Prokremliško R. Kadyrovo oponentas, tremtyje veikiančios čečėnų respublikos Ičkerijos vyriausybės vadovas Achmedas Zakajevas įsitikinęs, kad šis pareiškimas – tik blefas siekiant savų tikslų. Anot A. Zakajevo, R. Kadyrovas suvokia, kad saugus yra tik Čečėnijoje, todėl iš savo posto savo noru tikrai nesitrauks.

Mato tik R. Kadyrovo blefą, kuriuo siekiama egoistinių tikslų

„Į neterminuotas atostogas jis išeis tada, kai atsidurs teisiamųjų suole už nusikaltimus, kuriuos jis įvykdė prieš čečėnų tautą, dalyvaudamas nusikalstamame kare Ukrainoje bei visus kitus dalykus, kuriuos padarė. Neabejoju, kad šis žmogus galiausiai atsidurs teisiamųjų suole ir bus išsiųstas labai ilgų, neterminuotų atostogų“, – Ukrainos naujienų kanalui „Freedom“ kalbėjo A. Zakajevas.

Buvęs įtakingas Čečėnijos politikas, nepriklausomos respublikos premjero pareigas ėjęs, kovoms su Rusijos kariuomenė vadovavęs A. Zakajevas pastebi, kad Kremliui ištikimas autokratas Ramzanas Kadyrovas tokius pareiškimus darė jau ne kartą. Visgi, pasak A. Zakajevo, užleisti savo pozicijų tironas tikrai neketina ir pateikė dvi galimas įvykių versijas.

Pagal vieną jų, netrukus į Čečėnijos sostinės Grozno aikštes ne savo valia turėtų išeiti tūkstančiai valstybės tarnautojų, surengti mitingą bei R. Kadyrovo paprašyti likti savo poste, toliau „globoti ir saugoti“ čečėnų tautą.

„Kiekvienas diktatorius patiria malonumą matydamas, kad jo vykdomoms represijoms tarsi pritaria ir pati visuomenė. R. Kadyrovas tiesiog kopijuoja kitus diktatorius. Jis supranta, kad dėl veiksmų Ukrainoje pačioje Čečėnijos visuomenėje jo atžvilgiu jau yra susikaupę labai daug neapykantos. Todėl jam reikia dar kartą parodyti, kad jis išlieka svarbiu žmogumi, kurio reikia tautai.

Taip jis ne tik paglosto savo ego, bet ir artimiausiai aplinkai pademonstruoja, jog turi palaikymą, politines perspektyvas. Pati artimiausia aplinka, kurią R. Kadyrovas itin saugo, turi jame matyti perspektyvas, su juo sieti savo ateitį“, – konstatavo A. Zakajevas.

Achmedas Zakajevas

A. Zakajevo vertinimu, šis žingsnis, viešas pareiškimas apie išėjimą, gali būti ir gudresnio plano dalis.

„Tai gali būti bandymas pažaisti su V. Putinu norint, kad jis pats padarytų kokį nors pareiškimą. Pareikalautų, ar paprašytų likti savo poste“, – svarstė praeityje įtakingas čečėnų politikas ir karo vadas, dabar gyvenantis Vakaruose ir vadovaujantis Čečėnijos vyriausybei tremtyje.

Supranta, kad išvykęs iš Čečėnijos bus nužudytas

A. Zakajevas atmeta analitikų keliamą versiją, kad R. Kadyrovui jau paruoštas postas Rusijos vadovybėje ir sako, jog užleisti savo pozicijų nenori ir pats Čečėnijos tironas, suvokdamas, kas jo laukia.

„R. Kadyrovas – labai rimtas informacijos šaltinis. Todėl, kai tik jis pasitrauks iš savo posto, ar bus iš jo išstumtas, jį iš karto likviduos dabartiniai bendrininkai Rusijoje. Tiesiog būdamas gyvas jis liks itin nenaudingu, ypač tuo atveju, kai bus imta kalbėti apie atsakomybę už įvykdytus nusikaltimus. Jis pats tai puikiai supranta“, – kalbėjo A. Zakajevas.

Buvęs įtakingas čečėnų politikas primena, kad tokia situacija, kai R. Kadyrovui buvo siūlomas aukštas postas, jau yra buvusi.

Ramzano Kadyrovo nuotrauka „Telegram“

2008 – 2009 metais, kai Rusijos prezidentu buvo Dmitrijus Medvedevas, R. Kadyrovą norėta skirti vienos federalinės apygardos vadovu – generalgubernatoriumi. Šis pradžioje neprieštaravo, net pasiekė, kad jam būtų suteiktas generolo laipsnis, o galiausiai atsisakė siūlomų pareigų ir liko Čečėnijoje.

„Nemanau, kad dabar jis pakeitė savo nuomonę. Kol jis yra Čečėnijoje, jis – karalius. Turi savo asmeninę apsaugą, kuri užtikrina saugumą, juo rūpinasi.

Kai tik jis atsidurs kitoje vietoje, gal net vicepremjero ar federalinio ministro poste, ten jau veiks Rusijos specialiosios tarybos, kurios jo tiesiog siaubingai nekenčia. Todėl jis aiškiai suvokia, kad bus paprasčiausiai likviduotas“, – svarstė A. Zakajevas.

R. Kadyrovo rolė Kremliaus kare: tiekti frontui „patrankų mėsą“

Kalbėdamas apie R. Kadyrovo vaidmenį Rusijoje vykstančiuose poliniuose procesuose, A. Zakajevas sakė, kad Čečėnijos tironas V. Putinui reikalingas tik vienai problemai spręsti. Trūkstant pajėgumų kare prieš Ukrainą, Čečėnijos lyderis naudojamas tam, kad mobilizuotų, verbuotų ir į karą siųstų kuo daugiau žmonių tiek iš pačios Čečėnijos, tiek ir iš kitų Rusijos regionų.

A. Zakajevo vertinimu, šiuo metu Čečėnija jau yra tapusi didžiuliu okupacinių pajėgų placdarmu. Atvyksta kituose regionuose užverbuoti samdiniai, čia atvežami ir kaliniai, mainais į laisvę sutikę kariauti Ukrainoje, vyksta jų mokymai.

Kadyrovas

„Šio klausimo sprendimui jis V. Putinui yra reikalingas. Tačiau kalbant apie Rusijos ateitį, būsimas reformas, ar šiuo metu vykstančią krizę, kurią gilina karas Ukrainoje, R. Kadyrovo vaidmuo žurnalistų ir situaciją analizuojančių politikų dėka yra pervertinamas.

Iš tiesų, jis – nieko vertas žmogus, nuolatos išlendantis su savo idiotiškais pareiškimais, ar kvietimais. Rusijos politinis elitas jį žino kaip banditą, tačiau ne tą žmogų, kuris galėtų įtakoti kokius nors politinius procesus“, – pastebėjo A. Zakajevas.

Laukia Grozno stadione susprogdinto tėvo likimas

Čečėnijos vyriausybės tremtyje vadovas neatmeta tikimybės, jog su pačiu R. Kadyrovu galiausiai susidoros Rusijos kariuomenės ar specialiųjų tarnybų atstovai.

Čia A. Zakajevas primena R. Kadyrovo tėvo Achmado Kadyrovo žūtį 2004 metų gegužės 9 dieną Grozno „Dinamo“ stadione surengto pasikėsinimo metu, kai detonuoti po VIP tribūna padėti sprogmenys. Nors kovose prieš Rusijos pajėgas dalyvavęs, vyriausiojo šalies muftijaus pareigas ėjęs ir galiausiai prezidentu tapęs A. Kadyrovas tuo metu jau buvo prisiekęs ištikimybę Kremliui, A. Zakajevo teigimu, jį likvidavo Rusijos specialiosios tarnybos.

„Tas pats likimas laukia ir R. Kadyrovo. Kai tik V. Putinas kokiu nors būdu jį šiek tiek atitolins nuo savęs, likimas bus jau nulemtas. Jis tą puikiai suvokia, nes labai aiškiai žino, kas likvidavo jo tėvą. Ir (Rusijos politinio elito – red.) požiūrį į save jis taip pat supranta“, – svarstė A. Zakajevas.

Ramzanas Kadyrovas, Achmadas Kadyrovas

Jis pastebi, kad turimais duomenimis, šiuo metu R. Kadyrovą Čečėnijoje palaiko ne daugiau 3 procentų vietos gyventojų.

„Yra ir tam tikta kategorija žmonių, kurie tiesiog nieko nedaro ir laukia. O tai – potencialūs nepriklausomybės šalininkai. Kai tik ims keistis politinė situacija, tie žmonės, kurie nieko neveikdami tarsi sėdi ant tvoros, taps potencialia atrama sieksiantiems išlaisvinti šalį.

Štai todėl R. Kadyrovas neturi jokios tikros galios. Išskyrus gal tuos, kurie jį aptarnauja, kurie jo dėka gauna naudą“, – svarstė A. Zakajevas.

Čečėnų jaunimas nenori kariauti Ukrainoje, bėga iš šalies

Paklaustas, kokius nuostolius Ukrainoje galėjo patirti R. Kadyrovui pavaldūs būriai, vadinamieji „kadyrovcai“, A. Zakajevas sakė, jog remiantis turimais duomenimis dingusių be žinios skaičius viršija 400, apie 200 žuvusiųjų palaidoti Čečėnijoje.

„Mūsų skaičiavimais, nukentėjo apie 1 tūkst. žmonių: žuvo arba dingo be žinios“, – sakė Čečėnijos vyriausybės tremtyje vadovas.

Jis pastebi svarbią aplinkybę: kai tik pasklido žinia apie Ukrainoje žūstančius čečėnus, šalies jaunimas stengias išvykti į bet kurią pasaulio šalį, kad tik išvengtų mobilizacijos ir siuntimo į karą.

„Todėl dabar, kai R. Kadyrovas kalba apie kokius nors čečėnus, „kadyrovcus“, kurie siunčiami į Ukrainą, iš tiesų tai yra visoje Rusijoje surinkti, į Čečėniją atvežti ir ten parengiami žmonės. Po apmokymų jie siunčiami į Ukrainą kaip „kadyrovcai“.

Jis pats jau neturi resursų, ką siųsti į Ukrainą, o ir pačioje Rusijoje jaučiama mobilizacinė krizė“, – sakė A. Zakajevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)