Artėjant šaltajame metų periodui Europa stengiasi nebekartoti klaidų – rusiškų dujų poreikis su kiekviena diena mažėja.

„Nuo šių metų sausio mėnesio dujų tiekimas iš kitų šaltinių, išskyrus Rusiją, padidėjo 31 milijardu kubinių metrų. Ir tai jau kompensuoja Rusijos sumažintą dujų tiekimą į Europą“, – kalbėjo EK pirmininkė.

Tačiau Vladimiro Putino įtakos energijos kainoms atsikratyti sekasi ne taip greitai. Skaičiuojama, kad britų elektros ir dujų sąskaitos šiemet išaugs dvigubai. Liūdnos dienoms ir vokiečiams – jau kai kur normuojamas karštas vanduo, išjungiamos vandens šildymo sistemos nakčiai.

EK pirmininkė U. Von der Leyen supranta – tik laiko klausimas, kada visai tai gali persikelti į kitas sostines.

Todėl sustabdyti elektros kainų šoką reikia europiniu lygiu.

„Štai kodėl Komisija šiuo metu rengia skubią intervenciją ir struktūrinę elektros energijos rinkos reformą. Mums reikia naujo elektros energijos rinkos modelio, kuris iš tiesų veiktų ir sugrąžintų mums pusiausvyrą“, – kalbėjo EK pirmininkė.

Europos lyderiai jau kalba – energetinio karo sąlygomis turėtų veikti kitokios taisyklės. Dabar elektros kaina yra nustatoma pagal formulę, į kurią įskaičiuojama ir dujų kaina. Rekordiškai išbrangusios dujos paskui save nusitempia ir elektrą.

„Įvairūs sprendimai, kišimasis į rinką yra neišvengiamas. Bet tai galiausiai leis mums kitais metais visiškai kitomis nuotaikomis mums pasitikti šaltąjį metų laiką“, – LNK sakė ekonomistas Marius Dubnikovas.

„Tikrai gali atpigti, bet tai nėra labai paprastas veiksmas. Ir nežinia – kaip tai bus padaryta“, – LNK teigė energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

Austrijos kancleris sako, kad metas stabdyti šią beprotybę. Vokietijos ekonomikos ministras teigia, kad per artimiausias savaites reikės instrumentų – kad išbrangusių dujų kaina nebedominuotų elektros tarife.

„Šiuo metu taikomos elektros energijos kainos negali būti pateisinamos, atsižvelgiant į gamybos sąnaudas, gamybos sąlygas ir viską, kas su tuo yra susiję. Būtent todėl būtina imtis struktūrinių pokyčių, kurie padėtų greitai vėl sumažinti kainas ir užtikrinti pakankamą pasiūlą“, – kalbėjo Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Austrai ir čekai ragina apriboti elektros gamybai reikalingų dujų kainą nustačius lubas Europos dujų biržose.

„Galbūt galiu tik bendrai pasakyti, kad, pavyzdžiui, elektros energijos kainos atsiejimas nuo dujų kainos yra viena iš tų krypčių“, – sakė Čekijos premjeras Petr Fiala.

energetikos ekspertas V. Jankauskas teigė, jog kai kurios šalys tokį principą – jau taiko.

„Yra tiesiog įšaldytos kainos, o tą skirtumą tarp tikrųjų ir įšaldytų kainų dengia Vyriausybė“, – sakė jis.

Lietuvos politikai mano, kad lubų nustatymas yra primityvūs sprendimas.

„Tai sukeltų daug daugiau žalos nei naudos. Nes šiandien Europoje trūksta dujų. Ir mes konkuruojame tiesiogiai su Azija, ir konkuruojame kaina. Tai jeigu mes nusistatome dujų kainos viršutinę ribą, neišvengiamai kroviniai pasuks į Aziją ir Europoje tų dujų trūks“, – LNK teigė energetikos viceministras Albinas Zananavičius.

Skaitiklis

Pasigirsta ir radikalesnių būdų. Vokietijos ekonomikos ministras svarsto trumpam apmokestinti didelius energetikos bendrovių pelnus. Čekai ir lenkai norėtų atpiginti taršos leidimus, kurie leidžia pereiti prie kitokių kuro rūšių.

„Tas apyvartinis taršos leidimas šiuo metu yra labai brangus. Viena tona CO2 išmetimo kainuoja vos ne 100 eurų. Tai suprantame, kad jeigu pereinate prie nešvaresnio kuro, pavyzdžiui – mazuto, ar anglių, tai reikia mokėti didelę kainą būtent už tą taršos leidimą“, – LNK pasakojo energetikos ekspertas.

Viliamasi, kad bendrai sutarti dėl elektros kainų reguliavimo pavyks iki rugsėjo 9 dienos. Tada Briuselyje vyks energetikos ministrų susitikimas. Viceministras siūlo eiti mažiau populiaru keliu.

„Kol kas yra nedaug valstybių, kurios tą idėją remia, bet tai iš esmės yra viršutinės kainų ribos nustatymas rusiškoms dujoms, kurios ateina vamzdynu“, – teigė energetikos viceministras A. Zananavičius.

Lietuva turi vilčių, kad jei dar pavyks sutarti su elektros energijos birža, pirmadienį vyko susitikimas su Nord Pool – kodėl maksimali elektros kaina didėja tūkstančiu eurų.

„Nord Pool lygiai taip pat, kaip ir visi kiti Baltijos reguliuotojai sutiko, kad šita kaina neturėtų būti padidinta“, – sakė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius.

Birža dar svarstys ir kaip keisti elektros kainos algoritmą. Pigesni Lietuvos elektros energijos pasiūlymai buvo atmesti.

„Ką biržą iš tikrųjų indikavo – kad algoritmas gali būti labai greitai pakeistas, jeigu bus poreikis. Ir tam nereikia jokių teisės aktų pakeitimų. (…) Algoritmas turėtų veikti taip, kad generuotų maksimalią socialinę naudą rinkai“, – sakė R. Pocius.

Antradienį paaiškėjo ir garantinio tiekimo kainą rugsėjį – kilovatvalandė kainuos 82 centus, o su valstybės kompensacija bus 73 centai. Tačiau ekonomistas M. Dubnikovas ramina – gali būti, kad rekordai jau praeityje, o žiema nebus tokia sunki.

„Situacija keičiasi labai dramatiškai, per paskutines dvi dienas dujų kaina krito 25 procentais. (…) Panašu, kad kryptis keičiasi“, – sakė M. Dubnikovas.

Anot jo, tai galėjo lemti Europos dujų saugyklos, kurios yra pildomos greičiau, nei buvo planuota. Europos dujų rezervas jau pasiekė kone 80 procentų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: