Liepos pabaigoje E. Švenčionienė su keliais forumo nariais nuvyko į Maskvą ir ten prišnekėjo tokių dalykų, kad Generalinė prokuratūra kreipėsi Vilniaus regiono apylinkės teismą ir paprašė naikinti asociaciją „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“, kurios vienas steigėjų yra už šnipinėjimą nuteistas Algirdas Paleckis.

Teismas Generalinės prokuratūros ieškinį nagrinėjimui priėmė praėjusią savaitę, šiuo metu vykdomi du su šia organizacija susiję ikiteisminiai tyrimai, tačiau tai E. Švenčionienės noro keliauti ir dergti Lietuvą nesumažino.

Neseniai paviešintame vaizdo įraše ji pasakojo planuojanti tris keliones.

Rudenį ji dar kartą turėtų vykti į Maskvą. Iš forumo vadovės kalbų galima būtų suprasti, kad ją sutiko priimti Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, tačiau konkretus susitikimo laikas nėra aiškus.

„Kiek supratau iš tų atsakymų, kuriuos gavau, mano tas politikas, su kuriuo labai norėčiau pabendrauti, užsienio reikalų ministras, jis rugsėjo mėnesį turi daug tarptautinių vizitų, tai arba tai bus pačiame rugsėjo gale, arba tai bus spalio pirmą savaitę“, – kada galėtų vykti susitikimas, kalbėjo ji.

Ar jai tikrai pavyko prisibelsti iki aukšto rango Rusijos politiko, neaišku. Norą susitikti su S. Lavrovu E. Švenčionienė transliavo ir gegužės mėnesį, tačiau Maskvoje ji bendravo su nepalyginamai mažesnio kalibro žmonėmis.

Diplomatas Petras Vaitiekūnas anksčiau Delfi yra neatmetęs, kad lietuvių noru pabendrauti galbūt pasinaudotų net ir S. Lavrovas.

„Manau, kad gali išnaudoti – rusai yra beviltiškoje situacijoje, įstrigę ne tik Ukrainoje, bet ir sankcijų liūne, ir tas priešakyje gresiantis akmens amžius juos vers griebtis šiaudo, netgi tokių keliauninkų iš Lietuvos žodžio prašyti“, – pavasarį Delfi sakė jis.

E. Švenčionienė neseniai pasakojo ketinanti nuvykti į Donecką ir Luhanską.

Beje, ten ji ketina vykti ne kaip asociacijos pirmininkė, o kaip žurnalistė.

Rusiją ir Baltarusiją garbinanti veikėja Delfi yra pasakojusi, kad „Press Jazz“ (interneto televizija, kurioje turinį kuria Kazimieras Juraitis – Delfi) akreditacija jai suteikė galimybę susitikti su Aliaksandru Lukašenka.

„Aš planuoju ir, manau, derinu savo išvykimą į karo zoną, į konflikto zoną, į Donecką ir Luhanską. Nes paskutiniu metu ten apsilankė daug žurnalistų iš viso pasaulio: iš Kanados, iš JAV, žurnalistas iš Prancūzijos padarė labai gražų reportažą, iš Vokietijos, tai manau, kad iš Lietuvos irgi kažkas turėtų važiuoti. Kadangi drąsių nėra, aš bandysiu būti drąsi. Aš labai norėčiau nuvykti ten ir gauti informaciją iš pirmų lūpų“, – prieš keletą dienų išplatintame vaizdo įraše aiškino E. Švenčionienė.

Pasiprašė pas Kaliningrado gubernatorių

Forumo pirmininkės planuose – ir apsilankymas Kaliningrade.

„Tranzito klausimas yra labai labai skausmingas ir mes, „Geros kaimynystės forumas“, prisiimam sau liaudies diplomatijos misiją nuvažiuoti pažiūrėti, kaip į visą tą padėtį reaguoja Kaliningrado gyventojai. Susitiksime su keletu nevyriausybininkų, taip pat užsirašiau į priėmimą pas Kaliningrado gubernatorių, kol kas atsakymo dar negavau. Bet sakiau, kad laba norėčiau kaip žurnalistė išgirsti jo komentarą“, – aiškino ji.

Vaizdo įraše E. Švenčionienė prašo žmonių paremti savo vadovaujamą asociaciją.

Ji aiškina, kad pinigų reikia kelionei į Lenkiją, kur vyks „Žmogaus teisių gynimo forumas“.

„Jeigu kas tikrai norite paremti ir galit, tai tikrai neapsunkins jūsų, tai ne „Bayraktarui“, mielieji, ne „Bayraktarui“... Kelionei už tai, kad būtų taika“, – prašo ji.

