Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai ir Lietuvos kariuomenės orkestras iškilmingų įžygiuotuvių į Vilnių tradicija pažymėjo Lietuvos vardą ir istoriją šlovinantį įvykį, nešė Lietuvos istorinę vėliavą, vėliau iškeltą karių virš Valdovų rūmų, o Lietuvos kariuomenės orkestras minėjimo proga atliko muzikinę programą.

Pasak istorikų, pažymint 1514 m. rugsėjo 8 d. įvykusį Oršos mūšį, kai buvo pasiekta reikšminga Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pergalė prieš Maskvos Didžiąją Kunigaikštystę, Vilniuje buvo surengtos triumfo eitynės, per kurias gyventojams demonstruoti belaisviai ir trofėjai, ginklai, auksas, o paimtos priešo vėliavos pakabintos Vilniaus katedroje. Triumfo eisenoje, kurią sveikino užsienio diplomatai, valstybės pareigūnai ir vilniečių bendruomenė, pirmasis žengė Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Žygimantas Senasis, o eisena nusidriekė per Lietuvos sostinę nuo miesto sienų iki didžiųjų kunigaikščių rūmų Vilniaus Žemutinėje pilyje.

Garsieji sostinės Aušros (Medininkų) vartai, pro kuriuos žengė eitynių dalyviai, iš pradžių vadinti „Ostrožskije varota“ (liet. – Ostrogiškio vartai), siekiant pašlovinti Oršos mūšio laimėtoją, vieną iš garsiausių Lietuvos istorijos karvedžių Lietuvos didįjį etmoną Konstantiną Ostrogiškį, amžininkų vadintą Antruoju Hanibalu ir Rusios Scipionu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją