„Esame gerai pasiruošę pasipriešinti radikaliam Rusijos dujų kaip ginklo panaudojimui“, – P. Gentiloni sakė žurnalistams ekonomikos forumo metu, kurį suorganizavo analitikų centras „The European House – Ambrosetti“.
„Nebijome V. Putino sprendimų. Mes prašome rusų gerbti sutartis, bet jeigu jie to nepadarys, esame pasirengę reaguoti“, – pridėjo Europos komisaras.

Rusiją ir Vokietiją jungiantis dujotiekis „Nord Stream 1“ neveikė tris dienas, bet dujų tiekimas Europai turėjo būti atnaujintas šeštadienį. Tačiau Rusijos valstybinė dujų bendrovė „Gazprom“ paskelbė, kad dujotiekis visiškai neveiks tol, kol neva bus taisoma turbina.
Maskva taip sureagavo į penktadienį paskelbtą Didžiojo septyneto (G7) valstybių siekį nustatyti viršutinę kainų ribą rusiškai naftai.

Europos komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį paskelbė, kad taip pat būtų laikas nustatyti viršutinę kainų ribą iš vamzdynu importuojamoms rusiškoms dujoms. Taip ji parėmė Italijos premjero Mario Draghi iniciatyvą.

ES ekonomikos komisaras P. Gentiloni taip pat sakė, kad diversifikavus tiekimą dujų saugyklos šiuo metu yra užpildytos apie 80 proc., nors situacija ir skiriasi įvairiose šalyse.

Jis sakė, kad Briuselis pastaraisiais mėnesiais padarė daug šia linkme, „bet šiandien gali padaryti dar daugiau“.

Komisaras paaiškino, kad siekiama vieningos Europos strategijos, kuri Rusijos karui Ukrainoje priešintųsi ekonominėmis priemonėmis.
„Mes nedalyvaujame kare, nedalyvaujame karinėje eskalacijoje. Mes remiame Ukrainą. Dabar mes turime tai daryti efektyviau“, – pabrėžė P. Gentiloni.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)