Tačiau gali būti, kad forumas greitai neteks galimybės rinkti paramą, mat visuomenininkas Andrius Tapinas neseniai feisbuke pranešė „Luminor“ banko pasiteiravęs, ką jis galvoja apie tai, kad jame sąskaitas turi „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ ir Ekspertai.eu.

Anot A. Tapino, bankas jam atsakė negalintis teikti informacijos apie savo klientus, tačiau portalas Ekspertai.eu jau paskelbė gavęs „Luminor“ laišką, kuriame teigiama, kad atlikus VšĮ vertinimą buvo nustatytas bankui nepriimtas rizikos lygis, todėl buvo priimtas sprendimas nutraukti sutartis ir uždaryti banko sąskaitas.

VSD išvardijo susitikimus

Pirmadienį E. Švenčionienės organizacija paskelbė Valstybės saugumo departamento (VSD) rašto Generalinei prokuratūrai dalį, kuriame pateikiama neįslaptinta informacija apie forumo ir su juo susijusių asmenų ryšius su užsienio valstybių ir jų organizacijų atstovais bei jų vykdomą veiklą, nukreiptą prieš Lietuvą.

Dokumente rašoma, kad forumo steigėjai ir su juo susiję asmenys palaiko ryšius su Rusijos ambasados Lietuvoje diplomatais, gegužės 25 ir rugpjūčio 5 dienomis jie buvo susitikę su ambasados laikinuoju reikalų patikėtiniu Sergejumi Riabkonu.

Paviešintoje dokumento dalyje teigiama, kad į Maskvą šiemet forumo atstovai ir jam prijaučiantys asmenys vyko Rusijos visuomenės rūmų kvietimu.

VSD nurodė, kad kelionės metu forumo nariai susitiko su Rusijos visuomenės rūmų sekretore Lidija Michejeva, šių rūmų Tarptautinų ir tarpreliginių santykių harmonizavimo komisijos pirmininku Vladimiru Zorinu bei saugumo ir bendradarbiavimo komisijos pirmininko pavaduotoju Michailu Aničkinu.

Taip pat asociacijos nariai Maskvoje susitiko su už šnipinėjimą JAV nuteista Marija Butina, kuri šiuo metu dirba propagandinio kanalo RT žurnaliste, propagandinio projekto „Format -A3“ vadove ir „Komsomolskaya pravda“ žurnaliste Galina Sapožnikova, Juozu Jarmalavičiumi, Edmundu Kasperavičiumi, kuris vadovavo propagandinei, 1991 metais iš užimto LRT pastato transliavusiai televizijai. Forumo nariai susitiko su apie SSRS žlugimą knygą parašiusia Saži Umalatova, kurios knygą rengiasi išversti į Lietuvių kalbą.

VSD vertinimu, forumo nariai, bendradarbiaudami su Rusijos ir Baltarusijos subjektais, sąmoningai vykdo veiklą, kuria siekia padėti užsienio valstybei paveikti Lietuvos vidaus politinius procesus, suvereniai priimtus valstybės sprendimus, visuomenės viešąją nuomonę.

Departamento teigimu, forumo nariai siekia pasinaudoti Rusijos ir Baltarusijos subjektų jiems sudarytomis sąlygomis, įgyti didesnį populiarumą Lietuvoje ir jį išnaudoti kuriamam politiniam judėjimui „Teisingumo aušra“.

„Vienu pagrindinių šio judėjimo tikslų yra siekti pakeisti Lietuvos pasirinktą euroatlantinės integracijos kryptį, kas atitinka Baltarusijos į Rusijos užsienio politikos tikslus Lietuvos atžvilgiu“, – rašo VSD.

Šį departamento dokumentą „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ turi dėl to, kad jį prokurorai pridėjo prie teismui pateikto ieškinio.

Forumas taip pat yra paviešinęs visą Generalinės prokuratūros ieškinį iš kurio matyti, kad likviduoti asociaciją prašoma dėl E. Švenčionienės pasisakymų Maskvoje, kuriuose ji reiškė pritarimą Kremliaus režimui, kvestionavo Lietuvos suverenumą, menkino Lietuvą.

Tai prokurorai grindžia daugybe E. Švenčionienės teiginių.

Viename jų E. Švenčionienė Rusijos Užsienio reikalų ministerijos prašė apsvarstyti bevizio režimo į Kaliningradą galimybę, kalbėjo apie tai, kad forumas Rusijoje galėtų įsteigti savo atstovybę.

Plačiau apie E. Švenčionienės kelionę į Maskvą skaitykite čia.

Vilniaus regiono apylinkės teismo pirmininkės patarėja Daina Stasiukynienė Delfi teigė, kad ieškinys nagrinėti priimtas rugpjūčio 30-ąją, šalims nustatytas 14 d. terminas atsiliepimams pateikti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)