„Tyrimų duomenys rodo, kad pasiskiepijus tokia vakcina 11 kartų maždaug išauga imuninė apsauga bet kuriam variantui: ir ketvirtam, ir penktam. Gal ir naujai atsirandačiam. Bet prieš tą pagrindinį variantą imuninė apsauga būtų dar 1,5 karto didesnė.

Kitaip sakant – reikėtų neklaidinti ir nestatyti priešpriešoje gero ir geriausio“, – LNK sakė S. Čaplinskas.

Virusologas teigė, jog nėra aišku, kaip virusas gali mutuoti ateityje. O ir dabar sunku pasakyti, kokia viruso atmaina ar atmainos variantas cirkuliuoja Lietuvoje – neatliekami sekoskaitos tyrimai.

LNK pašnekovas, virusologas S. Čaplinskas gera žinia vadino faktą, kad paskutiniu metu nefiksuojamos naujos, susirūpinimą keliantys COVID–19 variantai.

„Kitas klausimas – susirūpinimą kelia situacija Kinijoje. Neaišku, kaip ten gali vystytis situacija. Bet tikėkimės, kad sunkesnes ligos formas sukeliančių variantų bent jau artimiausiu metu nebus“, – sakė virusologas.

Anot jo, į gydymo įstaigas ir toliau patenka koronavirusu sergantys pacientai.

„Deja, kasdien vidutiniškai po vieną žmogų neišgyvena. Bet svarbiausia, kad mes suprastume tokį dalyką – kad dabar jau taip ir turėtų vystytis pandemijos eiga. Blogai, kad jeigu daug žmonių serga, kad ir nepatenka į ligoninę, vis tiek reikia nedarbingumo. Ir tai yra didelė problema ekonomikai ir taip toliau“, – sakė pašnekovas S. Čaplinskas.

Virusologas ragino kaip tik galima stengtis save apsaugoti – ypač, ateinant šaltajam metų laikui.

„Prisiminti tas priemones, kurios buvo rekomenduojamos. Ir nepamiršti sustiprinti imunitetą, kartu ir pasiskiepyti“, – sakė jis.

S. Čaplinskas priminė, jog vakcina nuo koronaviruso neapsaugo nuo užsikrėtimo, bet apsaugos nuo sunkios ligos formos.

„Ir pirmiausia skiepytis reikia tiems, kam rizika – didžiausia“, – pabrėžė profesorius S. Čaplinskas.

Saulius Čaplinskas

Jis teigė, jog naudingiau būtų, jei stiprinamoji vakcinos dozė kam įmanoma, būtų suleista dar prieš žiemą.

„Galbūt rugsėjo gale, spalio mėnesį. Bet matome, kad ir dabar serga žmonės“, – sakė jis.

Virusologas pasidalijo ir rekomendacija – skiepytis jis ragina pirmoje dienos pusėje – ryte. Nes tada imunitetas veikia kur kas kitaip.

Apsaugines veido kaukes S. Čaplinskas ragino užsidėti einant į sveikatos priežiūros įstaigas, vaistinę.

Anot LNK pašnekovo, virusologo S. Čaplinsko, sergamumas tik augs.

„Sergamumas, deja, norime mes to, ar ne, priklauso nuo žmonių elgsenos. O elgsena kokia bus? Kad mes eisime į uždaras patalpas. Ir bendrausime tarpusavyje. Ir savaime aišku, kad tų užsikrėtimų bus daugiau, bet tas nuošimtis liks ne toks, koks buvo pirmais pandemijos metais. Kitaip sakant – sunkiai sergančiųjų procentas bus kur kas mažesnis nei anksčiau.

Bet, deja, tenka susitaikyti, kad dalies žmonių mes vis tiek neteksime, kas ir buvo prognozuota“, – prognozavo profesorius S. Čaplinskas.

Visą LNK pokalbį su S. Čaplinskiu žiūrėkite čia: