L. Campbellui inkriminuoti nuo 2006 metų lapkričio iki 2008 metų sausio įvykdyti nusikaltimai.

2008-aisiais paskelbta, kad Vilniuje per bendrą Lietuvos ir Airijos policijos bei tarptautinių saugumo organizacijų pajėgų operaciją sulaikytas radikalios Airijos respublikonų organizacijos narys Michaelas Campbellas, vėliau jis buvo nuteistas.

M. Campbello brolis L. Campbellas dabar stojo prieš teismą Vilniuje praėjus maždaug 15 metų po galbūt įvykdyto nusikaltimo – Airija anksčiau nesutiko perduoti Lietuvai kaltinamojo dėl blogų kalinimo sąlygų.

Surengus pirmąjį teismo posėdį L. Campbello advokatė Ingrida Botyrienė paprašė teismo nutraukti baudžiamąjį bylą dėl senaties. Teismas su tokiu gynėjos prašymu sutiko.

Anksčiau Lietuvoje galiojo Baudžiamojo kodekso straipsnis, numatantis atsakomybę už paramą teroristinei grupei, už tai grėsė laisvės atėmimas nuo 10 iki 20 metų.

Šis Baudžiamojo kodekso straipsnis nustojo galioti 2013 metais, dabar įstatymas tokią veiką kvalifikuoja kaip paramą teroristinei organizacijai, už tai baudžiama laisvės atėmimu iki dešimties metų.

Vilniaus apygardos teismo vertinimu, būtent nusikalstamos veikos padarymo metu galioję apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminai turi būti taikomi nustatant kaltinamojo L. Campbello teisinę padėtį.

„Prailginti senaties terminai, įsigaliojo jau po inkriminuojamos nusikalstamos veikos padarymo ir tai sunkina kaltinamojo L. C. teisinę padėtį“, – rašoma teisėjo Mindaugo Povilansko nutartyje.

Teismas padarė išvadą, kad senaties terminas suėjo dar iki baudžiamąją bylą perduodant teismui, tai yra 2018 metų sausio 22 dieną.

Pasak teisėjo, nustačius, kad apkaltinamojo nuosprendžio dėl inkriminuotos nusikalstamos veikos priėmimo terminai yra pasibaigę, jie nebuvo sustoję ar nutrūkę, o kaltinamasis L. Campbellas nereikalauja tęsti baudžiamojo proceso, todėl baudžiamoji byla nutrauktina.

Ši teismo nutartis gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Siekė įsigyti ginklų ir sprogmenų

Lietuvos ir užsienio teisėsaugos pareigūnai išsiaiškino, kad 2006 metų lapkritį–2007 metų sausį grupelė Airijos piliečių, tarp jų buvo broliai Campbellai, įtariama, siekė Lietuvoje įgyti ginkluotę teroristinei grupei, taip pat susitarė išsiaiškinti ginkluotės panaudojimo galimybes teroristinių aktų tikslais.

Bylos duomenimis, Lietuvoje neteisėtai galėjo būti įsigyti ne mažiau kaip trys šaunamieji ginklai, didelės sprogstamosios galios didelis kiekis šaudmenų, sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų, automatų, snaiperinių šautuvų, pistoletų, granatsvaidžių, granatsvaidžių išmetamųjų variklių, šovinių, detonatorių laikrodinių sprogdiklių su kapsulėmis, padegamoji, detonuojanti virvė, granatų.

Įgyta ginkluotė turėjo patekti į Airiją, o Lietuvoje vyktų teroristinės grupės narių mokymai naudotis įgyta ginkluote, tam buvo skirta 100 tūkst. eurų.

2007-ųjų rugpjūtį sodyboje, Raseinių rajone, ginklai išbandyti. Po kelių dienų ginklai, šaudmenys apžiūrėti Rokų poligone, Kauno rajone.

Ginklų tiekėjais apsimetusių slaptųjų agentų airiai paprašė paaiškinti trotilo, plastinės sprogstamosios medžiagos veikimo mechanizmą, galingumą, pademonstruoti jų veikimą, nurodyti sprogstamųjų medžiagų kiekį, kurio pakaktų susprogdinti policijos, vyriausybinį šarvuotą automobilį, ir susipažino su šių medžiagų veikimo mechanizmu.

Teisėsaugos tvirtinimu, airiai taip pat paprašė paaiškinti galimas saugias ginkluotės slėpimo vietas, nurodyti ginkluotės kainas. Užsieniečiai paaiškino, kad įsigys 1 tūkst. elektroninių detonatorių, detonuojančios virvės, 100 laikrodinių sprogdiklių, granatsvaidžių, granatsvaidžių išmetamųjų variklių, elektrinių padegėjų, trotilo briketų ir kt.

Teistas Airijoje

L. Campbellas Airijoje 2001 metais už nusikaltimus valstybei, viešajai tvarkai, teisingumo vykdymui arba prieš valstybės pareigūnus buvo nubaustas penkerių metų laisvės atėmimo bausme.

59 metų kaltinamąjį Airija Lietuvai perdavė šiemet gegužės 17 dieną, prokuratūra jam skyrė 50 tūkst. eurų užstatą ir nurodė dėvėti apykoję. Dabar, nutraukus bylą, šios kardomosios priemonės panaikintos.

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ buvo įkurta priešintis britų valdymui Šiaurės Airijoje, ji nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.

L. Campbellas yra vienas iš keturių vyrų, kuriems priteista 1,6 mln. svarų (1,9 mln. eurų) sprogdinimo 1998-aisiais Šiaurės Airijoje, Omoje aukoms – pagal Belfasto aukštojo teismo patenkintą civilinį ieškinį. Belfasto aukštasis teismas pripažino, kad L. Campbellas šio sprogdinimo, per kurį žuvo 29 civiliai ir buvo sužeista dar daugiau kaip 200 žmonių, metu buvo IRA operacijų vadovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją