Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas (LAMPSS) reikalauja darbo užmokestį akademikams kitais metais didinti ne 10 proc., kaip numatyta ikikrizinėje Vyriausybės programoje bei partijų susitarime, o 30 procentų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė savo ruožtu teigia negalinti šiuo metu dalyti pažadų, nes derybos dėl kitų metų biudžeto dar neįsibėgėjo, laukiama ekonominių prognozių.

Profesinės sąjungos atstovų tvirtinimu, algos pakėlimas 30 proc. prilygtų tam, kiek per metus išaugo kainos.

„Algas kelti šiuo metu 30 proc. yra būtina, nes 10 proc. pakėlimas reiškia 20 proc. nuostolį nuo vartojimo brangimo. Realiai keldami 10 proc. realiai pasmerkiame žmones 20 proc. prisidurti savo santaupų, o mūsų sektoriuje santaupų jau pradeda trūkti“, – žurnalistams sakė LAMPSS pirmininkas Sigitas Vaitkevičius.

Apie dešimt profesinių sąjungų atstovų pasitiko šventines studentų eitynes, laikydami plakatus „Sumokėjau už elektrą, pietums neliko!“, „Skurstantys universitetai – gėda valstybei“ ar „Sąskaitų pažadais neapmokėsi“.

Jie teigė, kad šventinės dienos proga pasirinko nedidelį ir kuklų protestą. Rimtesnę akciją profsąjungų atstovai planuoja rugsėjo 12 dieną prie Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, o jeigu į jų reikalavimus nebus atsižvelgta, ateityje žada jų apimtis dar didinti.

Švietimo ministrė ketvirtadienį teigė kol kas negalinti pasakyti, ar pedagogų algos kitąmet gali būti pakeltos daugiau nei partijų susitarime numatyti 10 procentų.

„Biudžeto formavimo procesas dar tik įsibėgėja, dar tik laukiame ekonominių prognozių rugsėjo viduryje. (...) Turėsime biudžeto derybų procesą, šiuo metu nematau, kodėl reikėtų protestuoti, nes dar nėra realių sprendimų dėl atlyginimų“, – BNS sakė ji.

„Be to, visiems noriu priminti, kad gyvename labai sudėtingomis aplinkybėmis, gyvename karo sąlygomis, turime energetikos krizę, todėl, manau, kad akademinė bendruomenė yra ta bendruomenė, kuri tą supranta, todėl raginu visus susitelkti“, – tvirtino J. Šiugždinienė.

Statistikos departamento duomenimis, šių metų pirmąjį ketvirtį vidutinis dėstytojų darbo užmokestis neatskaičius mokesčių buvo 2162 eurai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)