Socialdemokratas Gintautas Paluckas turi du vaikus, bet išmaitinti reikia kur kas daugiau burnų.

„Štai, ką reiškia baseine pakeistas vanduo“, – rodydamas baseiną antims komentavo parlamentaras.

„Galvų, kurias reikia maitinti, turiu ne vieną dešimtį, jei įskaičiuosime ir bites, ir antis, ir vištas“, – LNK juokavo G. Paluckas.

Dabar eilinis Seimo narys į rankas gauna 2 tūkst. eurų. Konservatorių frakcijos narys Matas Maldeikis turi vieną atžalą, todėl sako, kad su tokiu atlyginimu sostinėje dar išsiverčia.

„Aš, tiesą pasakius, nežinau ir nesuprantu, kaip dalis mūsų Seimo narių tiesiog išgyvena“, – sakė Seimo narys.

LNK paklausė, kaip sekasi parlamentarui Linui Kukuraičiui, kuris turi penkis vaikus.

„Pripažinsiu, kad reikia planuoti biudžetą, ypač išleidžiant vaikus į mokyklą. Kai vakar paskaičiavome, kiek kainuoja pratybos, tai vienam vaikui iki 100 eurų“, – sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas.

Vidaus reikalų ministerija rengia pertvarką. Su ja kiltų viešojo sektoriaus atlyginimai, o į tai įeitų ir didesnės algos politikams, bet turint omenyje ekspertų perspėjimus apie rūščius laikus, opozicija tikina – didesnių algų nenori.

„Šis laikas yra turbūt vienas pačių netinkamiausių laikų, kurį mes turime“, – sakė L. Kukuraitis.

Po reformos eilinio Seimo nario alga kiltų nuo 2,1 tūkst. iki 3,8 tūkst. rankas.

„Gal Seimo nariai ir neperka naujų kostiumų, bet tikrai dar šiaip ne taip, mano įsitikinimu, sugeba išgyventi. Yra žmonių daug sudėtingesnėje situacijose, kuriems šiandien reikia sprendimų ir tie klausimai turi būti darbotvarkėje“, – LNK teigė G. Paluckas.

Seimo pirmininko ir premjero atlyginimą planuojama kelti nuo 2,8 tūkst. iki 5,2 tūkst. eurų. Ministrų – nuo 2,6 tūkst. iki 4,6 tūkst. eurų. Tai – neskaičiuojant priedų.

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko stažas valstybei – 30 metų, tad jo alga kiek didesnė.

„Prie algos prisideda 30 proc. Tai apie 3 tūkstančius“, – LNK sakė ministras.

Jis atsakingas už šimtus, o skaičiuojant su kariuomene, už tūkstančius žmonių. Atsakingas ir už pusantro milijardo biudžetą. Dažnai ir ministrams pavaldžių įstaigų vadovai uždirba daugiau.

„Vadyboje, jei tai būtų verslas, be abejo, niekas net nesikalbėtų apie tokius atlyginimus, bet valstybės tarnyboje taip yra, kad ministras nėra daugiausiai uždirbantis pareigūnas ministerijoje“, – komentavo A. Anušauskas.

Į opozicijos kritiką, kad kelti politikų algas ne laikas, A. Anušauskas atsako:

„Tinkamo laiko niekada nebus.“

Tai – tarsi amžinas ratas: praeitoje kadencijoje, kai dabartinė opozicija buvo valdžia, o L. Kukuraitis buvo socialinės apsaugos ir darbo ministras, jis irgi siūlė kelti viešojo sektoriaus algas. Tarp jų – ir ministrų bei Seimo narių.

„Deja, dabartiniai valdantieji tuo metu buvo vieni pagrindinių kritikų“, – pastebėjo L. Kukuraitis.

„Kodėl jums dabar reikėtų didinti atlyginimus, kai mes nedidiname mokytojams tiek atlyginimų“, – tuo metu Seimo salėje sakė konservatorius Mykolas Majauskas.

Prieš tada balsuoti kvietė ir kitas TS-LKD frakcijos narys Jurgis Razma.

„Tikrai akis bado tie aukšti atlyginimų koeficientų kėlimai aukščiausiems politikams“, – tada sakė parlamentaras.

„Jūs perpildėte kantrybės taurę ir aš tikrai kviečiu susirinkti žaislus, eiti ir koreguoti šį biudžetą“, – tvirtino M. Majauskas.

„Taip pat ir premjerė Šimonytė, kuri manęs tiesiogiai klausė, ar atėjau pasididinti sau atlyginimo. Pati premjerė šiuo metu susiduria su ta problema, kad surinkti komandas ir užtikrinti rimtą, kompetentingą darbą yra sudėtinga“, – LNK sakė L. Kukuraitis.

Skirtumas tas, kad L. Kukuraitis siūlė kelti algas dar savai kadencijai.

„Kas susiję su politikais, tai numatyta ateičiai, tik ateičiai ir tikrai ne tiems asmenims, kurie šiandien priiminėja sprendimus. Tai yra nuo 2025 metų“, – patvirtino vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Nauji Seimo rinkimai jau bus įvykę 2024-aisiais.

„Kas yra svarbu, tai, kad ne šitai valdžiai augtų, o tai, kokią išrinks žmonės“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: