„Pripratę prie aukščiausio lygio restoranuose ir parduotuvėse mes nusileidžiame ant žemės apsilankę poliklinikose ir ligoninėse“, – rašo apžvalgininkas.

Taip pat, anot R. Valatkos, valdžia žmogų gadina, o ypač žmogų, kuris užima Sveikatos ministro postą.

„Valdžia žmogų gadina. Ypač žmogų Lietuvoje gadina buvimas sveikatos ministru. Žmogus lyg ir studijavęs finansus staiga pradeda kalbėti kaip finansinis beraštis ir dar gydytojų ir slaugytojų savininkas“, – rašo R. Valatka.

Savo kreipimąsi į Sveikatos ministrą R. Valatka suskirstė į 3 punktus:

„Ką galėčiau pasakyti ministeriui?

1. Restorane ir parduotuvėje mes visi už viską susimokam ir kasdien vis brangiau. Pažiūrėtume, kaip Jus aptarnautų restorane, jei už pietus pinigus restoranui pervestų Ligonių kasos nuo tų skurdžių 6 proc. nuo algos, kuriuos sumokam, o nuo pensininkų ir vaikų neateina nė tiek. Padavėjai į jus žiūrėtų kaip į priešą, o vietoj šefo su 3000 alga kavinės savininkė pašildytų cepelinų iš kulinarijos.

2. Restorane padavėja, kuriai nereikia mokytis iki 32 gyvenimo metų, kaip daktarui, vien arbatpinigių nuo vienos klientų poros dažnu atveju gauna 10 kartų daugiau nei Ligonių kasa perveda gydytojui už sunkaus ligonio priėmimą. O jei tas ligonis vėl ateis po savaitės, tai ir išvis nieko neperves.

3. Gydytojų algos yra mežesnės už virtuvės šefų, o slaugytojų – už prekybos centrų pardavėjų“, – rašo R. Valatka.

Taip pat apžvalgininkas Sveikatos ministrui priminė lietuvių dažnai vartojamą patarlę.

„Kaip šauksi, taip atsilieps. Pone ministeri, ką jūs per dvejus metus padarėte, kad gydytojo ir slaugytojų profesijos būtų bent jau tokios pat prestižinės kaip restoranų virėjų, kad norite „Antonio“ restorano aptarnavimo pusdykiai?

Nieko. Gydytojų ir medikų atlyginimai po infliacijos šuolio grįžo į kokius 2012-2016 metus pagal perkamąją galią. Medikams kai kur priedai už pandemiją nesumokėti. Jūs pats, tą rodo Jūsų kalba LSMU, negerbiate sunkaus ir žiauriai atsakingo medikų darbo. Lietuvoj daktarus teisia už klaidą kaip Putinistane. PR požiūriu, praleidote gerą progą patylėti – viešai lygindamas daktarus su krautuvininkais ir smuklininkais. Visos valdžios daktarus padarė kraštiniais dėl visų medicinos bėdų. Dulkys daro tą patį. Negalima tuo pat metu niekinti aukščiausio lygio profesionalų ir tikėtis iš jų aukščiausio lygio paskaugų. Tai vadinama spjaudau į šulinį, iš kurio pats geriu“, – savo įrašą užbaigia R. Valatka

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)