Opozicija neatsisako planų organizuoti dvi interpeliacijas – energetikos ministrui Dainiui Kreiviui ir užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų profesorius R. Vilpišauskas DELFI TV laidoje „Delfi rytas“ sakė, kad taip opozicija siekia būti matoma ir tame nėra nieko ypatingo.

„Interpeliacijų sėkmė visų pirma priklauso nuo to, kiek tvirta yra valdančioji koalicija. Jeigu ji išliks tvirta, tai tos interpeliacijos ir liks tiktai viešųjų ryšių pratimu“, – kalbėjo laidos pašnekovas,

Profesorius pridūrė, kad valdančiojoje koalicijoje yra tam tikrų nuomonių skirtumų, pavyzdžiui, mokesčių klausimais, tačiau jis pabrėžė, kad apie juos buvo žinoma dar nuo koalicijos formavimo pradžios.

„Ir toliau išlieka svarbiausias klausimas, kiek, įvertinant ideologinius nesutarimus, ši valdančioji koalicija gali dirbti toliau. Ir kol kas man atrodo, kad premjerė yra pasiryžusi su dabartiniu ministrų kabinetu tęsti darbą ir būtent nuo jos apsisprendimo, mano nuomone, ir priklausys, ar bus tam tikrų ministrų kaita, ar ne. Kol kas bent jau tokių ženklų, kad ji ketintų keisti minėtus ministrus, nematau“, – kalbėjo politologas.

Jo teigimu, iš ginčų, kurie šiuo metu vyksta tarp valdančiųjų ir opozicijos galime matyti, kad šią Seimo sesiją dominuos su energetikos kainų, pragyvenimo išlaidų krize susiję klausimai.

Siūlymai dėl jų sprendimo bus teikiami su kitų metų biudžeto projektu.

„Matyt, dar matysime opozicijos atstovų kritiką, kad valdantieji, Vyriausybė vėluoja, Vyriausybė ir toliau sakys, kad šiam pusmečiui gyventojų išlaidas kompensuojantys sprendimai yra priimti ir taikomi, tad apie tai, manau, ir suksis pagrindinė diskusija“, – svarstė jis.

R. Vilpišauskas pridūrė, kad prezidentas Gitanas Nausėda ir jo patarėjai kone kasdien teikia siūlymus, kaip padėti gyventojams ir verslui išgyventi energetinę krizę.

Kartu, anot jo, sesijoje yra ketinama priimti anksčiau suplanuotus sprendimus, svarbiausiu jų R. Vilpišauskas laiko valstybės tarnybos reformą.

Komentuodamas opozicijos aiškinimą, kad šiuo metu nėra geriausias laikas spręsti tokius klausimus kaip civilinės sąjungos įteisinimas, R. Vilpišauskas pabrėžė, kad viskas priklausys nuo to, kaip šio projekto iniciatoriams pavyks suburti palaikymą jam, žinant, kad dalis valdančiųjų jo nepalaikys.

„Reaguojant į opozicijos teiginį, kad dabar ne laikas tokių klausimų svarstymui. Na, matant, kaip pastaraisiais metais dėl globalių pokyčių suintensyvėjo įvairios krizės ir išorės šokai, su kuriais susiduria Lietuva ir daugelis kitų Europos ir ne tik Europos šalių, galima sakyti, kad kai kuriems klausimams galbūt apskritai niekada nebus tinkamas metas“, – pabrėžė jis.

Politologo teigimu, tai labai priklauso nuo ideologinių pažiūrų, nuo partijų įsitikinimo – jei joms ideologiškai kai kurie siūlymai nepriimtini, tai jos naudojasi dabartinėmis krizėmis kaip pretekstu.

„Bet reikia nepamiršti, kad tos partijos, kurios buvo išrinktos į Seimą taip pat turi savo įsipareigojimus rinkėjams ir siekia juos įgyvendinti“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)