Antradienį kalbėdama Karpačo mieste vykstančiame renginyje V. Čmilytė-Nielsen ragino Vakarų partnerius išlaikyti strateginę kantrybę, nes Europą sukrėtęs šokas gali padėti sustiprėti visais – saugumo, energetikos, ekonomikos, informacijos, vakarietiško solidarumo ir sanglaudos – požiūriais.

„Šis sunkus laikotarpis suteikia galimybių Europai sustiprėti, dar labiau susitelkti ir susivienyti. Tai puiki proga keisti dešimtmečiais nusistovėjusį mąstymą dėl energetinės, ekonominės nepriklausomybės ir saugumo, kad ne tik išgyventume šį periodą, bet daugiau niekada nebijotume jokio šantažo. V. Putinui dabar beliko vienintelis – ekonominis – svertas, kuriuo bando veikti Europą ir skaldyti visuomenes“, – forumo dalyviams kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen, cituojama Seimo pranešime spaudai.

Parlamento vadovė taip pat sakė, kad karas Ukrainoje tik išryškino, jog Europos priklausomybė nuo Rusijos energijos jau seniai yra pažeidžiama, ir paskatino greitus pokyčius, tegu ir pavėluotus.

„Energetikos perversmas paskatino importą ir atsinaujinančių energijos šaltinių vartojimą. Nors ekonominė priklausomybė nuo Rusijos nėra tokia didelė, būtina permąstyti Europos priklausomybę ir nuo kitų šalių. Omenyje turiu strateginę ekonominę autonomiją, įskaitant naujų logistikos ir tiekimo linijų nepriklausomybę, Europos Sąjungos vidaus rinkos ir technologinio konkurencingumo stiprinimą“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak Seimo pirmininkės, galutinis Rusijos vadovo Vladimiro Putino tikslas – ne karas, o Rusijos dominavimas ir pasaulio tvarkos suardymas.

„Todėl išnaudokime šią progą Europai stiprinti. Žinoma, dabar svarbiausia – Ukrainos pergalė. Ji nebus greita ir lengva. Kaip ir šis ruduo, ateinanti žiema. Tačiau neabejoju, kad pavasaris bus šviesesnis. Ir nepamirškime, kad ukrainiečiai už ateitį ir laisvę moka gyvybėmis, o mes – savo komforto sąskaita“, – sakė parlamento vadovė.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen šią savaitę Lenkijoje dalyvauja 31-ajame Ekonomikos forume „Europa naujų iššūkių akivaizdoje“.

Kaip pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius, Rytų studijų fondo instituto organizuojamas Ekonomikos forumas yra didžiausia konferencija Vidurio ir Rytų Europoje, suburiantis politikos, ekonomikos ir socialinės srities lyderius iš daugiau nei 60 pasaulio šalių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)