„Mūsų pasiūlymai yra labai aiškūs, mes apie juos kalbėjome kongrese: karo metu jokio turizmo neturi vykti. Nebuvo juk turizmo iš Berlyno 1942-aisiais į Londoną. Tad jokių turistinių vizų neturi būti. Bet būtina suteikti galimybę tiems, kurie nori sugriauti Putino Rusiją. Fronto linija turi būti į vieną pusę: perėjai į kitą pusę, ir likai“, – penktadienį sakė jis žurnalistams, pasibaigus Lietuvoje organizuojam Laisvosios Rusijos kongresui.

Anot jo, šiuo metu kalbamasi su Baltijos šalių, Lenkijos, Suomijos atstovais, kurie nusprendė siekti regioninių sprendimų ribojant turistų srautą, kaip tai galėtų vykti.

Vienas pasiūlymų – atvykstantiems pasirašyti deklaraciją, smerkiančią Rusijos veiksmus ir patvirtinančią Ukrainos suverenitetą.

„Deklaracija, kuri fiksuotų nusikalstamo karo pripažinimą, Putino režimo nelegitimumą, ir, žinoma, Ukrainos suvereniteto, teritorinio vientisumo pripažinimą. Tiems žmonėms turi būti suteikta galimybę įsikurti laisvame pasaulyje“, – kalbėjo G. Kasparovas.

Tokią deklaraciją siūloma pasirašyti viešai, taip asmuo, anot opozicionieriaus, taptų „nusikaltėliu Putino Rusijoje“, kuriam grėstų baudžiamasis persekiojimas grįžus į tėvynę.

„Žinoma, deklaracija būtų tik pirmas žingsnis, tai nebūtų garantija, kad priims jūsų dokumentus, tiesiog, be jų niekas apskritai nepriimtų. Būtina viešai pripažinti šias tris sąlygas“, – pridūrė jis.

G. Kasparovas pabrėžė, kad būtent minėtos šalys yra savotiškais „kontrolės postais“ rusams vykstant gilyn į Europą. Opozicionierius tikisi, kad prie tokio mechanizmo galėtų prisijungti ir Jungtinė Karalystė, o pradžioje atvykti galėtų „bent keli šimtai žmonių“.

„Kaip suprantu, Prahos konferencija (neformalus ES diplomatijos vadovų susitikimas – BNS) suteikė „regioninio sprendimo“ galimybę, t.y. užblokuoti turizmą, net jei Ispanija ar Italija išduoda vizas – vis tiek, kai tik Suomija prisijungs, tai bus nebeįmanoma“, – kalbėjo G. Kasparovas.

Jis sutiko, kad padidėjus atvykstančiųjų srautui, „galimos kokios nors provokacijos“, tad bandoma su valstybėmis tartis apie konkretesnį patikros mechanizmą, kurį galėtų taikyti minėtų valstybių pareigūnai.

Anot jo, pats turistinių vizų draudimas padėtų, nes sukurtų papildomų problemų Rusijos viduje, ypač pasyviai viduriniajai klasei.

„Dar daugiau – būtų pagaliau paaiškina Rusijos viduriniajai klasei Maskvoje ir Peterburge, kad už karą reikia mokėti. Svarbu, kad jie suprastų, kad karas vyksta ne tik kažkur per televizorių, bet yra karas, už kurį jie taip pat sumokės“, – pridūrė G. Kasparovas.

Jo nuomone, jei Rusijos opozicionierių siūlomas modelis būtų įgyvendintas, „yra visos prielaidos manyti“, kad iš Rusijos į Vakarus išaugtų srautas specialistų, be kurių Rusijos ekonomika negali funkcionuoti.

„Tai – IT specialistai, inžinieriai. Tai taip pat yra Putino ekonomikos nukraujavimo plano dalis“, – tvirtino G. Kasparovas.

Jo teigimu, bent pusė šių specialistų, išvykusių dirbti į Vakarų valstybės vasarį prasidėjus karui turėjo grįžti į Rusiją „būtent todėl, kad tokios programos nebuvo“. G. Kasparovas pabrėžia, kad, opozicijos nuomone, tai padėtų ir ateityje, pasibaigus karui.

„Jei kalbame apie tai, kad po Ukrainos pergalės Rusijoje prasidės kažkokie įvykiai, svarbu, kad žmonės, kurie pasirengę kovoti už Rusijos grąžinimą į Europos bendruomenę, jau šiandien sulauktų aiškių sąlygų savo struktūroms Europoje formuoti“, – kalbėjo opozicionierius.

ES šalių užsienio reikalų ministrai šią savaitę sutarė sustabdyti 2007 metų susitarimo, kuriuo rusams palengvinamas kelias prašyti vizų kelionėms į bloką, galiojimą.

Ši priemonė nereiškia oficialaus turizmo vizų draudimo, kurį ragino paskelbti kai kurios ES priklausančios Rusijos kaimynės.

Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija ir Suomija sako ieškosiančios būdų taikyti regioninius draudimus atvykti Rusijos piliečiams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją