Dvi dienas trukęs Europos užsienio reikalų ministrų susitikimas Prahoje, kur pagrindinė tema buvo turistai iš Rusijos, nenustebino. Kaip ir buvo prognozuota, bendro sprendimo naikinti rusų vizas ministrai nepriėmė.

Bet nustebino vienas kitą.

„Buvo aptarti skaičiai, kurie taip pat daugelį nustebino“, – ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė G. Landsbergis.

Nes susėdę ministrai aptarė, kad iš viso šiuo metu galiojančią Šengeno vizą turi 12 milijonų Rusijos piliečių. Kitaip tariant, į Europą laisvai važiuoti gali apie dešimtadalis Rusijos.

Vien Lietuvos siena nuo karo Ukrainoje pradžios kirto 130 tūkst. kartų.

„Aš savo pasisakyme pasakiau, kad tai taip pat yra ir moralinė problema. Turint galvoje, kiek žmonių buvo priversti iš Ukrainos trauktis į ES. Ir kartais aptarnauti tuos pačius, pramogų ieškančius Rusijos piliečius“, – teigė ministras.

O Rusijos piliečiai kartais atvažiuoja į Paryžių ir vilkėdami marškinėlius su Z raide. Taip sakė irgi į Prahą atvykęs Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba. Jis kalbėjo, jog europiečiu kompromisiniai variantai Ukrainos nebetenkina.

„Manau, kad tai yra ir europiečių savigarbos reikalas. Kad jie neleistų rusams iš jų juoktis. Ir jų išnaudoti. Mes darome, ką norime ir vis tiek galime mėgautis Europa, nes ji silpna ir negali mūsų sustabdyti“, – kalbėjo D. Kuleba.

Ministrai tik sutarė naikinti lengvatinę vizų išdavimo tvarką. Tai reiškia, kad procesas pabrangs, pailgės, bet vykti jie galės.

Vis dėl to Europa leido mūsų regionui imtis atskirų veiksmų.

„Toks sprendimas Europos tarybos sprendimu, yra tinkamas, kad valstybės nuspręstų, ar tokio skaičiaus žmonių ir tokių žmonių atvykimas atitinka jų nacionalinio saugumo interesus“, – sakė G. Landsbergis.

Anot ministro, pasiremti nacionaliniu saugumu Šengeno taisyklės leidžia. Taigi, planuojama, kad jeigu Suomija, Baltijos šalys ir Lenkija nuspręs, kad rusų nebeįsileis, gilyn į Europą jie judėti vis tiek nebegalės.

„Turi būti tam tikros pasekmės, kurias turi jausti ne tik 5 ar 7 oligarchai arba dar vienas kitas Kremliaus lygos narys, bet ir platesnė visuomenės dalis, kad jie suprastų“, – savo poziciją išsakė prezidentas Gitanas Nausėda.

Šiuo metu Vilniuje vykstančio „Laisvosios Rusijos kongreso“ dalyvių nuomonės įvairios. Vieni yra už vizas savo tautiečiams.

„Daugelis rusų naudoja turistines vizas kaip būdą ištrūkti iš Rusijos – paprastesnį ir prieinamesnį“, – svarstė „Laisvosios Rusijos instituto“ koordinatorius Jurij Terechov.

Kiti – prieš.

„Čia yra svarbus, kaip ir minėjo ministras G. Landsbergis, ir etikos klausimas. Nes kai Rusijos bombos skrenda į Ukrainos miestus, keista važinėti į turistines keliones ir žiūrėti į Veneciją“, – teigė „Laisvosios Rusijos kongreso“ koordinatorius Ivan Tyutrin.

Pabrėžiama, kad dėl humanitarinių priežasčių rusai ir toliau bus įleidžiami. Ir kad tokie sprendimai yra efektyvūs tik tada, jei priimami visų vienodai.

Jeigu, pavyzdžiui, Suomija susvyruos ir rusus toliau į šalį leis, tai ir greta esančios Estijos sprendimas jų neįsileisti nieko nereikš ir turistai tiesiog važiuos kitu keliu.

Užsienio reikalų ministras G. Landsbergis sako, kad pasienio šalys susitars artimiausiu metu.

„Per kiek laiko? Sunku pasakyti, tikiuosi, kad ilgai neužtruksime. Dėl to, kad aiškumo reikia ir mūsų žmonėms, ir potencialiems, turizmu tikintiems Rusijos piliečiams“, – sakė užsienio reikalų ministras.

O kai tai įvyks ir šis regionas sausumos kelią rusams uždarys, liks nebent skristi per trečiąsias šalis. Arba imti pavyzdį iš Kremliaus atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmonos – ji poilsiauja Turkijoje.

O jos sutuoktinis dirba – ketvirtadienį D. Peskovas pareiškė, kad lengvatinės vizų tvarkos naikinimas – dar vienas absurdiškas sprendimas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: