Koronaviruso pandemijos Santarų klinikų medikai buvo tie, kurie su COVID–19 kovoja pirmose gretose, pamiršę poilsį ir šeimas. Tačiau dabar jie jaučiasi apmulkinti.

„Jaučiamės nusivylę, apgauti ir yra labai sunki situacija. Kadangi mums žadėjo pakelti atlyginimus 6 procentais. Realiai jie buvo pakelti, tačiau tik 2 procentais. O infliacija yra virš 20 procentų. Mes nenorime priedų, mes nenorime premijų. Mes norime tik to, kas yra sutarta“, – LNK sakė Santaros klinikų anestiozologas reanimatologas Šarūnas Judickas.

Anot 8 metus Santaros klinikose dirbančio Š. Judicko, ligoninė vienašališkai pakeitė algų skaičiavimo formulę.

„Akcentuojama yra, kad yra didelė skola, kad yra sunki situacija ir reikia vėl susitelkti. Tačiau kaip minėjo vienas kolega – jau 50 metų nėra pinigų, visą laiką reikia susitelkti. Esame pavargę, šitos kalbos nedžiugina ir nuotaikos yra gana liūdnos dėl to“, – sakė jis.

Ligoninės vadovas teisinasi, kad neturi pinigų algų didinimui. Jau dabar yra ne vienas milijonas eurų skolų.

„Būtume suinteresuoti labiausiai kelti atlyginimą darbuotojams ir toliau. Kad tas atlyginimas būtų orus ir atitiktų tas sunkias darbo sąlygas, kurias turime ir ypatingai turėjome pandemijos metu. Bet niekas negali daugiau, nei gali“, – LNK sakė Santaros klinikų generalinis direktorius Feliksas Jankevičius.

Klinikų generalinis direktorius viliasi, kad pinigų didinti algoms atsiras, kai SAM padidins paslaugų įkainius.

Ministerija, kuri yra ligoninės dalininkė, didinti įkainius numato tik sausio mėnesį.

„Dabar derybos su šakine profsąjunga dėl įkainių padidinimo. Nes yra finansuojama būtent per paslaugų įkainius“, – LNK sakė SAM ministro patarėjas Tomas Bagdonas.

Tačiau medikams laukti nusibodo – dėl didesnių algų su ligonine kovoja per teismus. Nors sako, kad dėl to nesijaučia gerai.

„Atrodo, kad kartais mes esame herojai, kurių reikia. Tačiau dabar tampame priešais, kurie lyg žiūri į kitą pusę. Ir taip nėra“, – sakė Santaros klinikų anestiozologas reanimatologas Š. Judickas.

Antrus metus dėl algų Santaros klinikų medikai skundžiasi ir Darbo ginčų komisijai.

„Darbo ginčų komisija gavo tikrai labai daug skundų. Vien 2021 metais buvo gauti 721 prašymas iš įvairių Santaros klinikų darbuotojų. Pagrindinis reikalavimas – dėl priemokos prie darbo užmokesčio priteisimo“, – LNK sakė Valstybės darbo inspekcijos atstovė Jolanta Bielskienė.

Šiemet ginčų komisija gavo 7 prašymus, nors anot Darbo inspekcijos atstovės, juos pateikė ne atskiri medikai, bet juos vienijančios profesinės sąjungos. Komisija priėmė medikams palankų sprendimą.

„Darbdavys nesiskaitė su profesinės sąjungos pasirašyta kolektyvine sutartimi“, – sakė J. Bielskienė.

Pačios Santaros klinikos sako, kad apie 9 milijonus eurų ligoninei dar nesumokėjo SAM. Ši skola – už dar pernai patirtas papildomas išlaidas, gydant COVID–19 sergančius pacientus.

„Nuotaikos pradžioje buvo ir kovingos, daug kas altruistiškai padėjo, bet kai vėliau yra tiesiog nusisukama nuo medicinos personalo, nežinau, kaip galima į tai reaguoti. Yra labai liūdna, kadangi ir taip trūksta medicinos personalo, tai manau, kad jų dar labiau trūks“, – LNK sakė Santaros klinikų jungtinės profesinės sąjungos atstovas Vaidas Dirsė.

Ministerija teisinasi, kad trūko informacijos – kokių išlaidų gydymo įstaigos turėjo.

„Ministerijai užtruko surinkti duomenis iš visų, kokia yra bendra situacija. Ir šiuo metu mes ieškome bendro vardiklio – kaip galėtume tuos pinigėlius pervesti gydymo įstaigoms. Džiugi žinia yra ta, kad mes planuojame tai padaryti dar šiemet, prieš prasidedant visiems šalčiams“, – sakė sveikatos apsaugos ministro patarėjas T. Bagdonas.

Iš viso SAM maždaug 60 gydymo įstaigų liko skolinga apie 20 milijonų eurų. Didžiausia skola – 9 milijonai – Santaros klinikoms. Kitoms skolos mažesnės.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: