedėjas E. Simokaitis.

Mokyklų vadovai nemano, kad tai yra nuolaidžiavimas verslui.

„Čia yra vaikų maitinimas, tai yra rūpestis dėl vaikų“, – sakė Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos direktorė.

Ar uostamiesčio mokyklų valgyklos bus nuomojamos už 1 eurą per mėnesį, Klaipėdos taryba spręs rugsėjo 15 dieną. Po to dėl maitinimo paslaugos gimnazijoje bus skelbiamas naujas konkursas. Tik nerimaujama, ar jame bus dalyvių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: