Vilnietis Paulius Ilbertas prieš kelerius metus tamsiu paros metu Trakų rajone važiuodamas namo susidūrė su 400 kg briedžiu, kuris netikėtai iššoko ant kelio. Automobilis po susidūrimo buvo tiek sumaitotas, kad nebuvo ką remontuoti.

„Mes su draugu, su kuriuo važiavome, [kelionę baigėme] sėkmingai: tik pasuktas sprandas ir netekom dviejų dantų“, – pasakojo P. Ilbertas.

Tokiose situacijoje, pasak jo, svarbiausia nepanikuoti.

Kad susidūrimų su gyvūnais būtų įmanoma išvengti, kauniečiai sukūrė prietaisą, kuris vairuotojus naktį perspėtų apie prie kelio artėjantį gyvūną.

„Kilo idėja sukurti tokius daviklius, kurie būtų montuojami išnaudojant esamus kelio ženklinimo stulpelius. Jie yra išdėstyti dažniausiai kas 50 metrų. Jie fiksuotų gyvūnus ir pradėtų mirksėti, pavyzdžiui, raudonos spalvos LED lempute “, – pasakojo Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkas, idėjos autorius Darius Pratašius.

Laukiniai gyvūnai kelyje

Lietuvoje naudos platesniu mastu

Vėliau prietaisas virto baltu, sunkiai pastebimu papildomu elementu, tvirtinamu ant kelio stulpelių. Prietaisas reaguoja į judančius, šiltus kūnus.

Vairuotojai pamatę iš šalikelės sklindančią raudoną šviesą turi suklusti, nes tai reiškia, kad žvėris artėja prie kelio ir būtina stabdyti automobilį. Gyvūną prietaisas fiksuoja 50 m atstumu.

Prietaisas jau išbandytas, pirmieji jutikliai sudėti Kauno rajone.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos vertinimu, mokslininkų sukurtas prietaisas – pigesnė alternatyva lyginant su tuo, kiek išleidžiama tvorų pakelėse tiesimui. Vienas jutiklis atsieina apie 80 eurų.

„Tuose keliuose, kur mažesnis automobilių skaičius, ten galėtų atsirasti. Ir, aišku, kur ruožai yra trumpesni. Nes, kaip pavyzdys, ruože Vilnius–Kaunas tokių priemonių negalėtume įdiegti, nes čia turi būti aptvertas visas kelias“, – pasakojo Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovas Aivaras Vilkelis.

Nauja įranga, kuri vairuotojus informuotų apie į kelią bėgančius gyvūnus, plačiai galėtų būti pradėta naudoti mažiau nei po metų.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie naują įrangą keliuose žiūrėkite čia: