„Aš manau, kad mes – čia galime kalbėti apie visą regioną... Galbūt ne visai adekvatus, ta prasme, nepakankamai rezervuotas, yra požiūris į šitą figūrą. Jis atlieka labai konkrečias funkcijas kaip vienas iš informacinio karo pagrindinių kareivių, yra Ukrainos valdžios „gerosios naujienos“ transliuotojas. Aš tik pridėčiau, kad, mano nuomone, tai akivaizdžiai su specialiosiomis tarnybomis – tikėkimės, vien tik Ukrainos specialiosiomis tarnybomis, – susijęs žmogus, jų greičiausiai deleguotas į prezidento administraciją“, – Delfi TV laidoje „Delfi diena“ kalbėjo žurnalistas.

Anot V. Bruverio, akivaizdu, kad O. Arestovyčius jam patikėtas funkcijas atlieka gerai.

Pačioje Ukrainoje ši asmenybė vertinama prieštaringai, o pats V. Bruveris prisipažino, kad, kaip žurnalistas, į jį žiūri rezervuotai.

„Kaip ir į visus specialiųjų tarnybų akivaizdžius atstovus žiniasklaida ir turėtų žiūrėti“, – pridūrė jis.

Saldžiūnas: jis yra tam tikro kalibro žvaigždė

Delfi korespondentas gynybos temomis Vaidas Saldžiūnas sakė, kad O. Arestovyčius yra vienas svarbiausių informacinio karo vėliavnešių, transliuojantis Ukrainos strategines žinutes.

„Į Vilnių atvyko tam tikro kalibro žvaigždė. Kurioje valstybėje jūs pamatytumėte tokį vaizdą, kad prezidento Gitano Nausėdos patarėjas atvažiuoja ir su juo nori selfintis daugybė žmonių: išsirikiuoja civilių, karininkų, rašinėja sveikinimus žmonoms, draugėms ir panašiai. Be šoumeno efekto, jis transliuoja tam tikras žinutes, ką ir girdėjome, kad Ukraina laimės, kodėl prasidėjo šitas karas, kaip Ukrainai kol kas pasisekė išgyventi, nepaisant visų pesimistinių prognozių“, – kalbėjo jis.

Anot žurnalisto, galbūt tiek žmonių ketvirtadienį nebūtų susirinkę į Oršos mūšio metinėms pažymėti skirtą renginį, jei ne O. Arestovyčius, ir šis svečias neabejotinai tapo renginio žvaigžde.

„Mes apie jį kalbame, o ne apie renginį“, – sakė jis.

Komentuodamas O. Arestovyčiaus svarstymus, kada galėtų baigtis karas, V. Bruveris pastebėjo, kad Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas yra nurodęs skirtingus terminus.

„Jo darbo sritis yra psichologinės operacijos ir informacinės kampanijos. Pirmiausia, jis labai konkrečiai nutaikytas, paskirtas rusakalbei auditorijai ir Rusijos auditorijai. Tai labai aiškaus, konkretaus profesionalaus profilio žmogus, ir tiek“, – teigė jis.

V. Bruverio teigimu, objektyviai žiūrint, karas nei šią vasarą baigėsi, nei baigsis rudenį – jis gali apstoti atėjus žiemai, ir tai – priklausomai nuo oro sąlygų.

„Bet nei žiemą jis nustos, nei kitą pavasarį <...>“, – įsitikinęs jis.

Kalba apie ginklus, nes jų tikrai reikia

Ketvirtadienį Lietuvos žiniasklaidai surengtoje spaudos konferencijoje O. Arestovyčius papasakojo, kokių ginklų dabar labiausiai reikia Ukrainai.

„Mums reikia ginklų. Jei Vakarai kolektyviai padvigubintų artilerijos sistemos HIMARS, skiriamos Ukrainai, mums to užtektų, mes laimėtume. Gali būti lėktuvai, raketos, dronai ir kita, to mums reikia ypač. Šis karas dar kartą įrodo, kad svarbiausia yra sunkioji ginkluotė“, – sakė jis.

V. Bruverio teigimu, jis tai kartoja nuolat, nes tokia objektyvi realybė – Ukrainos kariuomenei ginklų reikia, ir pirmiausia – sunkiosios artilerijos.

„Bet aš nežinau, kodėl tik tai akcentuojama. Kitas dalykas, mano nuomone, ne mažiau svarbus, ką ir daro Vakarai, pirmiausia JAV, Didžioji Britanija, tai treniruoja naujus karius, nes karą laimi ne patrankos, o žmonės“, – kalbėjo jis.

Pagrindinė „darbo jėga“ kare, pasak jo (tą pažymi ir O. Arestovyčius) yra mechanizuotos pėstininkų brigados.

„Turi būti ne tik mechanizmai – geležis, bet ir pėstininkai“, – sakė V. Bruveris.

Žurnalistas įsitikinęs, kad jei V. Putinas mirtų ar būtų nužudytas artimiausios aplinkos, nes tik artimiausia aplinka tai sugebėtų padaryti, vargu ar tai sustabdytų karą, kuriame dalyvauja milijonai žmonių.

„Galbūt pristabdytų. Svarbu, kas jį nužudytų ir kokiu tikslu, – jis numirtų ar būtų nužudytas. Tai skirtingi scenarijai, bet jei staiga atskristų marsiečiai ir jį paimtų, jeigu nuo to pradėtų byrėti diktatūros valdžios vertikalė, gal kas nors pasikeistų ta prasme, kad karas sustotų, režimo viduje įvyktų generalinis sutrikimas... O gal ne? Gal į jo vietą ateitų dar aršesnis Dugino tipo veikėjas. Tai būtų gal dar blogiau“, – svarstė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)