Baltijos šalys susitarė – rusų turistų per savo sienas nebepraleis, net jeigu jie atsiveš jau anksčiau išduotą ilgalaikę Šengeno vizą, net jeigu ją išdavė Vokietija ar bet kuri kita šalis. Taigi, sausumos kelias per Baltijos šalis – uždaromas.

„Tikiuosi, kad tai jau yra labiau dienų klausimas, savaičių galbūt. Bet tai yra labai artimo laikotarpio klausimas, kada sprendimai pasirodys“, – trečiadienį sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Beveik tuo pačiu metu Vilniuje Vyriausybė nusprendė, kad nepaprastąją padėtį reikia pratęsti iki gruodžio vidurio, bet jau ne visoje Lietuvoje, o tik pasienyje su Rusija ir Baltarusija. Tai dar turės patvirtinti Seimas.

Dokumente atsirado ir nauja eilutė – Rusijos piliečių ribojimas. Į Lietuvą bus įleidžiami tik tie rusai, kurie atitiks kriterijus, jie dar nėra nustatyti, juos nustatys Užsienio reikalų ministerija (URM) sutarusi su Latvija ir Estija.

„Iš esmės susitarimo pasiekėme, mums kalbant yra tariamasi dėl paskutinių niuansų“, – sakė Latvijos užsienio reikalų ministras Edgars Rinkevičs.

Anksčiau buvo svarstyta, kad regioninis sprendimas taip pat apimtų Lenkiją ir Suomiją. O Suomija turi ilgiausią sieną su Rusija iš visų Europos Sąjungos valstybių – 1300 kilometrų. Jau seniai tai vienas populiariausių rusų kelių į Europą.

Bet dar prieš mėnesį apie tokią neteisybę skambius pareiškimus daręs Helsinkis šį kartą susvyravo.

„Mes laukiame Europos Komisijos (EK) patarimo, kaip elgtis Šengeno erdvėje“, – sakė Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto.

Suomija prie Baltijos šalių bent kol kas nesijungia.

„Nes mes galime kontroliuoti tik savo vizų išdavimą, bet dėl kitų vizas išdavusių šalių turime pasiteirauti EK, ar tikrai teisiškai galima panaikinti visus Šengeno principus. Šiuo metu tai yra neaišku“, – teigė Suomijos užsienio reikalų ministras.

Lietuvos užsienio reikalų ministras G. Landsbergis pabrėžia, kad tai yra nacionaliniai sprendimai. Ir jie yra efektyvūs tik tada, kai tarpusavyje yra suderinti.

„Reiškia, jeigu žmogus pabandęs vienoje valstybėje įvažiuoti, jis, sulaukęs neigiamos reakcijos, neįleistas, kad jis negalėtų 200 kilometrų į šiaurę ar pietus pavažiuoti, kirsti sieną ir tai padaryti sėkmingai“, – sakė G. Landsbergis.

Savo ruožtu, jau seniai nutraukti rusų turistavimą raginantis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis priminė, kad prisidengdama eiliniais turistais Rusija į Europą siuntė ir žudikus.

„Ar nepakankamai prisižiūrėjome Solsberyje, Vokietijos gatvėse ir ginklų sandėliuose Čekijoje? Užteks. Europa nėra vieta, kur galėtų vaikštinėti žudikai“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Suomija tik pastarosiomis dienomis pasekė Baltijos šalių pramintu keliu ir drastiškai sumažino savo išduodamų vizų rusams 90 procentų. Lietuva naujų vizų rusų turistams nebeišdavinėja jau pusę metų.

Užsienio reikalų ministro G. Landsbergio duomenimis, į Europą vis dar gali laisvai važinėti dešimtadalis Rusijos – apie 12 milijonų rusų turi galiojančią Šengeno vizą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: