Iziumo miesto tarybos deputatas Maksimas Strelnikas UNIAN teigė, kad Charkivo srityje esančiame mieste rusų okupacijos metu galėjo žūti apie tūkstantis taikių gyventojų.

Kalbėdamas su UNIAN V. Macokinas teigė kol kas negalintis įvardinti aukų skaičiaus, tačiau jis akcentavo, kad gaunama nerimą keliančios informacijos.

„Pas mus šiai dienai yra palaidojimų „po numeriais“, jau yra rasta masinių palaidojimų, yra rasta mirusių smurtine mirtimi, mes jau žinome tų žmonių pavardes, žinome kai kurias aplinkybes, dirba policija. Meldžiame Dievo, kad Iziumas nebūtų dar viena Buča, nes Buča buvo okupuota mėnesį, o Iziumas – penkis. Ir tie žiaurumai, kurie buvo vykdomi mūsų mieste... Mes žinome apie kalėjimus, įkurtus mūsų mieste, kaip žmonės, ateinant Ukrainos kariuomenei, gelbėjosi, bėgo iš jų“, – kalbėjo politikas.

Anot jo, yra liudininkų, kurie pasakoja, kad šiuose kalėjimuose rusai žiauriai kankino žmones, moterys juose buvo kankinamos elektros srove.

„Negaliu pasakoti visų aplinkybių. Bet tos istorijos, kurias girdime, tie žiaurumai, gyvuliai taip nesielgia, o žmonėmis pavadinti jų negalima. Bet viskas yra dokumentuojama, dirba prokuratūra, dirba nacionalinė policija, vertina nusikaltimų mastą“, – teigė jis.

Sugriauta didžioji dalis miesto

Mero pavaduotojo teigimu, situacija mieste yra sunki, sugriauti 75-80 procentų pastatų, elektros ir vandens mieste nėra, dujų mieste nėra nuo kovo mėnesio – jos nustotos tiekti oro antskrydžių metu pažeidus vamzdyną.

„Prieš pasitraukdami rusai sugriovė elektros komunikacijos linijas – šviesos mieste visiškai nėra“, – pasakojo mero pavaduotojas.

Jo teigimu, pamažu atsidaro parduotuvės, pradeda veikti turgūs, bet yra logistikos problemų.

„Aš visada primenu, kad Iziumo išlaisvinimo operacija tęsiasi. Čia dirba ginkluotosios pajėgos, specialiųjų operacijų pajėgos, nacionalinė gvardija ir nacionalinės policijos organai“, – pasakojo jis.

Paklaustas, ar kitur šiuo metu gyvenantys Iziumo gyventojai jau gali į jį grįžti, mero pavaduotojas teigė kol kas to nerekomenduojantis, nes mieste pavojinga – besitraukdami rusai paliko daugybę minų.

„Rekomenduočiau neskubėti, susilaikyti nuo noro pažiūrėti, kas atsitiko su nuosavybe“, – kalbėjo jis.

Anot politiko, per keturias dienas mieste žadama atkurti mobilųjį ryšį, šiuo metu kariuomenė talkina padedant žmonėms susisiekti su artimaisiais ir pranešti, kad yra gyvi.

Iziumo miesto tarybos deputatas M. Strelnikas UNIAN pasakojo, kad šiuo metu išvaduotame mieste trūksta vaistų, reikia skubiai spręsti sergančiųjų ir sužeistų gydymo klausimą.

Pasak V. Macokino, į miestą gabenama humanitarinė pagalba, kuri būtina apie 10 tūkstančių mieste esančių gyventojų. Iki Rusijos agresijos čia gyveno apie 45 tūkstančiai žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)