„Projekto rengėjai turbūt turėtų pasižiūrėti į tarptautines sutartis, viena iš jų, kurią ratifikavo Lietuva, joje padarytos dvi išimtys, kada asmuo gali netekti pilietybės. Tai ten nėra tokios išlygos dėl veikimo prieš Lietuvos valstybę“, – Eltai teigė V. Sinkevičius.

„Tai jeigu tarptautinė sutartis nustato kitas taisykles negu nustato nacionalinis įstatymas, tai taikoma bendra taisyklė, kad taikoma tarptautinė sutartis, o ne nacionalinis įstatymas. Tai jeigu tokios pataisos bus nepadarytos, bus pažeistas šitas principas ir Lietuvos tarptautiniai įsipareigojimai“, – pridūrė jis.

Konstitucinės teisės ekspertas šią valdančiųjų tarpe gimusią iniciatyvą vadina populizmu.

„Aš manau, kad tai yra populizmas norint atkreipti į save dėmesį, norint parodyti, kad jie yra didesni patriotai negu kiti asmenys“, – svarstė jis.

V. Sinkevičius taip pat akcentuoja, kad būtų daug efektyviau, jei politikai prieš rengdami įstatymo projektus susitiktų su teisininkais.

„Reiktų, jog prieš tai rengėjai susitiktų su teisininkais , gautų konsultacijas, panagrinėtų tarptautines sutartis, Lietuvos įsipareigojimus ir tik po to parengtų projektą, jį teiktų svarstymui viešoje erdvėje, tai jie padaro priešingai. Pradžioje pasiūlo kažkokį projektą, kuris nėra nei apmąstytas, nei apgalvotas, o po to sako, kad mes tarpsime su teisininkais, ką daryti. Tai reikia keisti tą praktiką paprasčiausiai, tada tokių nesąmoningų projektų neatsiras“, – sakė jis.

Savo ruožtu vienas iš projekto iniciatorių Seimo narys konservatorius Arvydas Pocius tikina, kad šia iniciatyva siekiama apsaugoti valstybę nuo aiškaus kenkimo bei kolaboravimo su kita valstybe. Pasak jo, tikslas yra atrasti sprendimą, leidžiantį asmeniui, padariusiam nusikaltimą prieš Lietuvos valstybę, atimti pilietybę.

„Aš matau, kad šiuo metu teisiškai žmogus negali likti be pilietybės, bet yra kažkokios tai išimtys ir Konstitucija nedraudžia griežtinti priemones asmenims, kurie kenkia mūsų valstybei, mūsų konstitucinei sąrangai visai“, – Eltai teigė A. Pocius.

„Konstitucijoje parašyta yra, kad gali būti imamasi griežtesnių priemonių, nes pilietybė yra ne tik žmogaus teisė būti tos valstybės piliečiu ir t.t., bet ir pareiga. O pareigos yra ginti Lietuvos valstybę ir jos nepriklausomybę“, – pridūrė jis.

Projektu siūloma, kad pilietybė galėtų būti atimta, tuo atveju, jei asmuo būtų pripažintas nusikalstęs prieš Lietuvos Respubliką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją