Lietuvą, Latviją ir Estiją „Baltijos politinėmis nykštukėmis“ pavadinęs politikas pareiškė, kad jų veiksmai gali išprovokuoti „didelio masto karą Europoje“.

„Prieš 260 metų tuometinės Pabaltijo regiono valstybės įsipareigojo netrukdyti tranzitui iš Rusijos ir stačiatikių cerkvių statybai Dabar ten įsikūrusi Latvija, kuri kartu su Lietuva ir Estija kelia trikdžius Rusijos tranzitui ir viskam, kas rusiška“, – pabrėžė jis.

Anot A. Klimovo, Baltijos valstybės daro viską, kad Rusija jas „demilitarizuotų“.

Politikas įsitikinęs neva Rusijai pavyktų tokią užduotį įvykdyti.

„Vienintelė problema ta, kad Baltijos šalių politinės nykštukės visgi gali išprovokuoti ketvirtąjį (nuo Napoleono iki Hitlerio) didįjį karą Europoje. Ir tai jau nebėra tik jų provincijos pasirinkimo klausimas“, – pažymėjo Rusijos senatorius.

Jis dėstė neva Rusija turi ir jėgų, ir priemonių stoti į kovą su „pavojingu ir daugialypiu išoriniu agresoriumi“, pabrėždamas, kad šį klausimą „adresuoja amerikiečiams Baltijos valstybių prižiūrėtojams“.

„1945 metais jie buvo nugalėtojų gretose tik todėl, kad drauge su mumis kovojo prieš bendrą priešą – nacizmą. O dabar norite paremti XXI a. nacius [kurstydami] karą prieš mus? Tai geruoju nesibaigs“, – perspėjo jis.

Delfi primena, kad Lenkija ir trys Baltijos šalys trečiadienį pareiškė svarstančios galimybę nebeįsileisti Rusijos piliečių, jei to nepadarys visa Europos Sąjunga.

Į dviejų dienų neformalias derybas Prahoje susirinkę bloko užsienio reikalų ministrai tarėsi dėl vizų rusų turistams ribojimo reaguojant į Maskvos agresiją prieš Ukrainą.

Naujienų agentūros AFP gautame bendrame pareiškime su Rusija besiribojančios Lenkija, Estija, Latvija ir Lietuva nurodė, kad ES pirmininkaujančios šalies siūlymas sustabdyti 2007 metų susitarimo dėl vizų režimo supaprastinimo tarp ES ir Rusijos galiojimą yra „būtinas pirmas žingsnis“.

Šiam žingsniui pritarė daugelis Bendrijos narių, įskaitant Vokietiją. Sustabdžius susitarimo galiojimą, Rusijos piliečiai už ES vizas turės mokėti brangiau, taip pat bus panaikintas vizų išdavimo terminas.

„Tačiau turime drastiškai apriboti išduodamų vizų, pirmiausia turistinių, skaičių, kad sumažintume Rusijos piliečių srautą į Europos Sąjungą ir Šengeno erdvę“, – rašoma bendrame keturių šalių pareiškime.

Anot jų, žengiant šį žingsnį turėtų būti numatytos išimtys „disidentams ir kitiems humanitariniams atvejams“.

„Kol tokios priemonės neįvestos ES lygmeniu, mes... svarstysime galimybę nacionaliniu lygmeniu įvesti laikinas vizų draudimo priemones arba apriboti sienos kirtimą Rusijos piliečiams, turintiems ES vizas“, – sakoma pareiškime anglų kalba.

Trečiadienį Prahoje kalbėdamas su žurnalistais Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu paragino „uždrausti Rusijos Federacijos piliečiams įvažiuoti į Europos Sąjungą“, tačiau užsiminė, kad ES gali būti per lėta tai padaryti.

„Laikas yra itin svarbus, o už iššvaistytą laiką mokama ukrainiečių krauju“, – sakė jis.

Lenkijos vyriausybės vadovas Mateuszas Morawieckis trečiadienį per vizitą Kopenhagoje sakė, kad rusams neturėtų būti išduodamos jokios vizos, „išskyrus humanitarines“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)