Apie tai, kad atžala nesulaukė kvietimo mokytis, o paskirta mokykla netenkina, Jūratė paskelbė viešai feisbuke.

Vilnietė pasakojo, kad su šeima gyvena Tarandėje, o vaikui buvo priskirta mokykla Fabijoniškėse.

Iki jos, gyventojos teigimu, niekaip kitaip kaip tik automobiliu nenuvažiuosi: esą jei vyksi viešuoju transportu, tuomet nuo stotelės iki ugdymo įstaigos reikės eiti 20 minučių.

„Logika? Logikos nėra, nežinau pagal ką yra braižomi žemėlapiai, bet tikrai ne pagal vaikų patogumą“, – dėstė Jūratė.

Ji pasakojo bandžiusi su vaiku patekti į kitas mokyklas, į kurias jis galėtų nuvykti savarankiškai, bet šis planas irgi neišdegė – vietų pasirinktose mokyklose neliko.

„Rugpjūčio 24 d. skambutis iš savivaldybės, vietų tose mokyklose nėra, rinkitės iš kitų – variantai Naujininkai, Jeruzalė, Pilaitė (čia nustembu, kam statyti mokyklą Pilaitėje, jei ten yra vietų?). Kadangi net neįsivaizduojame, kur tos mokyklos, prašome pasiūlyti mokyklą, į kurią vaikas galėtų nuvažiuoti pats, viešuoju transportu. Mums siūlo jį pavėžėti su auto! Bet kodėl? Mano vaikui 11!“ – stebėjosi Jūratė.

Ji tikino, kad vaikas iki šiol kvietimo į mokyklą negavo.

„Man keisčiausia, kad gyvenu Vilniuje, moku mokesčius, aktyviai prisidedu prie Lietuvos švietimo, bet mano vaikas vis dar negavo kvietimo į mokyklą, jokio... Aš suprasčiau, kad birželio mėn. būtų pasiūlę man nepatogią mokyklą ir aš būčiau atsisakius... Bet dabar nieko! Ir greičiausiai Vilniaus savivaldybė ims aktyviai ieškoti kaltų, o rugsėjo 1 d. ateis. Spėju rytoj mums paskirs šiaip kokią mokyklą be logikos, bet sakys juk paskyrėme…“ – svarstė Jūratė.

Savivaldybė: norėjo pakliūti į vienintelę mokyklą

Į šį viešą įrašą sureagavo Vilniaus miesto savivaldybė ir pakvietė Jūratę „pasirinkti lankyti pagal teritoriją priskirtą mokyklą arba pasirinkti iš įstaigų, kuriose yra laisvų vietų“.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai Delfi teigė, kad kol kas Tarandėje gyvenantiems vaikams priskiriama kiek toliau nuo namų esanti mokykla.

„Tarandėje nepavyksta taip greitai pastatyti mokyklos, kaip visiems norėtųsi. Čia yra numatyta statyti ugdymo įstaigą ir šiuo metu sprendžiami sklypo klausimai, todėl vaikams priskiriama teritorinė mokykla šiek tiek toliau nuo gyvenamosios vietos“, – paaiškino savivaldybė.

Su Jūrate savivaldybės atstovai teigė bendravę dar liepą, tačiau į jos siūlymus gyventoja esą neatsižvelgė.

„Bendravome dar liepą ir siūlėme įvairiausius variantus arčiau šios šeimos gyvenamosios vietos, tačiau visų pasiūlymų tėvai atsisakė ir nurodė, kad lauks paskutinio priėmimo etapo.

Susisiekus rugpjūtį, gavome atsakymą, kad norima tik į vienintelę pagal deklaruotą gyvenamąją vietą nepriklausančią Vilniaus Gabijos progimnaziją“, – nurodė savivaldybės atstovai.

Vilniaus miesto savivaldybė

Jie paaiškino ir tai, kodėl vaikas nesulaukė kvietimo kažkur mokytis:

„Pirmumo teisę turi vaikai, gyvenantys savivaldybės mokykloms priskirtose mokyklų aptarnavimo teritorijose. Tik mokyklai turint laisvų vietų, į jas priimami moksleiviai, gyvenantys kitose savivaldybės mokyklų aptarnavimo teritorijose. Nurodytose ugdymo įstaigose laisvų vietų vaikams pagal kitas deklaruotas gyvenamąsias vietas neatsirado, todėl vaikas ir nebuvo pakviestas.“

Vietų 5 klasėje kai kur dar yra

Savivaldybės atstovai pažymėjo, kad šiuo metu laisvos vietos 5 klasėje yra likusios šiose ugdymo įstaigose: Vilniaus Vydūno progimnazijoje, Vilniaus karaliaus Mindaugo mokykloje, Vilniaus Jeruzalės progimnazijoje, Vilniaus Sausio 13-osios progimnazijoje, Vilniaus Gerosios Vilties progimnazijoje, Vilniaus Senvagės gimnazijoje, Vilniaus Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje, Vilniaus Naujininkų progimnazijoje.

„Tikime, kad nė vienas moksleivis neliks be mokyklos– iki šio momento situacija kinta ir skaičiai keičiasi“, – atsakyme pridūrė savivaldybė.

Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, į penktas klases kvietimus 1 prioritetu gavo 75 proc. vaikų, 2 prioritetu 16 proc. ir tik 9 proc. gavo trečiu prioritetu.