Karybos ekspertams susidaro įspūdis, kad aktyvumas Charkivo sektoriaus kontaktinėje linijoje sumažėjęs. Agresorius atsisakė bandymų šturmuoti Udus. Buvo pasirodžiusi informacija, kad ukrainiečiai vykdo lokalias atakas pietrytiniame sektoriuje, tačiau patvirtinančios informacijos aptikti jiems nepavyko.

„Viskas karo dievo – artilerijos – rankose“, – rašo karo žinovai.

Iziumo sektoriuje ir toliau sąlyginė ramybė. Agresorius pabandė atakuoti Dolynos link, tačiau gavo į knyslę ir atsitraukė, dirba abiejų pusių artilerija.

Siversko sektoriaus kontaktinėje linijoje okupantai artilerijos ugnį vėl ima koncentruoti pietiniame ruože (aplink Ivano – Darivką). Tad ekspertai neatmeta, kad artimiausiu metu Rusijos karių atakos atsinaujins būtent čia. Agresorius tradiciškai tikisi ne tik blokuoti Siverską iš pietų, bet ir pulti į vakarus Sloviansko link. „Ar tai jam pavyks – pamatysime“, – priduria jie.

Dėl išsekusių manevrinių vienetų, rezervų ir šaudmenų trūkumo, jau kurį laiką agresorius svarbiausius ruožus apšaudo artilerija ir aviacija, tačiau mažina atakų vietų skaičių, sutelkia pajėgas ties keliais atakos objektais ir taip bando palaikyti mūšio tempą.

„Šiandien orkams smarvės užteko pabandyti pulti dviejuose ruožuose: į pietus nuo Bachmuto ir aplink Soledarą. Ukrainiečiai apsigynė“, – teigia jie.

Ketvirtadienį Centro sektoriuje lokalūs susidūrimai vyko Pervomaisko ruože.

Agresorius nesitiki pasiekti operacinių laimėjimų, o tik bando pasigerinti savo taktinę situaciją, tačiau ir čia liko nieko nepešęs.

Rusų propagandistai, anot karybos ekspertų, tiesiog žviegia apie ukrainiečių diversantų desanto operaciją ir intensyvų apšaudymą prie Zaporižios atominės elektrinės.

„Esą 60 ukrainiečių diversantų valtimis forsavo Dniprą (Ką?), išsilaipino Enerhodare ir bandė kažką ten atlikti, o jų veiksmus rėmė artilerija. Esą tai ukrainiečiai bandė nutraukti TATENA misiją Zaporižios AE, kur esą inspektoriai pamatys „aiškius fašistinės chuntos nusikaltimus ir provokacijas“. Sraigtasparniai Enerhodare kilo, tankai zujo po miestą, buvo girdėti šaudymas, tačiau sugautų, nukautų, sužeistų ukrainiečių diversantų, minėtų valčių, ar mūšio vaizdų matyti neteko. Orkai toliau žaidžia savo žaidimėlius“, – rašo jie.

Pietuose ukrainiečių artileristai sunaikino 6 šaudmenų sandėlius ir atakavo dviejų rusų desantininkų pulkų valdymo punktus.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, džiugina, kad antrą dieną puikiai veikia targetingas, todėl sėkmingai naikinami agresoriaus aukštos vertės taikiniai.

Vėl sunaikinta termobarinė raketinė salvinė sistema „Solncepiok“. Agresorius pabandė gudrauti ir įrengė pontoninę perkėlą per Inhulecą, tačiau buvo pastatytas į vietą – ukrainiečių artileristai ją sunaikino. Tuo pačiu toliau smūgiuojama aplink apgadintus arba sugadintus didžiuosius tiltus per Dniprą.

Smūgių tikslas ne tik naikinti pačius tiltus, bet ir atakuoti jų prieigose besitelkiančią ir neturinčią kur dingti agresoriaus logistiką ir pajėgas.

Chersono kontaktinėje linijoje agresorius pritraukė pastiprinimą į jo gynybos pralaužą Zelenyj Hajų – Kysilivką. Rusų teigimu, jie pralaužą likvidavo, tačiau jų artilerijos naudojimas šiame ruože rodo, jog aktyvumas kontaktinėje linijoje išlieka.

Duomenų apie mūšius Snihurivkoje ekspertams rasti nepavyko. Darant prielaidą, kad šis ruožas pagalbinis, neatmestina, kad ukrainiečiai persigrupuoja ir ims aktyviau judėti, kai atsinaujins aktyvesni mūšiai prie Andrijivkos.

Informacijos apie mūšio rezultatus Kostromkos – Bruskinskės ruože trūksta. Agresorius giriasi, kad „fašistai sutriuškinti“, tačiau čia pat pripažįsta, jog ukrainiečiai vis dar laiko pozicijas aplink Kostromką.

„Be to, pro mūsų akis prasprūdo ukrainiečių bandymai palei Inhuleco upę Davidiv Bride link plėsti placdarmą. Labai tikėtina, kad šios dvi operacijos yra tiesiogiai susijusios (o tiksliau – vienos operacijos du etapai). Neatmestina, kad jei ukrainiečiams nepavyko praplėsti placdarmo, todėl ir tolyn pulti link Bruskinskės nesiveržia. Vakar gavę smūgį į flangą ukrainiečiai išmoko pamoką. Tuo jie ir skiriasi nuo rusų“, – teigia jie.

Tęsiasi Archanhelsko šturmas, rusai pralaužai likviduoti metė ženklias pajėgas, koncentruoja artilerijos ugnį, tačiau ukrainiečiai toliau laiko šiaurinę gyvenvietės dalį. Jie nepuola bet kokia kaina. Tikėtina, jie dabar stovi gynyboje, atmušinėja okupantų kontratakas, o kai šios nusilps, vėl bandys stumtis į priekį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)