„Rudens sesijoje registruoti 473 projektai. Kaip įprasta, planuojama intensyvi sesija. Žinoma, pagrindinis darbas yra biudžeto svarstymas ir priėmimas“, – prieš posėdi žurnalistams sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Jos teigimu, labai svarbu suplanuoti priemones, kurios palengvintų infliacijos naštą.

„Sakyčiau, kad ir nacionalinis saugumas karo Ukrainoje kontekste taip pat yra vienas iš prioritetų“, – sakė parlamento pirmininkė.

V. Čmilytė taip pat pakomentavo opozicijos priekaištus, esą valdantieji naujam sezonui nepasiruošę.

„Nesakyčiau, kad ateina nepasiruošę. Galiu atsakingai pasakyti, kad visą vasarą buvo dirbama ir lanksčiai bei greit reaguojama į vis naujus iškylančius iššūkius“, – akcentavo Seimo narė.

Seimo pirmininkė sureagavo ir į opozicijos atstovų priekaištą, kad toliau planuojama spręsti dėl Civilinės sąjungos projekto. Iniciatyvos oponentai tvirtina, kad dabar tam – ne laikas.

„Žmogaus teisių sritis yra taip pat nacionalinio saugumo sritis, žvelgiant į tai plačiąja prasme, tai tikrai darbotvarkėje bus žmogaus teisių klausimai, tai nesikeičia. Manau, kad jie yra lygiai taip pat svarbūs“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Nėra blogo ar neteisingo laiko spręsti vienos ar kitos grupės teisių užtikrinimą. (…) Tikiuosi, kad tie darbai, kurie suplanuoti, apsvarstyti komitete, o šis klausimas jau yra apsvarstytas komitete, judės normalia tvarka, ateis į Seimo salę ir pagaliau sulauks pritarimo“, – sakė Seimo pirmininkė.

Ji teigė besitikinti įtempto politinio sezono, bet kartu – ir konstruktyvaus darbo.

Skvernelis optimizmu netrykšta: opozicija jaučiasi apgauti

Visgi opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigė, kad didelio optimizmo, žvelgiant į rudens sesiją, nėra.

„Matome praktiškai du metus tą pačią situaciją: visą laiką vėluojame, bėgame įvykiams už paskos. Matyt, tas bėgimas iš paskos bus ir šią sesiją“, – sakė politikas.

Jis teigė pasigendantis atsakomybės ir pažadų laikymosi.

„Tas tonas, kuris buvo užduotas šiame pastate, kai buvo opozicijos sprendimai nedalyvauti posėdžiuose ir kai Seimo pirmininkė buvo pažadėjusi tiek opozicijai, tiek valdantiesiems, kad bus visą vasarą stipriai, intensyviai dirbama Vyriausybės su premjere dėl priemonių, kurios aktualios, kalbame apie infliaciją, socialinius, energetinius klausimus, tai mus tiesiog apgavo. Tai buvo aukščiausio Seimo pareigūno apgavystė. Tai rodo, kad tas darbas nelabai čia bus konstruktyvus“, – teigė S. Skvernelis.

Seimo nario teigimu, dabar opozicija laukia minimo priemonių infliacijos padariniams mažinti plano.

„Pasitikėti dabar labai sunku valdančiaisiais ir ypatingai Seimo pirmininke. Sezonas bus sunkus, nes įtampos yra. Ne visi tai mato, pas kai kuriuos yra olimpinė ramybė, bet įtampos yra ir versle, ir gyventojams“, – sakė parlamentaras.

Norkienė: liekame prie noro interpeliuoti ministrus

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė teigė, kad tikisi kontruktyvaus darbo, nepaisant ankstesnių nesutarimų, tačiau antrino S. Skverneliui, kad valdančiųjų pažadas vasaros metu dirbti kartu su opozicija, nebuvo pildytas.

„Laikmetis tikrai sudėtingas, sunkus ir reikalaujantis atsakomybės tiek iš opozicijos, tiek iš pozicijos. Nusiteikę esame konstruktyviam darbui, tikimės, kad nuoskaudos pasimirš ir premjerė, sakydama, jog opozicija nieko įdomaus bei vertingo nesiūlo, galbūt pakeis nuomonę“, – komentavo parlamentarė.

A. Norkienė sakė, kad vasarą nematė ne tik bendro, bet ir tiesiog valdančiųjų darbo.

„Deja, darbo bendro tikrai nebuvo. Nepastebėjome ir iš valdančiųjų pusės darbo. (…) Iš tikrųjų gaila. Laikas praėjo, ruduo atėjo ir sprendimus vis tiek reikės priimti“, – akcentavo „valstiečių“ frakcijos seniūnė.

Jos teigimu, opozicija lieka prie idėjos organizuoti interpeliaciją energetikos ministrui Dainiui Kreiviui ir užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui.

„Tie klausimai, kurie mums neaiškūs, neatsakyti. Yra procedūra, kuri parlamente normali ir ministrai vis tik turėtų atsakyti“, – sakė A. Norkienė.

„Opozicija tarpusavyje tariasi, bendrai ruošiame interpeliacijos tekstus“, – pridūrė ji.

Šimonytė pateikė Seimui pasiūlymą dėl elektros kainų: jei noro yra, galima viską išsiaiškinti

Premjerė Ingrida Šimonytė Seimo salėje parlamentarams sakė, kad Vyriausybė laukia ministerijos ruošiamo ekonominės raidos scenarijų, tačiau paaiškino, jog ekonomika toliau turėtų, nors ir lėčiau, bet augti.

„Ekonomikos raidos tendencijas tiesiogiai lemia Rusijos karas prieš Ukrainą, todėl nenuostabu, kad jose yra gausu neapibrėžtumų. Nepaisant užsitęsusio energetikos kainų šoko, Lietuvos ekonomika kol kas yra atspari. Kol kas numatoma, kad ir lėtėjantis, bet ekonomikos augimas bus tiek šiais, tiek kitais metais“, – Seime šeštadienį sakė premjerė.

„Žinant itin didelį Lietuvos ekonominį atvirumą ir pažeidžiamumą, prastėjant išorinei aplinkai tai yra gera žinia“, – akcentavo I. Šimonytė.

Ji akcentavo, kad Lietuvos pagrindinė problema yra ta, jog Lietuva yra be galo priklausoma nuo elektros energijos importo.

„Kodėl taip yra – labai geras klausimas ir aš neprieštaraučiau, jei Seimas nutartų, jog jam reikia atlikti parlamentinį tyrimą ir išsiaiškinti, kaip atsitiko taip, kad buvo suformuotas amžinai žemos elektros kainos lūkestis, nors nebuvo daroma nieko dėl to, kad būtų palikti bent jau rezerviniai elektros generavimo pajėgumai, kuriuose dabar būtų galimą deginti, anot klasikų, visokį dalyką“, – pabrėžė I. Šimonytė.

ELTA praneša, kad Regionų frakcijos seniūne paskirta Tamašūnienė, Demokratų „Vardan Lietuvos“ – Savickas

Parlamentarams šeštadienį susirinkus į pirmąjį rudens sesijos posėdį, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen informavo apie dviejų opozicinių frakcijų vadovų pasikeitimą.

Regionų frakcijoje vietoje Jono Pinskaus, naująja seniūne patvirtinta Rita Tamašūnienė. Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūno pareigose Liną Kukuraitį pakeis Lukas Savickas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)