Apie tai Kaune po Šiaurės ir Baltijos šalių aštuoneto (NB8) užsienio reikalų ministrų susitikimo pranešė Lietuvos, Latvijos ir Estijos diplomatijų vadovai.

„Baltijos šalys iš esmės pasiekė (susitarimą)“, – žurnalistams sakė Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.

Pasak jo, galutiniai sprendimai bus priimami nacionaliniu lygiu, tačiau galios vienodas principas – į šalis nebus įleidžiami rusai, nesvarbu, kokioje šalyje turi išduotą Šengeno vizą.

Savo ruožtu Lietuvos ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad šį klausimą išspręsti tikimasi artimiausiu metu.

„Tikiuosi, kad tai jau yra labiau dienų klausimas, savaičių galbūt“, – sakė politikas.

Jis teigė, kad tiksli data, nuo kada šis apribojimai rusų turistams bus taikomi, dar nėra aiški, nes šalyse skiriasi sprendimų priėmimo būdas.

Lietuvoje svarstoma tą daryti, keičiant nepaprastosios padėties reguliavimą.

Estijos ministras Urmas Reinsalu pabrėžė, kad tai nėra tarptautinis susitarimas, o pavieniai nacionaliniai susitarimai, kurie yra derinami tarpusavyje.

Anksčiau svarstyta, kad regioninis sprendimas taip pat apimtų ir Lenkiją bei Suomiją.

Tačiau trečiadienį Pekka Haavisto teigė, kad Helsinkis laukia Europos Komisijos išaiškinimo, ar šalis gali neįsileisti rusų, turinčių kitos šalies Šengeno vizas.

„Norime, kad Komisija pateiktų teisinį išaiškinimą“, – sakė jis.

Regiono šalys imasi griežtesnių priemonių nei Europos Sąjunga (ES), linkusi sutarti dėl supaprastinto vizų režimo panaikinimo Rusijos piliečiams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją